Előfizetés

Lehetetlen népszavazni Paksról?

Publikálás dátuma
2017.02.28. 10:31
FOTÓ: Népszava
Addig nem fejeződik be a rendszerváltás, amíg a döntéshozók zsarolhatók és nem rendeződik a jelenlegi helyzet - mondta a Magyar Nemzetnek Fekete-Győr András. 

Az olimpiaellenes népszavazásra több mint 266 ezer aláírást gyűjtő Momentum Mozgalom (MoMo) elnöke szerint ezért mindenképpen nyilvánosságra kell hozni az ügynöktákat, "a Fidesz nemzetinek hazudja magát és minket ügynököz le, de az ügynököket valószínűleg az ő soraikban kell keresni, méghozzá magas pozíciókban" - mondta. A párttá alakuló mozgalom vezetője arról is beszélt, a kormánypárt direkt gerjeszti a fővárosiak és a vidékiek között a feszültséget, "mert nem találtak jobbat". Az a felvetés, hogy a MoMo lenézi a vidékieket pedig nonszensz, hiszen rengeteg a tagság jelentős hányada nem budapesti.

A sajtóban a napokban felmerült az is, hogy a mozgalom segédkezne az LMP Paks 2 ellenes népszavazási kezdeményezésénél szignókat gyűjteni. A felvetésre Papp Gergő sajtóreferens az atv.hu-nak azt mondta, őket ez idáig csak az LMP-közeli Reflektor Blog kereste meg a kérdéssel, de nem zárkóztak el az együttműködés lehetőségétől. Az atomenergiával kapcsolatban a MoMo álláspontja egyébként az, hogy bár nem ellenzik, fontosnak tartják, hogy nőjön a megújuló energiaforrások aránya. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzik a paksi beruházást, mert véleményük szerint az egy politikai befolyásszerzési-kísérlet Oroszország részéről.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke múlt pénteken jelentette be, referendumot kezdeményeznek az orosz hitelből megvalósuló paksi beruházás ellen azzal a kérdéssel: "egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek".

A kérdés Lattmann Tamás szerint el fog vérezni a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) előtt, mert ugyan nem érint nemzetközi szerződést, de a döntési gyakorlatot nézve így is simán elkaszálja majd a bizottság - mondta a nemzetközi jogász a portálnak. Hozzátette, az LMP kérdése önmagában sem szerencsés, mert az üzembe helyezés tényére vonatkozó kérdés nem fogja megakadályozni az építést. Az Alapjogokért Központ egyenesen úgy fogalmazott az ATV megkeresésére, hogy nem lehet feltenni olyan kérdést a témában, amely végül népszavazáshoz vezetne.

Szigetvári: a rendőrség szabotálja az olimpiai nyomozást

Publikálás dátuma
2017.02.28. 10:19

Elfogadhatatlan, hogy a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) mindössze egy hétnyi nyomozás után elutasította feljelentését, amit a PricewaterhouseCoopers (PwC) tanácsadó cég tanulmánya kapcsán tett - közölte Szigetvári Viktor. 

Az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke ugyanis úgy látja, különösen nagy kár érte az államot azzal, hogy "egy hiányos, téves számításokat tartalmazó, céljának nem megfelelő tanulmányért fizetett". A hatóságok azonban február 22-i hatállyal megállapították: nem történt bűncselekmény, mivel szerintük "a szerződők közötti, az aktuális piaci viszonyokhoz igazodó egyéni megállapodás képezte a nyújtott szolgáltatás ellenértékének mértékét", az indokolatlan magas árra pedig nem találtak bizonyítékot.

Ismert: a Miniszterelnökség 2015-ben 480 millió forint értékben szerződött a céggel a tanulmány megírására, majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 240 millió forintért bízta meg őket a kiegészítő szolgáltatások elvégzésével. A feljelentés tárgyát képező tanulmányban egyébként a PwC úgy számolt, hogy maga az olimpiai pályázat 10 milliárd forintba kerülne. A pályázatot intéző állami Budapest 2024 Zrt. ugyan nem árulta el, pontosan mennyibe fájt az adófizetőknek a végül visszavont pályázat, ám múlt csütörtökön Fürjes Balázs, a budapesti olimpia kormánybiztosa az ATV-ben elmondta, hogy 7 milliárd ment el addig a pályázatra. Arról még nincs döntés, mely beruházások megvalósítása folytatódhat olimpia nélkül is.

A múlt heti Kormányinfón Lázár János arról számolt be: a kormány Szabó Tünde sportállamtitkárt bízta meg annak eldöntésével, mely kapcsolódó beruházásokat kell folytatni, s mit kell elfelejteni. Annyi biztos a kancelláriaminiszter szerint, hogy a 2020-ban részben nálunk rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságra készülő, új Puskás Ferenc Stadion megépül, 192 milliárd forintért. Ezzel az eredeti terv majdnem ötszörösénél tart a stadion ára, hiszen 2011-ben még 40 milliárd forintról indult a beruházás, a legutóbbi, múlt hétig érvényes ígéret pedig úgy szólt, 105 milliárd lesz a végösszeg.

Gyanús magyar gigaközbeszerzés miatt fordultak az OLAF-hoz

Az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult az Együtt, miután a Közbeszerzési Értesítőben megjelent egy felhívás "Keretmegállapodás az NFSI hatáskörébe utalt építési beruházások megvalósítására Magyarországon" címmel, amely 500 milliárd forintos keretközbeszerzés keretében vár ajánlatokat. 

Berkecz Balázs elmondta, a párt aggódik, mert nem volt még ilyen magas összegű közbeszerzés Magyarországon. A politikus szerint már a kritériumoknál körvonalazódik, hogy "valamelyik udvari beszállító" fut be a végén, hiszen az elmúlt 8 évben nem nagyon lehetett más cégnek az elvártnak megfelelő referenciája. "Nem is érthető, hogy mi indokolja azt, hogy az ország számos pontján tervezett kisebb-nagyobb energetikai fejlesztést miért kell egyetlen közbeszerzésben lepályáztatni, hiszen ezzel kizárják a kis- és középvállalkozásokat is a munkákból (viszont így egyetlen nagy szerződés keretében, szinte átláthatatlanul lehet majd lenyúlni tengernyi közpénzt)" - írta.


Emlékezetes, Berkecz tavaly tavasszal egy 420 milliárdos tender esetében is az EU-s hatóságoz fordult, mert akkor is azt gyanította: "Orbán Viktor strómanjai" nyerik el a megbízást. Végül a gyanú beigazolódott, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége, illetve a szintén kormányközeli Duna Aszfalthoz köthető vállalkozások is a finisébe jutottak a hatalmas viziközműtendernek. Az Együtt politikusa úgy tudja, az OLAF napirendre is vette az ügyet.