Paks 2;Fekete-Győr András;

Lehetetlen népszavazni Paksról?

Addig nem fejeződik be a rendszerváltás, amíg a döntéshozók zsarolhatók és nem rendeződik a jelenlegi helyzet - mondta a Magyar Nemzetnek Fekete-Győr András. 

Az olimpiaellenes népszavazásra több mint 266 ezer aláírást gyűjtő Momentum Mozgalom (MoMo) elnöke szerint ezért mindenképpen nyilvánosságra kell hozni az ügynöktákat, "a Fidesz nemzetinek hazudja magát és minket ügynököz le, de az ügynököket valószínűleg az ő soraikban kell keresni, méghozzá magas pozíciókban" - mondta. A párttá alakuló mozgalom vezetője arról is beszélt, a kormánypárt direkt gerjeszti a fővárosiak és a vidékiek között a feszültséget, "mert nem találtak jobbat". Az a felvetés, hogy a MoMo lenézi a vidékieket pedig nonszensz, hiszen rengeteg a tagság jelentős hányada nem budapesti.

A sajtóban a napokban felmerült az is, hogy a mozgalom segédkezne az LMP Paks 2 ellenes népszavazási kezdeményezésénél szignókat gyűjteni. A felvetésre Papp Gergő sajtóreferens az atv.hu-nak azt mondta, őket ez idáig csak az LMP-közeli Reflektor Blog kereste meg a kérdéssel, de nem zárkóztak el az együttműködés lehetőségétől. Az atomenergiával kapcsolatban a MoMo álláspontja egyébként az, hogy bár nem ellenzik, fontosnak tartják, hogy nőjön a megújuló energiaforrások aránya. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzik a paksi beruházást, mert véleményük szerint az egy politikai befolyásszerzési-kísérlet Oroszország részéről.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke múlt pénteken jelentette be, referendumot kezdeményeznek az orosz hitelből megvalósuló paksi beruházás ellen azzal a kérdéssel: "egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek".

A kérdés Lattmann Tamás szerint el fog vérezni a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) előtt, mert ugyan nem érint nemzetközi szerződést, de a döntési gyakorlatot nézve így is simán elkaszálja majd a bizottság - mondta a nemzetközi jogász a portálnak. Hozzátette, az LMP kérdése önmagában sem szerencsés, mert az üzembe helyezés tényére vonatkozó kérdés nem fogja megakadályozni az építést. Az Alapjogokért Központ egyenesen úgy fogalmazott az ATV megkeresésére, hogy nem lehet feltenni olyan kérdést a témában, amely végül népszavazáshoz vezetne.