Előfizetés

Vizes vb - Szobánként egymillióért szállnak meg a versenyzők

Publikálás dátuma
2017.02.28. 12:57
Elkészült a Duna Aréna MTI Fotó: Balogh Zoltán
Több mint 140 millió forintból szállásolják el a nyári vizes VB-re érkező csapatokat Balatonfüreden, az erre kiírt közbeszerzést az Anna Grand Hotelnek, illetve az Aura-Hotel Szállodaüzemeltető Kft.-nek ítélte oda a megrendelő Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből, amelyet a 24.hu szemlézett. 

A szállodák négycsillagos, all inclusive ellátást fognak biztosítani 144 szobában július 7-21. között a sportolóknak. A tendert hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bonyolították rendkívüli sürgősségre hivatkozva, mivel az esemény a főszezonra esik, "a szállások előzetes lefoglalása pedig sürgős és elengedhetetlen a világesemény sikeres lebonyolításához".

A világbajnokság megrendezése az Átlátszó számításai szerint csaknem 90 milliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek. Ebben az évben 25 milliárdot költenek a rendezésre, a legtöbb pénz, 52 milliárd forint tavaly ment el a beruházásokra. Az egyik legnagyobb tétel a Dagály úszóaréna felújítása, amelyre végül 49 milliárd ment el. A Duna Arénára átkeresztelt komplexumot február 21-én adták át, és sokan megjegyezték, hogy amellett, hogy drága volt, nem hasonlít az előzetes látványtervekre.

Ezzel kapcsolatban Fürjes Balázs az olimpiai pályázat kormánybiztosa az ATV-ben kijelentette: a Duna Aréna a költségkereten belül épült meg és időre. Elmondta: azt nem tudja, honnan jött a sajtóban a 17 milliárdos költségre vonatkozó információ, a legolcsóbb ajánlattevő 49 milliárdos ajánlatot tett, 12-15 milliárd visszajött áfában a költségvetésben. Az uszoda költsége így 22 milliárd forint lett - vélte. A látványtervet blöffnek nevezte, "villámgyorsan valakiknek elő kellett varázsolni egy látványtervet, amit a Nemzetközi Úszószövetségnek bemutattak" – fogalmazott. Azt azonban tagadta, hogy ez átverés lett volna.

Elképesztő mennyiségű szemetet hordott össze a jeges ár a Tiszán

A jeges árvíz után mintegy 2450 köbméter hulladék maradt a Tisza hullámterében - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden. Az érintett öt vízügyi igazgatóság közfoglalkoztatottak bevonásával kedden kezdte meg a hulladék összeszedését.

Az OVF közleményében azt írta: a vízügyi szakemberek felmérése szerint a Szamoson és a Felső-Tiszán, egészen Tokajig közepesen szennyezett a hullámtér, Tokaj térségében Tiszalökig, valamint a Bodrog torkolati szakaszán pedig erősen szennyezett. A folyó Tiszalöktől Tiszafüredig közepesen, a Tisza-tó teljes hullámtere viszont erősen szennyezett. A Kisköre alatti szakaszon az országhatárig gyengén szennyezett a Tisza.

A levonuló jeges árvíz miatt a hagyományos árvízi hulladék mellett (amely döntően műanyag palack és kommunális hulladék) a jégtorlasz által elhozott egyéb "idegen anyagok" is maradtak a folyó hullámterében. Ezek eltávolítása nemcsak a víz minőségének megóvása miatt fontos, hanem közegészségügyi, mezőgazdasági és turisztikai szempontok miatt is. Az OVF azt írta: sok helyen nehezen megközelíthető vagy nagy területen szétszóródott a hulladék, így az összegyűjtés jóval hosszabb időt igényel. Emiatt a hulladék eltávolítása akár májusig is elhúzódhat - olvasható a közleményben.

