Előfizetés

Balra húznak a német Zöldek

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.02.27. 06:32
Az Özdemir–Eckardt páros túl közel került a kancellárhoz FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Egyre nagyobb a riadalom a németországi Zöldeknél. A környezetvédők sosem álltak ennyire rosszul a 2013 szeptemberi választás óta, mint most, s teljesen egyértelmű, hogy a szociáldemokraták népszerűsége gyors emelkedésének ők a legnagyobb kárvallottjai. A Zöldek sok támogatója úgy gondolkodik, inkább az SPD-re szavaznának, ha most rendeznének választást, mert Martin Schulz kancellárjelöltségével reális esély mutatkozik a kereszténydemokraták, illetve Angela Merkel legyőzésére.

A német közvélemény-kutatási adatok riasztóak a környezetvédők szempontjából. Az INSA például február 20-án közzétett felmérésében már csak 6,5 százalékon mérte a pártot, ami mindössze másfél százalékkal több a parlamenti küszöbnél. Más irodáknál sem sokkal jobb a helyzet, a Forsa, a valamint az Emnid 7-7 százalékon látta, az Allensbach 8 százalékot jósolt számára, a Wahen Kutatóintézet pedig 9 százalékot. Februárban már egyetlen felmérés szerint sem érte el a 10 százalékot. A 2013-as választáson a párt 8,4 százalékot szerzett, amit a tagság kudarcként élt át.

„Hölgyeim és uraim, elérkezett a választási kampány ideje” – kondította meg a vészharangot Claudia Roth, a párt volt elnöke, ami meglátása szerint azt jelenti, hogy a pártnak keményebben kell bírálnia a kormány intézkedéseit. Szerinte ugyanis a Zöldek elvesztették karakterüket a két listavezető, Katrin Göring-Eckardt és Cem Özemir irányítása alatt. A legnagyobb hibának azt tartja, hogy a környezetvédők szerinte túl közel kerültek a kancellárhoz, illetve a kereszténydemokratákhoz. Különösen a tömörülés balszárnya figyeli kétkedéssel a jelenlegi pártvezetés lépéseit.

Alig több mint egy hónapja irányítja a pártot az Özdemir-Eckardt páros. Megválasztásuk apró irányváltást jelentett, hiszen ez megpecsételte a hagyományosan „balosok” sorsát. Göring-Eckardt tavaly megbeszéléseket folytatott Merkellel az esetleges új államfő személyéről, s Marianne Birthlert, az egykori keletnémet titkosszolgálat iratait őrző hivatal vezetőjét javasolta. Merkelnek is tetszett a felvetés, a kiszemelt azonban végül nemet mondott, így a kancellár is beállt az SPD által javasolt Frank-Walter Steinmeier mögé. Ám nemcsak ez jelzi azt, hogy a Zöldek jelenlegi vezetőitől nem állna távol egy CDU-környezetvédő koalíció. Cem Özdemir egyik bizalmasa Winfred Kretschmann, Baded-Württemberg miniszterelnöke, a „fekete-zöld” koalíció szószólója. Kretschmann volt az, aki a menekültválság tetőpontján úgy fogalmazott, minden nap imádkozik Merkelért.

A tartományi miniszterelnök hozzájárulása ellenére a kancellár egyre nagyobb gondba kerül Martin Schulz színre lépése óta, ami a Zöldek vezetését is megfontolásra késztette. Nem lehet azonban a környezetvédők minden nyűgjét az Európai Parlament volt elnökének nyakába varrni. A közvélemény-kutatások szerint erjedésük már az új szociáldemokrata kancellárjelölt bejelentése óta csökkenésnek indult.

A Spiegel szerint egyelőre senki sem vonja kétségbe a pártot irányító duó rátermettségét. Ez egyelőre azért sem jön szóba, mert a párt tagjai választották meg őket, s a Zöldek demokratikus alapelvei szerint szavazatuk szent és sérthetetlen. Özdemirék azonban tanulhatnának az SPD által elkövetett hibákból. 2013-ban az a Peer Steinbrück volt a szociáldemokraták kancellárjelöltje, akit egyértelműen a jobbszárnyhoz soroltak, a párt programját azonban a balszárny állította össze.

