Előfizetés

Álomgyilkosok támadtak az olimpiára

Publikálás dátuma
2017.02.24. 22:27
Horn Gábor
"Álomgyilkosság" történt a budapesti olimpiai pályázat ügyében - panaszolta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök szerint azért kellett a pályázat visszavonását javasolni, "hogy megmentsék Magyarországot a szégyentől." A kormányfői indoklás sántít, sokkal inkább az áll ma háttérben, hogy Orbán nem enged olyan referendumot, amely nem hoz biztos győzelmet. A Fidesz nemcsak a fővárosban, más településen - Algyőn és Keszthelyen - is kerülné a népszavazást, illetve a lakosság véleményének kikérését. Az LMP viszont a paksi bővítésről kérdezné az embereket.

Ha valami elér 250 ezer aláírásnyi támogatást, akkor szerintem érdemes népszavazásra bocsátani - mondta 2007-ben Orbán Viktor a végül 2008 márciusában megrendezett szociális népszavazásról a köztévében. Ehhez képest ma már nem enged semmiféle referendumot, amely nem hoz számára biztos győzelmet. Sőt, a kormányfő pénteken a Kossuth Rádióban már arról beszélt: Tarlós István főpolgármesterrel és Borkai Zsolt MOB-elnökkel összedugták a fejüket, így jutottak el a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról született döntésig. "Komoly szégyentől és lejáratástól mentettük meg az országot" - mondta a Orbán. Erre váratlanul visszakérdezett az újságíró: mi lett volna a szégyen, a népszavazás? A kormányfő hangja hallhatóan kissé elcsuklott és pár másodpercig kereste a gondolatait. Végül megtalálta: szerinte a népszavazás magyar ügy, amit még akár meg is lehet nyerni, de még akkor is csak többség lesz, nem pedig egység. Már pedig anélkül nem lehet nyerni - hangzott a miniszterelnöktől az utóbbi időben gyakran ismételt kormányzati szöveg.

A kormányfő szerint hiába lett volna esetleg többség (bár a társadalom nagyobb része jelenleg nem akar olimpiát), kikaptunk volna Los Angeles-szel és Párizzsal szemben. "Ronggyá vertek volna" - summázta Orbán, akit ezután arról kérdeztek, hogy politikai ügy lett-e az olimpiai pályázat. Egyértelmű a helyzet: a Momentum Mozgalom "álomgyilkosságot" követett el. "Nem drágállotta, hogy egyesek olimpiai álmainak meggyilkolásával törjön be a politikába" - mondta Orbán. Lassan harminc éve vagyok a politikában, meghallgattam őket, ez egy új SZDSZ. Kis lökdösődés után pedig MSZP-SZDSZ-koalíció jön - mondta Orbán Viktor a Mozgalomról.

"Nem a Momentum kezdte az SZDSZ ifitagozataként a politikai karrierjét, hanem a Fidesz. Nem a Momentumnak voltak az SZDSZ-szel közös jelöltjei, hanem a Fidesznek" - reagált tömören Orbán új SZDSZ-es hasonlatára Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alelnöke.

Az LMP Paksról kérdezne
Az LMP népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről, az erről szóló kérdést hamarosan benyújtják a Nemzeti Választási Bizottsághoz - jelentette be a párt társelnöke. Szél Bernadett azt mondta: az olimpiai aláírásgyűjtéseknél bebizonyosodott, az emberek nem hagyják, hogy bizonyos kérdésekben a kormány a fejük felett és a hátuk mögött döntsön. Azért nyújtják be a kérdést, mert z atomerőmű bővítése még az olimpiarendezésnél is kockázatosabb vállalkozás. Az LMP kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?"

Jövő hét szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés az olimpiai pályázat visszavonásáról - jelentette be Tarlós István főpolgármester pénteken a Budapestinfón. Tarlós szerint a Ferihegyre vezető vasútvonal modernizációját hátráltathatja az olimpia elmaradása, ám más fővárosi beruházásról egyelőre nem tudta biztosan megmondani, hogy késést szenvedhet-e az olimpiai pályázat visszavonása miatt.

A főpolgármesternek nem kell aggódnia: bár nem lesz olimpia, a sport infrastruktúra és a sportágat fejlesztése nem áll le - jelentette ki Mizsér Attila a Sport TV-ben. A budapesti olimpiai pályázat sportigazgatója kiemelte a kerékpáros velodromot és a csepeli evezőspályát.

