Előfizetés

Merényletsorozat Szíriában

Gál Mária
Publikálás dátuma
2017.02.27. 06:31
Romokban áll Homsz is, az ország harmadik legnagyobb városa FORRÁS : WIKIPÉDIA
A genfi béketárgyalásoknak címzett üzenet lehetett a pénteki al-Bab és a szombati Homsz szíriai városoknál végrehajtott terrormerénylet sorozat. A pénteki támadás áldozatainak száma már 83-ra emelkedett, Homszban az állambiztonsági és katonai hírszerzés volt a célpont. A Genfben zajló béketárgyalásokon máris egymást vádolják a felek, bár mindkét oldal elítélte a történteket.

Nyolcvanháromra emelkedett tegnapra az Iszlám Állam (IS) észak-szíriai korábbi fellegvára, al-Bab város mellett 8 km-re fekvő Sousian faluban péntek este elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma, közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A szervezet vezetője, Rami Abderrahmán hangsúlyozta, hogy az áldozatok közöl 44-en civilek és sok sérült állapota még válságos. A sérültek száma 45. Az IS vállalta a felelősséget a terrortámadásért, amelyet bosszúként követtek el egy nappal azt követően, hogy a Törökország által támogatott mérsékelt lázadócsoport, a Szíriai Szabad Hadsereg és a velük szövetséges csoportok visszafoglalták a várost egy december 10-én indított offenzíva sikeres befejezéseként. A pokolgépes merénylet célpontja a mérsékelt lázadók egyik biztonsági épülete volt. Ugyanekkor két török katona is életét vesztette, jelentette be Ankara.

Szombaton is folytatódtak a terrortámadások. A szír kormányerők ellenőrzése alatt álló Homsz városban öngyilkos merényletsorozatot követtek el az állambiztonsági, valamint a katonai hírszerzési hivatal ellen. A két összehangolt robbanásban 42 személy vesztette életét. 2012 óta nem érte ilyen súlyos terrortámadás a kormányzat valamely alapintézményét.

Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja szerint a homszi támadássorozat a Genfben zajló szíriai béketárgyalásoknak címzett üzenet volt, célja az, hogy megrekessze a tíz hónapos szünet után újraindult, a szíriai konfliktus politikai rendezését célzó genfi béketárgyalásokat. A damaszkuszi rezsim és az ellenzék genfi képviselői máris egymásnak estek. A szíriai kormány közölte, a történtek ellenére folytatják a szíriai terrorcsoportok elleni harcot, az ország ENSZ nagykövete, s egyben főtárgyalója azt hangsúlyozta, hogy a homszi robbantás nem pusztán terrortámadás volt, hanem egyben politikai támadás is. Nasr al-Hariri ellenzéki főtárgyaló viszont azt hangsúlyozta, hogy az Aszad-rezsim szabotálni akarja a tárgyalásokat. Hozzátette, „Kezeskedünk afelől, hogy semmiképp sem adjuk fel céljainkat, még ilyen ingoványos politikai játszma közepette sem”. A tárgyalások megakadtak ugyan, de egyelőre nem szakadtak meg.

A homszi merényletért a korábban al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front vállalta a felelősséget, amely tavaly nevet váltott, formálisan szakított az al-Kaidával és Aleppo ostrománál már Dzsabhat Fatah as-Sam néven a mérséklet lázadók mellett harcolt.

Ősztől Prágába is repülhetünk fapadossal

Új útvonalak nyitását tervezi a Ryanair Budapestről. Az egyik Prágából indul majd októbertől, a téli menetrend életbe lépésekor. 

Az ír fapados légitársaság heti 5 öt járatot indít a két város között. A másik új útvonal Valencia lesz Budapestről. Oda heti két járatot tervez a Ryanair a téli menetrendjében – írja a Valencia Plaza. A légitársaság még egy új útvonalat jelentett be, ahová a társaság a téli menetrendben repülni fog: ez a város a skóciai Edinburgh, ahová hetente két járat lesz.

Történelem minden mennyiségben

Publikálás dátuma
2017.02.27. 06:18

Egykor az ország nyugati vége volt. Aki arra vetődött, bizton számíthatott rá, hogy lépten-nyomon határőrök igazoltatják. Még ma is sokan csak átutaznak, pedig Szombathely szépsége és bájos hangulata biztosan megér egy hétvégi kiruccanást.

Szombathely levegőjét szinte átitatja a történelem. Ráadásul olyan látnivalók és csodaszép természet veszi körül, hogy az ember szinte kapkodja a fejét. A „kétezer éves város” Szent Márton szülőhelye és persze a történelmi karnevál otthona, ahová évente tízezrek zarándokolnak. Az elmúlt évezredek nyomaival lépten-nyomon találkozhatunk az antiktól a barokkig. A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös-sík nyugati peremvidékén fekszik, ott, ahol a Kisalföld sík vidékét az Alpokalja dombos-hegyes tájai váltják fel. Aki fel akarja fedezni, annak még a városi barangoláshoz is kényelmes túracipőt kell húznia.