A Zöldek megosztottsága nemcsak tartalmi kérdésekben válik szembetűnővé. Amikor a német szövetségi gyűlés államfővé választotta Frank-Walter Steinmeiert, az Özdemir által fémjelzett baden-württembergi tartomány a Bosch felügyelő bizottságának vezetőjét, Franz Fehrenbachot és Joachim Löw szövetségi jelöltjét delegálta, mindketten elegáns öltönyben bukkantak fel. Az alsó-szászországi Zöldek azonban még a párt régi, lázadó arcát mutatták azzal, hogy az ország egyik legismertebb transzvesztitáját, Olivia Jonest küldték a szövetségi gyűlésbe, akinek megjelenése – fogalmazzunk így – extravagáns. Sok baloldali környezetvédő is a szemtelenséget, extravaganciát hiányolja a tömörülésből, azokat az értékeket, amelyek felhívják a választók figyelmét.

A fordulat várhatóan nem is marad el. A német lapok többsége szerint a párt egyre jobban eltávolodik a CDU-tól, s egy „fekete-zöld” koalíció lehetőségétől. Igaz, ezt sokan nem akarják beismerni. „Most ne kezdjünk színháborúba” – hangoztatta a Zöldek jobb szárnyához tartozó Dieter Janecek. Közvélemény-kutatók szerint azonban a választókat éppen az zavarja, hogy a pártvezetés nem vall színt. Tudni akarják, hogy mit akarnak Özdemirék: a CDU-t, vagy az SPD-t választanák-e.

Cem Özdemir pártelnök óvatosan annyit mondott, „lehetőséget lát” arra, hogy pártja a szociáldemokratákkal szövetkezzék. Való igaz, hogy a két párt koalíciója a Forsa felmérése szerint szinte karnyújtásnyira van attól, hogy a jelenlegi felmérések alapján legalábbis többségre tegyen szert a következő törvényhozásban. A két párt együttesen 293 mandátumot szerezne, hattal elmaradva az abszolút többségtől.

Sokak szerint csak az SPD felé nyitás révén nyílik lehetőség arra, hogy visszaszerezzék azokat a szavazókat, akik a „jobbra át” miatt pártolhattak el tőlük, s erősítik már az SPD szavazótáborát. Anton Hofreiter, a párt frakcióvezetője a Bild napilapnak elmondta, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy változásokra van szükség. „Ezt mi Zöldek is pontosan látjuk, ezért elkötelezettebben lépünk fel a jobb életkörülményekért, a klíma védelméért, a világra való nyitottságért, a szociális igazságosságért, illetve a nacionalizmus ellen”.

A párt ismét követi azt a korábbi elvet, amely szerint inkább környezetvédelmi kérdésekre koncentrál, s kevesebbet foglalkozik a társadalmi kérdésekkel. Mindenesetre mielőbbi cselekvésre van szükség, mert már valóban a parlamentből való kiesés réme fenyeget.

Merényletsorozat Szíriában

Gál Mária
Publikálás dátuma
2017.02.27. 06:31
Romokban áll Homsz is, az ország harmadik legnagyobb városa FORRÁS : WIKIPÉDIA
A genfi béketárgyalásoknak címzett üzenet lehetett a pénteki al-Bab és a szombati Homsz szíriai városoknál végrehajtott terrormerénylet sorozat. A pénteki támadás áldozatainak száma már 83-ra emelkedett, Homszban az állambiztonsági és katonai hírszerzés volt a célpont. A Genfben zajló béketárgyalásokon máris egymást vádolják a felek, bár mindkét oldal elítélte a történteket.

