Előfizetés

Az LMP bejelentette: önállóan indul 2018-ban

Szél Bernadett szerint az LMP hiteltelenné válna, ha "segítő kezet" nyújtana bárkinek, aki az elmúlt 27 év politikájának részét képezte.

Az LMP társelnöke a köztévé péntek reggeli műsorában avittnak és öregnek nevezte a jelenlegi parlamentet, amelyben szerinte az LMP az egyetlen 21. századi irányt képviselő erő. Szél Bernadett megerősítette, ügyek mentén bármely párttal hajlandóak együttműködni. Úgy látja azonban: sokan azért szavaznak rájuk, mert nem közösködnek a "régmúlt politikai elittel". Ezért döntött úgy az LMP, hogy a következő választáson önállóan indul, mind a 106 körzetben lesz jelöltje.

A Momentum helyretette Orbánt

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Momentum Mozgalmat támadta, akik szerinte "álomgyilkosságot követtek el", holott ők csak a demokratikus országokban jellemző népszavazásért harcoltak. Ehhez képest a miniszterelnök nekik tulajdonította a budapesti olimpiai pályázat visszavonását, amit amúgy a kormány rendelt el érdekes módon azután, hogy a Fekete-Győr András vezette szervezet leadta a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges (illetve annál jóval több) aláírásokat. A miniszterelnök az új SZDSZ-nek is nevezte a párttá szerveződő Momentumot, erre reagált Soproni Tamás, a mozgalom alelnöke.

Nem a Momentum kezdte az SZDSZ ifitagozataként a politikai karrierjét, hanem a Fidesz. Nem a Momentumnak voltak az SZDSZ-szel közös jelöltjei, hanem a Fidesznek - reagált Orbán Viktor rádióinterjújára a Momentum, miután a kormányfő egy új SZDSZ-nek minősítette őket.

"Azt is tudjuk, mi következik, mert ezt is átéltük már: kis lökdösődés az MSZP-vel, aztán MSZP-SZDSZ-koalíció, erre kell felkészülnünk" - mondta korábban Orbán.

Orbán Viktor rádióinterjújáról írt összeállításunkat ide kattintva olvashatja!

Hattyúpusztulás Zalában – Madárinfluenza lehet az oka

Publikálás dátuma
2017.02.24. 10:44
Elpusztult hattyúk a muraszemenyei bányatóban 2017. február 23-án. Több tucat állat vízen lebegő tetemét helyi horgászok vették
Közel félszáz hattyú teteme sodródik a dél-zalai település, Muraszemenye melletti bányatavak egyikének felszínén - írta meg a Zala megyei hírportál, a zaol.hu. Az elpusztult madarakat helyi horgászok fedezték fel, akik rögtön jelezték is a történeteket a szerintük illetékes hatóságok felé.

A madarakat tetemeire először Sávoly Attila figyelt fel. Mint a lapnak elmondta: február 12-én járt a cserneci bányatavaknál, akkor még jórészt jég borította a körülbelül négyhektáros tó felszínét.

– A jég fogságába esett, illetve a felületén heverő tetemeket könnyű volt összeszámolni – magyarázta. – Akkor 16 elpusztult madár volt itt, a számuk azonban napról napra emelkedett.

Sávoly Attila másnap rögtön bejelentést is tett a felfedezéséről. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyugat-zalai tájegységvezetőjét hívta, aki tudomása szerint egy madártetemet rögtön el is vitt a helyszínről. Az említett természetvédelmi szakember, Lelkes András ezt meg is erősítette, mint mondotta: a tetemet leadta vizsgálatra az illetékes hatóságnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih).

– Abban bíztam, hogy történik valami a madarakkal, de más feléjük sem nézett – tette még hozzá Sávoly Attila. – A Nébihet is hívtam, hátha attól felgyorsul az ügyintézés, de semmi. Naponta kijövök a tóra, csak azt látom, hogy egyre több a tetem. Valószínű, hogy madárinfluenza okozta az elhullásukat.

Az ugyancsak muraszemenyei Borsos Ferenc szerint talán negyven hattyú pusztulhatott el, s néhány további madár, vadkacsák és vízicsibék. A tetemekre folyamatosan rájárnak a ragadozók, emlősök és madarak egyaránt.

A szakhatóságok még nem reagáltak a bejelentésekre.