Milliárdokból újítanak fel veszteséges Makovecz-komplexumokat

Publikálás dátuma
2017.02.28. 11:39
A könyvtár a tervezőasztalon FORRÁS: MAKONA TERVEZŐ KFT.
Majd 2000 négyzetméteres, háromszintes Makovecz-stílusú könyvtárt épít 2,6 milliárd forintból a kormány Makón, s ide költözik be a 79 ezres felnőtt- és 15 ezres gyerekkönyvtári gyűjtemény. Illetve lesz még folyóirat-olvasó, számítógépes terem, galéria, kávézó, "illetve az épület belsejében egy átrium, és egy fedett, illetve fedetlen terasz" - derült ki a dokumentumokból, amelyeket a HVG azt követően kért ki, hogy februárban bejelentették a beruházást. 

A terveket Makovecz 2006-ban készítette. Az 1840 négyzetméteres könyvtár mellett az egész környéket megújítanák, készül például 635 méter bicikliút, 2,5 km-es térköves járda. A közműveket is kicserélik, és LED-es közvilágítást is telepítenek. Az önkormányzat a hvg.hu-nak küldött válaszában azzal is eldicsekedett, hogy az új könyvtár "a magyar kormánnyal való hatékony együttműködésnek, valamint Lázár János országgyűlési képviselő hathatós támogatásának köszönhetően" valósul meg.

A makói beruházások itt nem állnak le: a könyvtár mellett a Makovecz-féle Hagymaházat is felújítják, a tetőzet és  homlokzat renoválására 130 milliót szán a kormány. Emellett a város 600 millió forintból felújítja a jelenleg nem működő Páger Mozi és Rendezvényházat, amelyet 2007-ben zártak be, mert csak veszteséget termelt - emlékeztet a portál. Holott a környéken több fürdő is van, a makói Hagymatikumot is "Makoveczesítik" az eredeti tervek alapján. A 4 milliárdért felépített komplexumot 2009-ben adták át, igazgatója három év után lemondott, mert nem tudta biztosítani a rentábilis fenntartást. A mozihoz hasonlóan veszteséges, kibővült Hagymatikumban lesz egy fedett uszoda és egy kültéri termálmedence, bővül az élményrészleg, és egész évben használható csúszdákat szerelnek fel. A főkupola mellé épül egy másik kisebb is.

Lapunk is beszámolt róla, a tavaly decemberi pénzszórásban 7 milliárd forintot adott a kormány a Makovecz Imre Alapnak, ebből finanszírozzák a 2,6 milliárdos könyvtárat, és a hasonló költségekkel járó fürdőberuházást is. Lázár János december elsején jelentette be a Kormányinfón, hogy a kormány döntése szerint 2017-18-ban megvalósulnak az építési engedéllyel bíró és nem bíró Makovecz-tervek. Makovecz Imre hagyatékának felvásárlásáról (ebben benne van többek között egy XII. kerület, Városkúti út 2. szám alatti műteremház is), és az emlékközpont létrehozásáról január közepén határozott a kabinet, minderre 400 milliót szántak az idei költségvetésből. Az indoklás szerint "kormány kiemelt feladatként kezeli a Makovecz Imre hagyatékáról való gondoskodást, életművének a jövő nemzedékkel való megismertetését".

Szerző

Leáll a kormány portálja

Karbantartás miatt szerda este 10 órától csütörtök hajnali két óráig nem lesz elérhető a Kormányzati Portál és az Ügyfélkapu - olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

A NAV tájékoztatása szerint a karbantartás alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások sem lesznek elérhetőek. Hozzátették, hogy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) elsődleges hozzáféréssel regisztrált felhasználók nem tudnak majd bejelentéseket tenni. A NAV azt javasolta, hogy az üzletmenet folytonossága - szükség esetén - úgy biztosítható, ha az érintettek másodlagos felhasználók létrehozásáról gondoskodnak.

Szerző

Polgármestert választanak Ópályiban

Időközi polgármester- és képviselő-választást tartanak vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban, a településvezetői tisztségért heten, a képviselői helyekért pedig harmincheten indulnak - közölte a község megbízott jegyzője kedden.

Kanyó Tamás közölte, a választást azért kell megtartani a háromezer lelkes településen, mert a képviselő-testület 2016. november 2-án megtartott ülésén feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért Erdélyi Miklós korábbi polgármester mellett Medve László, Szántó Imre, Herdon János, Bazula Sándor és Minárcsik Brigitta egyaránt függetlenként, míg Pásku Károly a Magyar Munkáspárt színeiben indul. A hat képviselői helyre harmincheten pályáznak, mindannyian független jelöltek. A 2350 választásra jogosult vasárnap reggel hat órától este hét óráig adhatja le szavazatát a község két szavazókörében.

Szerző