Nyolcvanháromra emelkedett tegnapra az Iszlám Állam (IS) észak-szíriai korábbi fellegvára, al-Bab város mellett 8 km-re fekvő Sousian faluban péntek este elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma, közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A szervezet vezetője, Rami Abderrahmán hangsúlyozta, hogy az áldozatok közöl 44-en civilek és sok sérült állapota még válságos. A sérültek száma 45. Az IS vállalta a felelősséget a terrortámadásért, amelyet bosszúként követtek el egy nappal azt követően, hogy a Törökország által támogatott mérsékelt lázadócsoport, a Szíriai Szabad Hadsereg és a velük szövetséges csoportok visszafoglalták a várost egy december 10-én indított offenzíva sikeres befejezéseként. A pokolgépes merénylet célpontja a mérsékelt lázadók egyik biztonsági épülete volt. Ugyanekkor két török katona is életét vesztette, jelentette be Ankara.

Szombaton is folytatódtak a terrortámadások. A szír kormányerők ellenőrzése alatt álló Homsz városban öngyilkos merényletsorozatot követtek el az állambiztonsági, valamint a katonai hírszerzési hivatal ellen. A két összehangolt robbanásban 42 személy vesztette életét. 2012 óta nem érte ilyen súlyos terrortámadás a kormányzat valamely alapintézményét.

Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja szerint a homszi támadássorozat a Genfben zajló szíriai béketárgyalásoknak címzett üzenet volt, célja az, hogy megrekessze a tíz hónapos szünet után újraindult, a szíriai konfliktus politikai rendezését célzó genfi béketárgyalásokat. A damaszkuszi rezsim és az ellenzék genfi képviselői máris egymásnak estek. A szíriai kormány közölte, a történtek ellenére folytatják a szíriai terrorcsoportok elleni harcot, az ország ENSZ nagykövete, s egyben főtárgyalója azt hangsúlyozta, hogy a homszi robbantás nem pusztán terrortámadás volt, hanem egyben politikai támadás is. Nasr al-Hariri ellenzéki főtárgyaló viszont azt hangsúlyozta, hogy az Aszad-rezsim szabotálni akarja a tárgyalásokat. Hozzátette, „Kezeskedünk afelől, hogy semmiképp sem adjuk fel céljainkat, még ilyen ingoványos politikai játszma közepette sem”. A tárgyalások megakadtak ugyan, de egyelőre nem szakadtak meg.

A homszi merényletért a korábban al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front vállalta a felelősséget, amely tavaly nevet váltott, formálisan szakított az al-Kaidával és Aleppo ostrománál már Dzsabhat Fatah as-Sam néven a mérséklet lázadók mellett harcolt.

Történelem minden mennyiségben

Publikálás dátuma
2017.02.27. 06:18

Egykor az ország nyugati vége volt. Aki arra vetődött, bizton számíthatott rá, hogy lépten-nyomon határőrök igazoltatják. Még ma is sokan csak átutaznak, pedig Szombathely szépsége és bájos hangulata biztosan megér egy hétvégi kiruccanást.

Szombathely levegőjét szinte átitatja a történelem. Ráadásul olyan látnivalók és csodaszép természet veszi körül, hogy az ember szinte kapkodja a fejét. A „kétezer éves város” Szent Márton szülőhelye és persze a történelmi karnevál otthona, ahová évente tízezrek zarándokolnak. Az elmúlt évezredek nyomaival lépten-nyomon találkozhatunk az antiktól a barokkig. A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös-sík nyugati peremvidékén fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel. Aki fel akarja fedezni, annak még a városi barangoláshoz is kényelmes túracipőt kell húznia.

A hely nem véletlenül tetszett meg Claudius római császárnak, hiszen itt minden adva volt egy virágzó kolónia felépítéséhez. Így aztán a XV. Légió katonái letelepedtek Pannónia nyugati szegletében. Savaria ráadásul a Borostyán út egyik fontos állomása volt, mely összekötötte a barbár északot a civilizált mediterrán világgal. Nemcsak a kereskedelem, de a történelem országútján is fekvő város megélhette ennek minden előnyét és hátrányát is.

Szerencsére Szombathely felfedezés ma már békés kaland és ha mindezt megbolondítjuk egy kiadós vasi pecsenyével és leöblítjük jóféle vaskeresztesi vörösborral, akkor körülbelül tudhatjuk, miért érezte jól magát errefelé a XV. Légió is.

