Borús kilátásokkal indulnak a szíriai béketárgyalások

Ma a párbeszéd feltételeinek tisztázásával folytatódnak Genfben a szíriai béketárgyalások, ám Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a tegnapi megnyitó ülés után sem volt bizakodó, noha három év óta első alkalommal sikerült a szembenálló feleket egy teremben leültetni.

A megnyitót követően azonban külön-külön kezdődött meg velük az egyeztetés, vagyis a kilátások nem sokat javultak. Az ENSZ-közvetítő attól tart, továbbra is álom marad, hogy közvetlen tárgyalásokra sikerül rávenni az Aszad-rezsim képviselőit és a mérsékelt ellenzéket. A tíz hónappal ezelőtti tárgyalásokon a delegációk ugyancsak külön-külön teremben ültek, s de Mistura közvetítőként ingázott közöttük.

„A szíriai nép kétségbeesetten reménykedik, hogy sikerül véget vetni a konfliktusnak, s önök mind tudják ezt” – mondta a Reuters hírügynökség beszámolója szerint nyitóbeszédében de Mistura. A közvetítő szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2254-es határozata értelmében a fő cél egy új alkotmány kidolgozása, majd a világszervezet felügyelete alatt választások megtartása, s átlátható kormányzás megteremtése lenne. A tárgyalások újrakezdésére, mint mondta, az orosz-török-iráni közreműködéssel tető alá hozott, ingatag tűzszünet adott lehetőséget. „Meg kell vizsgálnunk, megnyílik-e az út a politikai rendezés előtt, nem szabad kihagyni ezt a lehetőséget” – mondta az ENSZ-megbízott.

Alekszej Borodavkin, a genfi nemzetközi intézmények mellé rendelt orosz nagykövet tegnap „abszurdnak” nevezte, hogy a szíriai ellenzék továbbra is Aszad azonnali lemondását szabja a megegyezés feltételéül. Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólalt, az orosz északi flottánál tett látogatásán azt mondta, hogy mintegy négyezer orosz katona harcol Szíriában, s további ötezren egykori szovjetköztársaságokból. Putyin azt mondta, Moszkva célja, hogy a törvényes damaszkuszi hatalmat stabilizálja, s véget vessen a terrorizmusnak Szíriában. Az orosz elnök váltig hangoztatta, hogy a Kreml nem kíván beavatkozni a szíriai belügyekbe.

Szerző

Visszalépett a zöldpárti elnökjelölt

Publikálás dátuma
2017.02.24. 09:56
Yannick Jadot Forrás: Facebook
Visszalépett a francia elnökválasztási küzdelemból a Zöld Párt jelöltje, Yannick Jadot. A politikus a France 2 csatornán jelentette be, hogy nem indul, s egyben közölte azt is, hogy a Szocialista Párt jelöltje, Benoit Hamon támogatására szólítja fel pártjának szavazóit. 

Yannick Jadot 2009 óta az Európai Parlament tagja, előtte a Greenpeace szervezet franciaországi koordinátora volt.

„Visszavonom a jelöltségemet, s már nem veszek részt ebben a nagy kalandban” – nyilatkozta Jadot a France24 honlapjának beszámolója szerint. A zöldpárti politikus a felmérések szerint a voksok alig 1-2 százalékára számíthatott volna az áprilisi, első fordulóban. A szocialisták elnökjelöltjén mellesleg a környezetvédők támogatása sem segít, hisz Benoit Hamon jelenleg csupán a negyedik helyen áll a versenyben, így esélye sincs, hogy bejusson a május 7-i, második fordulóba. A szocialista jelölt a veterán baloldali politikus, Jean-Luc Mélenchon támogatását is kérte, de a Baloldali Front (PG) elnöke, aki a 2012-es elnökválasztás első fordulójában 11,1 százalékot szerzett, egyelőre nem volt hajlandó visszalépni Hamon javára.

Szerző

Cáfolták a belvitákat Trump tanácsadói

Publikálás dátuma
2017.02.24. 09:53
FOTÓ: Getty Images
Donald Trump elnök ma szólal fel az amerikai konzervatívok idei seregszemléjén, a CPAC-konferencián. A politikus néhány éve ugyanezen a fórumon hirdette meg programját, de tavaly a résztvevők nem az öntörvényű üzletembert, hanem a republikánus elnökjelöltségre pályázó, konzervatív politikusok egyikét, a texasi Ted Cruz szenátort támogatták. 

A konferencia első napján Trump két bizalmi embere, Reince Priebus kabinetfőnök és Steve Bannon főtanácsadó a legnagyobb egyetértésben, közösen lépett fel. Mindketten erősködtek, hogy a média hamisan állítja be a helyzetet a Fehér Házban, nincs káosz, nincsenek belső ellentétek, ugyanazért a célért dolgoznak.

Kettejük közül Bannon, a szélsőjobboldali Breitbart hírportál volt vezetője áll közelebb az elnökhöz, gyakran „Bannon elnök”-ként hivatkoznak rá, azt sejtetve, hogy ő az igazi ihletője Trump sokszor ellentmondásos döntéseinek. A hagyományos washingtoni politikai elithez tartozó Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) volt vezetője azért kapta a személyzeti főnöki megbízatást, hogy rendet tartson az elnöki stábban, ez azonban csak hellyel-közzel sikerül. Priebus eltökéltnek, hihetetlenül lojálisnak írta le Bannont, aki pedig fáradhatatlanként jellemezte Priebust.

Bannon szerint az elnök „mániákusan fókuszál” kampányígéretei teljesítésére. A Trump rossz szellemének tartott tanácsadó ezúttal is megismételte, hogy Washingtonban a hagyományos média „az ellenzéki párt”, s azt jósolta, hogy a „globalista sajtó” soha nem fogja elfogadni Trump gazdasági nacionalizmusát.

A Fehér Ház cáfolatot kért az FBI-tól

A CNN meg nem nevezett forrásokra hivatkozva állította csütörtök esti műsorában, hogy a Fehér Ház tisztségviselői az FBI mellett a vélelmezett orosz kapcsolatokat vizsgáló más ügynökségek segítségét is kérték, hogy cáfolják meg a sajtóban megjelent híreket Trump és környezete orosz kapcsolatairól. Ezekről a kapcsolatokról a The New York Times írt február 14-én. Reince Priebus, a Fehér Ház kabinetfőnöke tagadta az információk valóságtartalmát, a CNN azonban ismét felmelegítette a történetet, hozzátéve, hogy Priebus először az FBI igazgatóhelyetteséhez, Andrew McCabe-hez fordult, majd ezután vette fel a kapcsolatot James Comey igazgatóval. A CNN állítását sem a Fehér Ház, sem az FBI nem akarta kommentálni. Lásd még: Trump és az oroszok - A Fehér Ház cáfolatot kért az FBI-tól

Szerző
Frissítve: 2017.02.24. 11:29