Előfizetés

Összefog az ellenzék Majtényi mellett

Publikálás dátuma
2017.02.28. 06:07
Együtt nevetett Majtényi László és Juhász Péter FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

A reménybeli IV. Magyar Köztársaságban minden polgár egyformán fontos lesz, az uralmon lévőket mindig le lehet váltani, az ellenzék pedig ugyanúgy el tudja majd érni az állampolgárokat, mint a kormánypártok - fogalmazott Majtényi László, miután az Együtt vezetőségével tárgyalt arról, a kispárt független képviselői - Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs - is támogatják majd a március 13-i államfőválasztáson. Gyakorlatilag mindenben egyetért az Együtt azzal, amit Majtényi a világról gondol, az általa meghirdetett pontokkal teljes egészében azonosulni tudnak - fogalmazott Juhász Péter pártelnök, miután megbeszélést tartottak az egykori adatvédelmi biztossal. Majtényi is arról beszélt, hogy közjogi programja nagyon közel áll az Együtt álláspontjához. Mindannyian parlamentáris demokráciaként képzelik el az országot, ahol független intézmények őrködnek az állampolgári jogok felett - fogalmazott. Az új magyar köztársaság egyik legfontosabb feladata az államot maga alá gyűrő korrupció elleni küzdelem lesz - folytatta Majtényi, aki kiemelt prioritásnak nevezte a szegénység elleni fellépést is. Programja elemei közül még a jövő nemzedékek képviseletét és a fenntartható fejlődést emelte ki. A civilek által jelölt Majtényit elsőként az MSZP biztosította támogatásáról, de köztársasági elnökké választását az LMP, a DK, a Párbeszéd, valamint az Együtt képviselői is támogatják.

Brexit - Major: "történelmi hiba" a kilépés

John Major volt brit miniszterelnök szerint "történelmi hiba" volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Az egykori konzervatív párti kormányfő a londoni Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - hallgatósága előtt hétfő este elmondott beszédében kijelentette azt is, hogy a Brexit-párti politikusok "irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik" a brit népet, a várható akadályokra csak legyintenek, és olyan lehetőségeket vázolnak fel, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson.

Major alig burkoltan súlyos bírálattal illette a Theresa May vezette jelenlegi konzervatív brit kormány hozzáállását az Európai Unióval folytatandó kilépési tárgyalásokhoz. A volt kormányfő szerint a hangulat máris komor, pedig "barátokkal sokkal könnyebb megállapodásra jutni, mint veszekedő szomszédokkal".

"Egy kicsivel több kedvességgel és sokkal kevesebb olcsó retorikával igen sokat lehetne tenni az Egyesült Királyság érdekeinek védelméért" - fogalmazott a veterán tory politikus.

Jean-Marie Le Pen pénzbüntetést kapott

 Ötezer eurós pénzbüntetésre ítélte hétfőn a dél-franciaországi Aix-en-Provence fellebbviteli bírósága Jean-Marie Le Pent, a radikális jobboldali Nemzeti Front alapítóját és tiszteletbeli elnökét, aki 2013-ban becsmérlően beszélt a kelet-európai romákról.

Az igazságszolgáltatás gyűlöletkeltésben és diszkriminációban mondta ki bűnösnek a 88 éves szélsőséges politikust egy nizzai sajtótájékoztatón elhangzottak miatt.  "Úgy tűnik, hogy gondjaik vannak néhány száz romával, akiknek jelenléte szúrós és mondjuk úgy, szagos" - fogalmazott Le Pen a 2014-es önkormányzati választásokat megelőző kampányban. Hozzátette: "de ez csak a jéghegy csúcsa".

"Bejelentem önöknek, hogy a 2014-es év folyamán legalább 50 ezer roma fog érkezni Nizzába, január 1-jétől, abból a 12 millió romából, akik Romániában, Bulgáriában és Magyarországon lehetőséget kapnak arra, hogy bármelyik uniós országban letelepedjenek" - mondta a szélsőséges politikus. Véleménye szerint a francia kormánypolitikának "fantasztikus toborzó hatása" van erre a kisebbségre. "Mindenki a rajtkőnél áll, mint egy western filmben" - tette hozzá 2013-ban.

Jean-Marie Le Pen a perben azt mondta, hogy nem vonja vissza a szavait, mert továbbra is ugyanezt gondolja a romákról.
"A jelenlétük igenis  szagos a lakosságnak, az emberek panaszkodnak. Elég csak a romatáborokhoz látogatni, hogy rádöbbenjünk, szaglásilag kifejezve" - mondta a politikus, aki szerint azért kell fizetnie, mert ki merte mondani, amit a választók gondolnak. "A gyűlölet tőlem teljesen távolálló érzés" - hangsúlyozta Le Pen. 

"Nem tudom, hogy a gyűlölet vezérelte-e Le Pen urat. Nem ezzel vádoljuk. Hanem olyan megfogalmazásokkal, amelyek olyan jellegűek, hogy egy közösséget bélyegeznek meg" - mondta az ügyész.

A politikust egyébként 2 ezer eurós kártérítés megfizetésére is kötelezte a bíróság az SOS Rasszizmus és ezer eurósra az Emberi Jogok Ligája nevű szervezeteknek, amelyek a felperesek voltak az ügyben.

A Nemzeti Front alapítóját az 1990-es évek kezdete óta nyolc alkalommal ítélték el rasszista vagy holokauszttagadó kijelentései miatt. Lánya, Marine Le Pen, aki 2011-ben vette át a párt irányítását, tartózkodik a hasonló nyilatkozatoktól, s tudatosan próbálja meg a pártját szalonképesebbé tenni. Apját ezért 2015-ben ki is zárta a Nemzeti Frontból, amiért az megismételte egy korábbi antiszemita kijelentését. A döntést Jean-Marie Le Pen megtámadta a bíróságon, amely visszahelyezte a tiszteletbeli elnöki pozícióba.