Előfizetés

Jogerős - Maradhatnak a Simicska-oszlopok

F. Á.
Publikálás dátuma
2017.02.28. 16:55
2016 januárjában Simicska oszlopainak egy részét kidöntötték és elszállították. FOTÓ: Molnár Ádám
Jogerősen pert nyert a fővárossal szemben a Mahir Cityposter Kft. A Fővárosi Ítélőtábla debreceni tanácsa kedden kimondta, hogy hatálytalan és érvénytelen volt a cég hirdetőoszlopaira vonatkozó 25 éves szerződés felbontása. Erről Puskár Anett, a Mahir tanácsadója beszélt a Népszavának. Tavaly szeptemberben első fokon is nyert a Mahir Zrt.-n keresztül Simicska Lajos tulajdonában álló kft, akkor azonban a főváros fellebbezett az ítélet ellen.

Megírtuk, tavaly januárban oszlopháború tört ki Budapesten. A Budapest Közút Zrt. emberei a főváros megbízásából elkezdték erőszakkal bontani a Simicska-féle hirdetőoszlopokat, s erről még csak nem is értesítették a Mahir-t. Vagyonőrök és bontó munkások kerültek egymással szembe, az oszlopokat kidöntötték, elszállították, és bár a cég pótolta ezeket, nem lehetett tudni, végül helyükön maradhatnak-e. A kft. perelt, a bíróság pedig néhány napon belül eltiltotta a Fővárosi Önkormányzatot a bontástól, és egyúttal engedélyezték Simicskáéknak, hogy visszaállíthassák a főváros által elbontott oszlopaikat.

A háborúhoz vezető konfliktus még 2015 szeptemberében robbant ki, amikor a fővárosi közgyűlés döntött arról: szerződést bontanak a több mint 700 budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel. A szerződést október 31-ével mondták fel, egyben felszólították a céget, hogy a rendkívüli felmondást tartalmazó értesítésben megjelölt időponttól számított hatvan napon belül távolítsa el a szerződés keretében telepített hirdetőoszlopokat. Az egyoldalú szerződésbontást a kormányoldal azzal indokolta, hogy a megállapodás súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség. Pedig 2006-ban még a Fidesz segédletével írták alá a szerződést 621 hagyományos hirdetőoszlop, valamint 140 "le- és elfedő rendszerű hirdetőoszlop" felállításáról, amelyet a cég 25 éven át üzemeltethet.

A megállapodásban a főváros vállalta, hogy az oszlopok 50 méteres körzetében nem engedélyez más számára reklámcélú tevékenységet, a Mahir pedig azt, hogy a nettó bevételének 15 százalékát, de legalább évi 45 millió forintot befizet az önkormányzatnak. A közgyűlés csak kilenc évvel később, 2015. szeptemberében jött rá, hogy saját reklámoszlopokkal évente akár 73-125 millió forint közötti összegre is szert tehetett volna, a Mahir-Cityposter azonban nem sokkal fizetett többet a kötelezően előírt 45 milliónál. 2014-ben például 53 millió forintot utalt át, miközben az éves árbevétele meghaladta az 1,13 milliárdot. A Mahir már akkor közölte, a főváros egyoldalúan bontotta fel a szerződést, amihez nem lett volna joga, a 25 évre szóló szerződés ugyanis erre nem ad lehetőséget. A főváros és a Mahir közötti hirtelen támadt konfliktus nem függetleníthető attól: 2015-ben veszett össze Orbán Viktor és Simicska Lajos.

Másodszor is elnyelte a Bodrog a kotróhajót - Fotók

Publikálás dátuma
2017.02.28. 16:20
MTI Fotó: Balázs Attila

Elsüllyedt egy kotróhajó az áradó Bodrogban a bodrogkisfaludi rév közelében. A Vulkán nevű hajó kiemelése egy hétig is eltarthat. Búvárok fogják megvizsgálni a hajótestet, hogy miként lehet majd daruval kiemelni. A kotróhajót idén már egyszer elöntötte az árvíz, akkor a teljes hajótest a víz alatt volt. 

MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

LMP: "kínosak" a miniszterelnök nézetei

"Kínosnak" tartja az LMP társelnöke a miniszterelnök friss közlését a magyar gazdaság állapotáról. 

Szél Bernadett keddi sajtótájékoztatóján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elhangzottakra reagálva választ kért arra, mennyire racionális 5 százalék feletti gazdasági növekedést vizionálni a 2020 utáni időszakra, ha tavaly 20 százalékkal csökkentek a beruházások.

Az LMP frakcióvezetője közölte, egyetért a jegybankelnökkel a versenyképességi fordulat szükségességében, szerinte azonban ezt nem azoknak kell megvalósítaniuk, akik "zsákutcába vezették a magyar gazdaságot".

Szél Bernadett úgy fogalmazott: az ország teljes mértékben kiszolgáltatott az uniós forrásoknak, az egykulcsos adórendszer pedig "meglopja a kispénzű embereket".

Az elmúlt hat évben tovább nőtt a szakadék a hazai kis- és közepes vállalkozások, valamint a multik között - folytatta az ellenzéki politikus, aki felháborítónak nevezte annak beismerését, hogy "az oktatást eladják a multinacionális vállalatoknak". Szerinte ugyanis ezt jelenti az, hogy cégek dönthetnek a fiatalok pályaválasztásáról.

A női foglalkoztatás lehetőségeivel kapcsolatban Szél Bernadett megjegyezte: nem kellett volna lehetővé tenni a kisgyermekes anyák kirúgását.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: azon a pályán kell maradni, ahol vagyunk