Így élt a légió

Ha kalandozásunkat a történelmi idővonalhoz igazítjuk, akkor túránkat Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részével, a Romkerttel indíthatjuk. Az itt végzett ásatások során 1-4. századi és középkori épületmaradványok kerültek a felszínre: császári palota, közfürdő, vámház, Mercurius-szentély, továbbá műhelyek, fazekaskemencék, római útmaradványok, mozaikfelületek és a vár. Legértékesebb része a palotakomplexum. Hatalmas csarnokát egykor mozaikpadló takarta, mely mai töredékes állapotában is Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete. Az állandó kiállítás az egykori fazekasnegyedet és Savaria területén előkerült fontosabb leleteket mutatja be. A Quirinus Bazilika és a mellette levő Oktogon, római Vámház, műhely és vár romjai találhatóak itt, valamint Szombathely egyik legfontosabb ókori építészeti emléke az Iseum. Az egyiptomi eredetű Isis istennő tiszteletére épült szentély méretei, kivitele és az itt talált tárgyi leletek gazdagsága alapján a Duna-vidéki Isis kultusz központja lehetett. Itt tartják az Iseumi Szabadtéri Játékokat.

A bankházak titkai

A Fő tér északnyugati szögletének legszebb épülete az egykori Szombathelyi Takarékpénztár Rt. székháza. Az egykori bankház kivitelezése majdnem egymillió koronába került, ami meg is látszott a különleges megoldásokban. A bankhelyiség üveg alatt, az udvarban működött. A páncélszoba méteres vastagságú acél-beton falakkal a föld alá épült, az ide vezető vasajtó 40 mázsa volt. Este 2500 gyertya világította meg a helyiséget. Az épület a második világháború után végleg elveszítette egykori alapfunkcióját. Emeletein lakásokat alakítottak ki. Hatalmas belmagasságú földszintjén pedig az idők folyamán különféle üzletek működtek. Manapság már csak az előtte álló két szobor emlékeztet az egykori banki múltra. A római kor még a banki ügyintézéskor is velünk lehet, hiszen a téren található OTP fiókban üveg alatt láthatók a római útkereszteződés, valamint az utcák alatt húzódó csatornák részletei.

Egy gyűjtemény hálás betegektől

Bár villamossal már – illetve még – nem járhatjuk be a várost, de a Fő tér így is tökéletes hely egy turistának. Kicsit mediterrán, kicsit nyugatias. A Fő tér évszázadokon át a szombathelyi vásárok helyszíne volt. Mivel ezeket szombaton tartották, a város is erről kapta nevét. A közepén áll a lakosságot egykor majdnem teljesen kipusztító pestisjárvány emlékét őrző Szentháromság-szobor, itt látható a híres színésznő Márkus Emília lakóháza. Igazi kuriózum a Smidt Múzeum, alapítója Smidt Lajos főorvos fáradhatatlan szenvedéllyel gyűjtötte a múlt becses emlékeit a jövő számára, azzal a céllal, hogy egykor közkinccsé tegye. A múzeum egyik különlegessége, hogy az itt látható műtárgyak legnagyobb részét a gyűjtő ajándékba kapta hálás betegeitől. A Batthyány, Bezerédj, Cziráky, Erdődy család több évszázada őrzött ereklyéit ajándékozta neki a műkincsek történeteivel együtt. És hogy a meglepetés teljes legyen, a Szombathelyen 1897-től 1974-ig közlekedő villamos egyik utolsó kocsija is látható a múzeum udvarán.

Természeti csoda is vár ránk a város szélén, a Gyöngyös-patak partján. A II. világháború ideje alatt a park kétharmada kipusztult. Az Erdészeti Tudományos Intézet 1950 körül kezdte újra gondozásba venni a parkot. Ennek eredményeként ma a Kámoni Arborétumnak van Magyarországon leggazdagabb fás szárú gyűjteménye. Az arborétum 27 hektárján tehetünk romantikus sétákat, és ha várunk májusig, akkor elbódulhatunk a virágzó rododendronok illatától is. Persze Szombathely nemcsak tavasszal bódító.