Nekimennének a kettős állampolgárságnak

Oleg Ljasko, az ukrán radikálisok pártvezére a kettős állampolgárság szankcionálását vette a fejébe. Első körben a politikusokat és az állami hivatalnokokat büntetné, utánuk pedig következnének az átlagpolgárok – adta hírül a Kárpáthír.com. 

A Radikális Párt elnöke Twitter bejegyzésében számolt be arról, hogy törvénytervezetet regisztrált be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsba, aminek lényege, hogy megvizsgálnák a képviselőket, az ukrán mellett rendelkeznek-e esetleg más ország állampolgárságával is. Amennyiben igen, azonnal megvonnák tőlük a parlamenti mandátumukat – számolt be a Kárpáthír.com.

Mindezt kiterjesztenék az összes állami hivatalnokra is, az esetükben az elbocsátás lenne a szankció. A kijevi törvényhozás honlapján bővebb információ egyelőre még nem lelhető fel a Ljasko-féle jogszabálytervezetről, de a radikálisok pártelnöke posztjában azt is tudatta, hogy miután végeznének a politikusok és hivatalnokok ellenőrzésével, következnének az átlagpolgárok.

Egyúttal keményen beszólt a titkosszolgálatnak és az ügyészségnek, hogy semmit sem tesznek a kettős állampolgársággal rendelkezők kiszűrése érdekében.

Szerző

Nem lesz parlamenti választás

Szerbiában nem rendeznek parlamenti választást áprilisban, az elnökválasztással egy időben. Ezt jelentették egyhangúan a belgrádi médiumok. 

Előzőleg híre ment annak, hogy az államfőválasztáson induló miniszterelnök, Aleksandar Vucic idő előtti voksolást irat ki. A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) koalíciós partnere, a Szerb Szocialiata Párt (SPS) elnöke, Ivica Dacic külügyminiszter azonban a minap azt közölte, hogy semmi sem indokolja ezt. Vucic már tavaly is ráfázott az idő előtti voksolás kiírására. Arra számított, hogy pártja akár kétharmados többséget szerezhet a törvényhozásban. Ehhez képest a párt 39 mandátumot vesztett a 2014-es voksoláshoz képest elsősorban amiatt, mert több párt jutott be a parlamentbe, három olyan politikai formáció is tagja a parlamentnek a 2016. áprilisi voksolás óta, amelyek előtte nem voltak a törvényhozásban: a két szélsőjobboldali párt, a Szerb Radikális Párt (SRS), valamint a Dveri, valamint a reformer volt gazdasági miniszter, Sasa Radulovic tömörülése.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök elvben ma jelenti be, hogy nem tartanak előrehozott parlamenti választást, közölte a Blic, s a következő napokban azt, mikor rendezik meg pontosan az elnökválasztást. A Szputnyik szerint a haladók elnöke úgy véli, a belpolitikai helyzet stabilabb marad, ha csak az államfőválasztást rendezik meg. 

Szerző

Váratlan helyről dicsérik Trumpot

Publikálás dátuma
2017.02.27. 10:22
FOTÓ:
Elismerően írt Donald Trump amerikai elnökről Mahmúd Ahmadinezsád, Irán korábbi konmzervatív-nacionalista államfője, aki erőszakkal hallgattatta el a rendszerét bíráló hangokat. Ahmadinezsád dicsérettel illette, hogy Trump „őszintén” beszélt az Egyesült Államok „korrupt” politikai rendszeréről.

A volt elnök levelében azt állította, hogy az amerikai választási rendszer évtizedek óta egy kisebbség érdekeit szolgálja, s nem az amerikai népét. Ahmadinezsád, akinek újraválasztásakor tízezrek tüntettek Iránban, mivel elcsalták a voksolást, felszólította az amerikai elnököt arra, hogy az Egyesült Államok vessen véget az előző elnökök „agresszív”, közel-keleti politikájának.

A hét ország állampolgárait, köztük az irániakat sújtó beutazási tilalommal kapcsolatban azt írta, hogy az Egyesült Államokban élő mindegy egymillió iráni gyökerekkel rendelkező személy is hozzájárult az ország fejlődéséhez. Trump szexista kijelentései kapcsán úgy foglalt állást, hogy a történelem kiemelkedő személyiségei a nők jogait is elismerte.

Ahmadinezsád politikai szempontból már jelentéktelen szereplő a perzsa államban. 

Szerző