A hely nem véletlenül tetszett meg Claudius római császárnak, hiszen itt minden adva volt egy virágzó kolónia felépítéséhez. Így aztán a XV. Légió katonái letelepedtek Pannónia nyugati szegletében. Savaria ráadásul a Borostyán út egyik fontos állomása volt, mely összekötötte a barbár északot a civilizált mediterrán világgal. Nemcsak a kereskedelem, de a történelem országútján is fekvő város megélhette ennek minden előnyét és hátrányát is.

Szerencsére Szombathely felfedezés ma már békés kaland és ha mindezt megbolondítjuk egy kiadós vasi pecsenyével és leöblítjük jóféle vaskeresztesi vörösborral, akkor körülbelül tudhatjuk, miért érezte jól magát errefelé a XV. Légió is.

Így élt a légió

Ha kalandozásunkat a történelmi idővonalhoz igazítjuk, akkor túránkat Savaria maradványainak legnagyobb egybefüggő részével, a Romkerttel indíthatjuk. Az itt végzett ásatások során 1-4. századi és középkori épületmaradványok kerültek a felszínre: császári palota, közfürdő, vámház, Mercurius-szentély, továbbá műhelyek, fazekaskemencék, római útmaradványok, mozaikfelületek és a vár. Legértékesebb része a palotakomplexum. Hatalmas csarnokát egykor mozaikpadló takarta, mely mai töredékes állapotában is Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaikfelülete. Az állandó kiállítás az egykori fazekasnegyedet és Savaria területén előkerült fontosabb leleteket mutatja be. A Quirinus Bazilika és a mellette levő Oktogon, római Vámház, műhely és vár romjai találhatóak itt, valamint Szombathely egyik legfontosabb ókori építészeti emléke az Iseum. Az egyiptomi eredetű Isis istennő tiszteletére épült szentély méretei, kivitele és az itt talált tárgyi leletek gazdagsága alapján a Duna-vidéki Isis kultusz központja lehetett. Itt tartják az Iseumi Szabadtéri Játékokat.

A bankházak titkai

A Fő tér északnyugati szögletének legszebb épülete az egykori Szombathelyi Takarékpénztár Rt. székháza. Az egykori bankház kivitelezése majdnem egymillió koronába került, ami meg is látszott a különleges megoldásokban. A bankhelyiség üveg alatt, az udvarban működött. A páncélszoba méteres vastagságú acél-beton falakkal a föld alá épült, az ide vezető vasajtó 40 mázsa volt. Este 2500 gyertya világította meg a helyiséget. Az épület a második világháború után végleg elveszítette egykori alapfunkcióját. Emeletein lakásokat alakítottak ki. Hatalmas belmagasságú földszintjén pedig az idők folyamán különféle üzletek működtek. Manapság már csak az előtte álló két szobor emlékeztet az egykori banki múltra. A római kor még a banki ügyintézéskor is velünk lehet, hiszen a téren található OTP fiókban üveg alatt láthatók a római útkereszteződés, valamint az utcák alatt húzódó csatornák részletei.

Egy gyűjtemény hálás betegektől

Bár villamossal már – illetve még – nem járhatjuk be a várost, de a Fő tér így is tökéletes hely egy turistának. Kicsit mediterrán, kicsit nyugatias. A Fő tér évszázadokon át a szombathelyi vásárok helyszíne volt. Mivel ezeket szombaton tartották, a város is erről kapta nevét. A közepén áll a lakosságot egykor majdnem teljesen kipusztító pestisjárvány emlékét őrző Szentháromság-szobor, itt látható a híres színésznő Márkus Emília lakóháza. Igazi kuriózum a Smidt Múzeum, alapítója Smidt Lajos főorvos fáradhatatlan szenvedéllyel gyűjtötte a múlt becses emlékeit a jövő számára, azzal a céllal, hogy egykor közkinccsé tegye. A múzeum egyik különlegessége, hogy az itt látható műtárgyak legnagyobb részét a gyűjtő ajándékba kapta hálás betegeitől. A Batthyány, Bezerédj, Cziráky, Erdődy család több évszázada őrzött ereklyéit ajándékozta neki a műkincsek történeteivel együtt. És hogy a meglepetés teljes legyen, a Szombathelyen 1897-től 1974-ig közlekedő villamos egyik utolsó kocsija is látható a múzeum udvarán.

Természeti csoda is vár ránk a város szélén, a Gyöngyös-patak partján. A II. világháború ideje alatt a park kétharmada kipusztult. Az Erdészeti Tudományos Intézet 1950 körül kezdte újra gondozásba venni a parkot. Ennek eredményeként ma a Kámoni Arborétumnak van Magyarországon leggazdagabb fás szárú gyűjteménye. Az arborétum 27 hektárján tehetünk romantikus sétákat, és ha várunk májusig, akkor elbódulhatunk a virágzó rododendronok illatától is. Persze Szombathely nemcsak tavasszal bódító.