Előfizetés

Majtényi a teljes demokratikus ellenzék közös jelöltje lett

Publikálás dátuma
2017.02.27. 13:32
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja is támogatja, hogy Majtényi Lászlót államfővé jelöljék - jelentette be a párt elnöksége és a volt ombudsman közötti hétfői megbeszélés után az Együtt elnöke. Juhász Péter az egykori adatvédelmi biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Majtényi László a teljes demokratikus ellenzéki oldal közös jelöltje lett.

A politikus azt mondta, nagyon fontosnak tartják, hogy Áder János mellett egy másik államfőjelölt is megjelenjen, aki valódi fékként és ellensúlyként viselkedne köztársasági elnökként.

Gyakorlatilag mindenben egyetértenek azzal, amit az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnöke a világról gondol, az általa meghirdetett pontokkal teljes egészében azonosulni tudnak - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az Együtt színeiben dolgozó képviselők, Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs a parlamentben is támogatni fogják Majtényi László jelöltségét és a megválasztását.

Majtényi László arról beszélt, hogy közjogi programja nagyon közel áll az Együtt álláspontjához. Mindannyian parlamentáris demokráciaként képzelik el az országot, ahol független intézmények őrködnek az állampolgári jogok felett - közölte. A reménybeli IV. Magyar Köztársaságban minden polgár egyformán fontos lesz, az uralmon lévőket mindig  le lehet váltani, az ellenzék pedig ugyanúgy el tudja majd érni az állampolgárokat, mint a kormánypártok - sorolta elképzeléseit. 

Az új magyar köztársaság egyik legfontosabb feladata az államot maga alá gyűrő korrupció elleni küzdelem lesz - folytatta Majtényi László, aki kiemelt prioritásnak nevezte a szegénység elleni fellépést is. Programja elemei közül még a jövő nemzedékek képviseletét és a fenntartható fejlődést emelte ki.

Matolcsy víziójának vizsgálatát követelik a Fidesztől

Az MSZP frakcióvezető-helyettese sürgeti a Fideszt, hogy támogassa annak a vizsgálóbizottságnak a létrejöttét, amely a Matolcsy György jegybankelnök által leírt, az ország pénzügyi rendszere, szuverenitása elleni támadást vizsgálná.

Szakács László hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György múlt heti parlamenti beszámolójában közölte: Magyarországot egy szövetséges NATO-tagállam a pénzügyi rendszeren keresztül, a brókerbotrányok révén támadta meg 2014-2015-ben. Közölte, az ügyben kémkedés és más állam elleni bűncselekmény miatt feljelentést tettek és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezték. Hozzátette: azt várja Kósa Lajostól, a Fidesz frakcióvezetőjétől, hogy frakciótársaival együtt írják alá a vizsgálóbizottsági kezdeményezést.

Ha a magyar nemzeti szuverenitást, a pénzügyi és a bankrendszert ilyen támadás érte kívülről, akkor a kormányzópártnak lehet a legfontosabb, hogy kiderüljön, mi állt e mögött - mondta a szocialista politikus. Jelezte, azt várja a Fidesz-frakciótól, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén támogassa ennek a kérdésnek a napirendre vételét.

Orbán: ellenzékben politizálni pocsék dolog

Publikálás dátuma
2017.02.27. 13:08
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A Fidesz visegrádi frakcióülésén Orbán Viktor miniszterelnök egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy nem szabad hátradőlni, a Fidesz jól áll, de ez nem adhat okot az elbizakodottságra - értesült a Figyelő. A hetilap szerint a kormányfő arra is emlékeztette frakciótársait, hogy ellenzékben politizálni pocsék dolog.

A kormányfő szerint sokan elfelejtették az elmúlt hét évben, hogy milyen keserves dolog ellenzékben lenni. Lehet azt gondolni, hogy az ellenzéki lét tisztességesebb, de ellenzékben politizálni pocsék dolog - számoltak be a Figyelőnek kormánypárti beszélgetőpartnereink.

A visegrádi frakcióülésen az is kiderült, hogy a kormánypárt a választásokig nem tervez nagy horderejű szabályozási változtatásokat. A Fidesz beindítja a nemzeti konzultáció új hullámát. Öt témában kérdezik meg a lakosság véleményét: a rezsicsökkentés megvédéséről Brüsszelben, az adópolitikáról, a munkahelyteremtő támogatások nemzeti körben tartásáról, a civil szervezetek külföldi befolyásolásáról, valamint a migránsok őrizetben tartásáról. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 2018-as kampányban is kizárólag ezekre a témákra fókuszálnának, ennél szélesebb lesz a skála - írja a hetilap, hozzátéve, hogy a Fideszben úgy vélik, a Momentum Mozgalom a baloldalt szabdalja tovább, jobboldali szavazókat nem hódít el tőlük.