Előfizetés

Káosz és dugó lesz hónapokig Budapesten

Publikálás dátuma
2017.02.28. 06:19
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Május végéig lezárják a Carl Lutz rakpartot a Jászai Mari tértől a Dráva utcai felhajtóig. A zárás ideje alatt a Jászai Mari tér és a Katona József utca között az Újpesti rakpart ismét kétirányú lesz.

A munkálatok során a Dráva utca és a Margit híd közötti szakaszon 6 méter széles, díszburkolatú sétány épül a gyalogosoknak, új köztéri elemekkel, utcabútorokkal, valamint a gyalogosok felső rakpartra jutását megkönnyítő új átvezetésekkel, új középszigetekkel. Kiépítik a vízelvezetést, korszerűsítik a közvilágítást is, a Szent István parknál pedig lépcsővel ellátott akadálymentesített gyalogosfeljárót építenek.

Kapcsolódó
Lezárják az alsó rakpartot a Margit hídnál

Rózsa Edit nem nyeli le a békát

Doros Judit
Publikálás dátuma
2017.02.28. 06:18
Már három éve az önkormányzat szervezi a lenyúlt fesztivált FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
A legenda szerint a sonkalábú Potyka Kati egy kocsonyába dermedt békát szolgált fel egy éhes gömöri fuvarosnak, a Magyar Huszár fogadóban – innen a mondás, hogy „reszket, mint miskolci kocsonyában a béka...” A borsodi megyeszékhelyen a sokak által kedvelt téli ételt köszöntő ünnep körüli botrányok miatt érdemes lenne egy új szólást kitalálni. Mondjuk: „lenyúlta, mint miskolci polgármester a kocsonyafesztivált”.

Magyarország harmadik legismertebb fesztiválja volt évekig a kocsonyát dicsérő miskolci programsorozat, amelyet február végén rendeztek. Az eredeti ötlet Rózsa Edit, volt szabaddemokrata országgyűlési képviselőé: ő a 2000-es évek elején a „Vendégségben Miskolcon” program keretében hívta életre először a rendezvényt, mert olyan kulturális helyi tőkét keresett, amire fel lehetett fűzni tömegeket vonzó eseményeket. A kocsonyafesztivál az évek során hatalmas rendezvénnyé nőtte ki magát, népszerűségében felzárkózott a mohácsi busójárás mögé, s határon túlról is érkeztek szép számmal vendégek.

Három évvel ezelőtt, 2014-ben azonban – mint derült égből a villámcsapás – a szervezőket arról értesítették, hogy a miskolci önkormányzat nem adja oda a korábbi területet, mert ott saját rendezvényét tartja meg, véletlenül épp Kocsonyafarsang néven. Akkoriban a városvezetés azzal indokolta „rátelepülését” egy közismert rendezvényre, hogy már egy évvel korábban veszélybe került a fesztivált, s azért rendezték meg hasonló névvel a sajátjukat, mert meg akarták menteni a közkedvelt programot a csődtől. Arra is hivatkoztak, hogy a korábbi szervezők 2010 óta tartozásokat halmoztak fel, felszámolás fenyegette őket, s milliókkal tartoztak az Agrár Marketing Centrumnak.

Rózsa Edit akkor elismerte: valóban nem tudták kifizetni néhány alvállalkozójukat, de ennek épp az volt az oka, hogy a centrumtól nem kapták meg az elnyert ötmillió forintos támogatást. A kocsonyafesztivál viszont védett márkanév, így annak elbitorlása, s az így keletkezett anyagi kár miatt beperelték a miskolci önkormányzatot, s a „másik kocsonyafesztivál” szervezésében közreműködő cégeket.

A várost képviselő önkormányzati cég sem volt rest: azt kérte a szabadalmi hivataltól, hogy tiltsa be a Kocsonyafesztivál nevének használatát, mert azt csalárd módon bitorolja Rózsa Edit cége. A volt képviselő lapunknak elmondta: első fokon a Szabadalmi Hivatal, majd a következő lépcsőben eljáró Fővárosi Törvényszék is elutasította a miskolciak keresetét, igazolva ezzel, hogy az ő cége használja jogosan ezt a nevet. Sokra azonban nem megy vele: a miskolci önkormányzat immár harmadik éve rendezi meg saját, a Rózsa Edittől lenyúlt fesztiválját, továbbra is Kocsonyafarsang néven, helyi és multinacionális cégek támogatásával. Így történt ez az idén is, várhatóan így lesz jövőre is.

Itt (is) a fortélyos félelem igazgat
„Inspiráló és nehéz időszakon vagyok túl. Köszönöm mindazoknak a nyílt és privát biztatását, akik átlátják, értik, megértik, hogy a történetem, a küzdelmem nem egy fesztiválról, nem az általam felépített Kocsonyafesztiválért szól. Hanem a „kocsonyában" dagonyázó despota miskolci polgármester gátlástalan tetteiről, a helyi hatalom arrogáns és megfélemlítésre, zsarolásra, fenyegetésre épülő tevékenységéről.
Miskolcon (is) a fortélyos félelem igazgat, meglopnak civileket, kisajátítanak rendezvényeket (Sörfesztivál, Régiség Vásár) megfenyegetnek, vagy megalkuvásra kényszerítenek elismert szakembereket, elvtelen alkukra bírnak könyöradománnyal honorálva tisztes ex-várospolitikusokat, akik ezért még családi kapcsolataikat is megtagadják. Gusztustalan, pitiáner politikai alkuk születnek jobbról balra, balról jobbra. Erről van szó!
Lehet persze, finnyásan hallgatni, a karosszékből befele tiltakozni, kellemes értelmiségi kocsmázáskor forradalmat csinálni, cuki világ falain belül csodálkozva pislogni és azokat az embereket, akik tesznek valamit értük, másokért, a közösségért, a bőrüket, mindenüket kockáztatva, lehet fejcsóválva sajnálni, kitörölni az életből” - írta közösségi oldalán Rózsa Edit.

Megmentik a Torkos Csütörtököt

Az adatbányászati, statisztikai alkalmazások egyik vezető szállítója, a Clementine Consulting elemzői interaktív térképen gyűjtötték össze a Torkos Csütörtök kapcsán 2017. március 2-án magas kedvezményt kínáló éttermeket.

Idén először ugyanis már nem rendezik központi oldalra a vendéglátóhelyek ajánlatait, spontán módon folytatódik a közkedvelt éttermi kezdeményezés, mindenhol külön kellene érdeklődni az elérhető akciókról.

A Clementine résztvevő helyekből létrehozott éttermi adatbázisa azonban segít a torkoskodni vágyóknak, bárki számára elérhető és teljesen ingyenes. A térképen akár utcai nagyításban is megtalálhatóak a torkos csütörtök kezdeményezésben résztvevő éttermek.