Megszólalt a veszprémi pizzahacker

Publikálás dátuma
2017.02.24 09:48
Illusztráció: Thinkstock
Fotó: /
Téves információk láttak napvilágot a február közepén meghackelt veszprémi pizzéria weboldalával kapcsolatban – írja megyei hírportál, a veol.hu. A médiában elterjedt hírekkel szemben a feltört oldaláról sem bankkártya-adatok nem kerültek ki, sem pedig megvételre nem kínálta fel azokat senki. Az ügy kapcsán nemcsak a tulajdonos, a hacker is megszólalt.

– A hírekkel ellentétben nem árulom az adatokat. Nem a pizzéria volt a célpont, hanem az oldalt üzemeltető szerver. Nem a pizzéria oldalán keresztül jutottam be a szerverre, hanem egy másik oldalon (a sok közül). Az, hogy pont ezeket az adatokat hoztam nyilvánosságra, csupán a véletlen műve, választhattam volna más oldalt is a szerverről, például (itt egy további honlapot említett) a majd 25000 regisztrált felhasználóval. A pizzéria nem tehet az egészről, ők ebben nem hibásak, viszont a szerver üzemeltetője annál inkább – írja a veszprémi pizzériának címzett, nyilvánosságra szánt levelében az ismeretlen hacker.

Ahogy arra kitér, a központi üzemeltető szerver katasztrofális állapotban van, nem foglalkoznak vele, ennek igazolásául egy 2016. november 13-i, vélhetően török támadást említ, melynek során a hackerek bejutottak ugyanerre a több oldalt üzemeltető szerverre, s valószínűleg lementették a teljes adatbázist.

– Mindezt abból tudom, hogy legalább 1 éve hozzáférésem van a szerver teljes tartalmához – vallja a hacker, akinek levele alapján kiderül: sem személyes adatokat árulni, sem a pizzériát megkárosítani nem kívánta, az akció célja a figyelemfelkeltés volt.

A pizzéria tulajdonosa feljelentést tett az ügyben a rendőrségen. Az eseménnyel kapcsolatban információs rendszer vagy adat megsértésének vétség gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság. A rendőrségnek nincsenek eszközei arra, hogy visszaállítsa a világhálón a bűncselekmény elkövetése előtti állapotot.

Szerző
2017.02.24 09:48

Ég egy kamion az M1-esen, lezárták a Budapest felé menő sávokat

Publikálás dátuma
2019.01.17 19:58
Illusztráció/BM katasztrófavédelem, Facebook
Fotó: /
A sofőr időben ki tudott szállni a járműből, így senki nem sérült meg a tűzben.
Ég egy kamion az M1-es autópálya 25-ös kilométere közelében, Zsámbék környékén, a Budapest felé tartó sávokat lezárták - tájékoztatta a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök este az MTI-t. Csámpai Attila elmondta: a kamion teljes egészében ég, jelenleg is oltják a tűzoltók. Nem sérült meg senki, a sofőr időben ki tudott szállni a járműből, amely autóalkatrészeket szállított.

A másik oldalon, Győr felé, egy sávon haladhat a forgalom - tette hozzá.
2019.01.17 19:58

Kamion gázolt halálra egy idős asszonyt Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.01.17 14:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A baleset körülményeit vizsgálja a rendőrség.
Eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy kamion egy, az úton áthaladó 71 éves nőt Debrecenben, a Faraktár úton. A baleset során az idős asszony olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette – írja a police.hu. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.
2019.01.17 14:07