A bőnyi rendőrgyilkos és a fertőzött határőrök ügyét is vizsgálnák

Publikálás dátuma
2017.02.28. 12:20
Rendőrség a szerb-magyar határnál. FOTÓ: Christopher Furlong/Getty Images
Botrányos ügyekkel egészítené ki a honvédelmi és rendészeti bizottság csütörtöki ülésének napirendjét a szocialista Harangozó Tamás, mivel szerinte a nyitóülésen a bizottságnak mindenképpen foglalkoznia kell például a határon szolgáló rendőrök ételmérgezésével, a TEK-nél felmerült hűtlen kezeléssel, a szabálytalan védelmi beszerzésekkel és a máig tisztázatlan bőnyi rendőrgyilkossággal.

A bizottság MSZP-s alelnöke közölte, ha a kormánypárti képviselők is fontosnak tartják a bizottság parlamenti ellenőrzési feladatainak ellátását, akkor napirendre veszik ezeket az ügyeket is a bizottságban.

Ismert: a határon szolgáló rendőröknek a CBA egyik partnerének beszállítója, az AMO Bt. vihetett fertőzött szendvicseket január elején. A romlott ételtől 126-an váltak szolgálatképtelenné. A CBA később cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit, szerintük nem jelenthető ki, az AMO Bt. által készített szendvicsekkel kapcsolatban, hogy azok fertőzöttek lettek volna, erre irányuló vizsgálat ugyanis nem történt. "A vizsgálat során a Hungaro-Food 2009 Kft. által gyártott felvágottban találtak baktérium kórokozót, amellyel kapcsolatban sem a fővállalkozó sem az alvállalkozó nem tehető felelőssé" - írták.

A bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatos legfrissebb hír, hogy a rendőrökre tüzet nyitő Győrkös István a Bors szerint fizikálisan jó állapotban van, és lelkileg sem tört meg. Az viszont továbbra sem tisztázott, milyen távolságról lőtt rá a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője tavaly októberben a házához érkező rendőrökre. Az orvosszakértő távolról leadott, a fegyverszakértő közeli lövésről beszélt. Annyi biztos, a szakértők kizárták a "baráti tűz lehetőségét", vagyis nem kollégája lövése sebezte halálra Pálvölgyi Péter nyomozót. Az elhunyt rendőrt ugyanis egy a 7.62-es kaliberű golyó találta el, a lövést egy Kalasnyikovból adták le, ilyet pedig kizárólag a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője használt a lövöldözésben. A védelem szerint több ellentmondás is van a jelentésekben: Győrkös ügyvédje, Takács Zoltán szerint a gyanúsított azt elismerte, hogy háromszor lőtt, de a fegyverszakértővel több ponton sem értenek egyet, ezét új vizsgálatot kérnek.

A Központi Nyomozó Főügyészség pedig a Terrorelhárítási Központnál nyomoz hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen egy közbeszerzés miatt - írta az Index januárban. Nagy Andrea, a főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint Hajdu János, a Terrorelhárítási Központi főigazgatója által tett feljelentés alapján a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya tavaly június 17-én rendelt el nyomozást hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen. Közölte azt is, hogy arról, hogy mit tartalmaz a feljelentés, illetve hogy pontosan milyen cselekmény miatt nyomoz az ügyészség, az eljárás érdekeire figyelemmel jelenleg nem adhat tájékoztatást. Azt azonban tudatta, hogy a nyomozás jelenleg is folyamatban van, annak határideje február 17-e, amely szükség esetén meghosszabbítható. Az ügyben gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor.

A TEK akkor az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a belső ellenőrző tevékenység során tártak fel "néhány gyanús és feltehetően jogellenes cselekményt gazdasági területen". "A TEK vezetésének következetesen képviselt álláspontja, hogy soraiban csak erkölcsileg és büntetőjogilag teljes mértékben feddhetetlen munkatársakat alkalmaz, ezért haladéktalanul megtette a megfelelő lépéseket és feljelentéssel élt a hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészség felé" - írták.