Tarlós István leszögezte: a főváros "egy fillért sem költött, egy számlát sem fizetett ki, egy szerződést sem kötött, egy megrendelést sem adott” közvetlenül az olimpiával kapcsolatban. Ugyanakkor a felerészben a főváros tulajdonába lévő, az olimpiai pályázatot menedzselő Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-be 200 millió forintot fizetett be az önkormányzat. Tarlós szerint azóta elszámolást kértek erről az összegről a cégtől.

Megkérdeztük, hogy miután a főváros végül nem vállalta magára az olimpia lefújását, hanem Orbán, Borkai és Tarlós közösen döntött az olimpiai pályázat visszavonásáról változott-e főpolgármester és a Fidesz viszonya. Kósa Lajos frakcióvezető korábban ugyanis azt mondta, hogy a pályázat kapcsán a "főváros térfelén pattog a labda". Tarlós akkor vérlázítóak nevezte ezt.

Mostani válaszában a Rolling Stones két legendás gitárosát idézte: "Amikor egyszer egy interjúban Keith Richardsot megkérdezték, hogy mi a véleménye Brian Jonesról, akkor Keith Richard azért nem válaszolt, mivel a barátjáról volt szó. Nekem Kósa Lajos a barátom" - közölte. Kérdés, hogy pontosan hogyan értette ezt Tarlós. Korábban ugyanis lapunkban élesen kikelt Kósával szemben, "vérlázítónak" nevezve a frakcióvezető szavait. (Keith Richardsnak később alaposan megváltozott a hozzáállása, a Rolling Stones magazinban 2010-ben "csirkefogónak" nevezte a régen halott zenésztársát - a szerk.)

Tarlós nyilvánosságra hozná az OLAF ajánlásokat
A főváros már elkészítette a kormánynak a tárgyalási javaslatát az OLAF metrójelentéséről, amit február 28-ig fog eljuttatni a Miniszterelnökségre. Tarlós több ponton is kritizálta az OLAF jelentését, ugyanakkor lapunk kérdésére nem kívánt becslésbe bocsátkozni arról, hogy a dokumentumban látott jogi pontatlanságok alapján mekkora összeggel lehetne lejjebb alkudni az uniós büntetés mértékét.
Kérdésünkre, támogatná-e, hogy a jelentéshez hasonlóan az OLAF ügyészségnek megküldött ajánlásait is nyilvánosságra hozná-e, Tarlós úgy válaszolt: "Felőle akár nyilvánosságra hozhatják az OLAF ajánlásokat is." Hozzátette: kezdettől az volt a véleménye, hogy a nyomozóhatóságoknak kell kideríteni, hogy kinek mi volt a felelőssége az ügyben.
Visszavásárolhatja a főváros a Rác Fürdő - jelentett beTarlós. A napokban a fővárosi közgyűlés kormánypárti többsége megpróbálta zárt tárgyaláson, áron alul átengedni a Rácz Fürdőben lévő tulajdonrészét a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB). A hvg.hu úgy vélte, hogy az MFB Tiborcz István és üzleti köre számára akarta megszerezni a fürdőt. Végül a közvélemény tiltakozására a közgyűlés nyitott tárgyalást rendelt el, majd vissza is vonták a javaslatot.

Ámuljon! - Látott már focizó méheket? (videó)

Publikálás dátuma
2017.02.24. 21:56
Thinkstock fotó
Légy üdvözölve a méhek csapatánál! - olvasható a CNN portálján, ahol bemutatják annak az eredményét, ahogy kutatók megtanították a méhecskéket a lapbdajátékokra. Annak ellenére, hogy prinyó agyuk van, ezekről a kis hasznos rovarokról is bebizonyosodott, hogy lényegesen intelligensebbek, mint gondoltuk volna. ( mondjuk én gondoltam... ha azt nem is, hogy labdázni is tudnak  - a szerk.) Egy jókora gól után persze nekik is kijár a jutalom. 

Ámuljon! - Látott már focizó méheket? (videó)

Publikálás dátuma
2017.02.24. 21:56
Thinkstock fotó
Légy üdvözölve a méhek csapatánál! - olvasható a CNN portálján, ahol bemutatják annak az eredményét, ahogy kutatók megtanították a méhecskéket a lapbdajátékokra. Annak ellenére, hogy prinyó agyuk van, ezekről a kis hasznos rovarokról is bebizonyosodott, hogy lényegesen intelligensebbek, mint gondoltuk volna. ( mondjuk én gondoltam... ha azt nem is, hogy labdázni is tudnak  - a szerk.) Egy jókora gól után persze nekik is kijár a jutalom.