Előfizetés

Bezárathatják a zajos kocsmákat Kaposváron

Publikálás dátuma
2017.02.24. 10:37
Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Egyetlen olyan kocsma sem működhet Kaposváron, amelyik zavarja a környéken lakók nyugalmát, jelentette ki Szita Károly csütörtökön a kaposvári közgyűlésen – számolt be a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu. Ha ilyesmiről kapnak bejelentést, felkéri a jegyzőt: járjon el, hogy bezárhassák a vendéglátóhelyet. Az éjszakai korlátozást már megvitatta a közgyűlés, de egyelőre még nem határoztak róla.

Ha szükséges, korlátozni fogják a kocsmák nyitva tartását az éjszakai órákban, ha zavarják a környéken lakók nyugalmát. Egyre több erről szóló panasz érkezett ugyanis a lakosságtól, túl nagy a hangoskodás az italmérésekben. Ha hatósági eszközökkel nem lehet rendet teremteni, előfordulhat, hogy 22 órától reggel 6-ig zárva kell majd tartaniuk. De akkor is kivételt képezhetnek a szűken vett belvárosi, és a turisztikai szempontból fontos Deseda-parti vendéglátóhelyek. Most azonban még minden szórakozóhely haladékot kapott. Szita Károly  elmondta, hogy 500 kocsma van Kaposváron, ebből 35-öt érinthet az új rendelet, de a többségük eddig is csak 22 óráig volt nyitva esténként. Azok ellen azonban, akik nem tartják be a közösségi normákat, szigorúan fel kell lépni, szögezte le.

Kevesebben pereskednek

Publikálás dátuma
2017.02.24. 09:31
Illusztráció: Thinkstock
Az előző évben 4,3 százalékkal kevesebb – összesen 1,412 millió – ügy érkezett a bíróságokra, mint 2015-ben. A peresügy-érkezés ezzel ellentétben 2,9 százalékkal nőtt – közli az Országos Bírósági Hivatal a tavalyi ügyforgalomról készült kimutatásában, amiről a Magyar Hírlap számolt be.

A befejezések száma mind a peres, mind a nem peres ügyeknél is meghaladta az érkezésekét. Ennek köszönhetően a folyamatban maradt ügyek száma kilenc százalékkal, 351 ezerről 320 ezerre csökkent. A részletes statisztika szerint a törvényszékekre 1,383 millió, az ítélőtáblákra csaknem húszezer, a Kúriára pedig majdnem kilencezer ügy érkezett tavaly.

Az adatokból kiderül, hogy 2016-ban is messze a Fővárosi Törvényszék (FT) volt a legleterheltebb, több mint félmillió ügy jutott erre a bíróságra első fokon, valamivel több is, mint az azt megelőző évben. A statisztika szerint az FT 417 ezer ügyet fejezett be tavaly, s 2016 év végén még 106 ezer eljárás maradt itt folyamatban.

A vidéki bíróságok közül a Miskolci és a Nyíregyházi Törvényszéken haladta meg az elsőfokú ügyérkezés a nyolcvanezret.

Tűz ütött ki a Kőszegi-hegységben

Tűz ütött ki csütörtök este a Kőszegi-hegységben a velemi Szent Vid-kápolna közelében, a Hörmann-forrás fölötti részen. A lángokat nagy erőkkel, több órán át oltották el a tűzoltók - tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Egyed László közölte: két és fél hektáron égett a száraz fű és az aljnövényzet, a lángok egy fenyves erdőt is veszélyeztettek, de sem település, sem a Szent Vid kápolna nem volt veszélyben.

A tűzhöz több település hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóit riasztották, 12 gépjármű és 78 tűzoltó vonult ki a helyszínre. Az oltást nehezítették a terepviszonyok, valamint az erős szél is. A tüzet éjfél után sikerült "lefeketíteni", de az utómunkálatok még ezután is tartottak - ismertette a szóvivő.

Közösségi portálokon többen is arról számoltak be, hogy a lángok fényét Szombathely magasabb házainak ablakaiból is látni lehetett.