Előfizetés

Gyász! Meghalt a sziámi ikerpár Budapesten

Publikálás dátuma
2017.03.01. 10:40
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
A világra jövetel után két órával elhunyt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján súlyos, az élettel össze nem egyeztethető fejlődési rendellenességekkel született sziámi koraszülött ikerpár - írja a Semmelweis Egyetem közleményében.

Az édesanyát egy vidéki kórházból szállították a terhesség 28. hetében a legmagasabb progresszivitási szintű, azaz a legsúlyosabb eseteket is ellátó fővárosi intézménybe. A klinikán az ilyenkor szükséges vizsgálatokat követően, a terhesség 29. hetében császármetszéssel segítették világra a 2000 grammal született gyermekeket, akik mindössze két órát éltek. A Semmelweis Egyetem az édesanya kérésének megfelelően, valamint a betegjogokat tiszteletben tartva nem adhat bővebb tájékoztatást az ügyben - írták a közleményben.

A Blikk korábban azt írta, hogy az orvosok részéről nem történt mulasztás. A Bors úgy tudja, hogy a győri édesanya terhességének huszadik hetében derült ki, hogy baj van. Előtte orvos nem látta a kismamát, aki terhesgondozásokon sem vett részt. A győri kórház Budapestre küldte az anyát, akit kivizsgáltak, és felmerült az is, hogy méhen belül szétválasztják őket. Erre azonban nem volt lehetőség, így az orvosok megvárták a magzatok harminchetes korát, hogy a babák fejlődjenek, erősödjenek, végül császármetszéssel segítették őket világra.

Ezt a nagyon ritka, ismeretlen eredetű fejlődési rendellenességet csak kevesen élik túl: Magyarországon 1970 óta 47 sziámi ikerpár született, de közülük csak néhányan maradtak életben. 

Kapcsolódó
Sziámi ikrek születtek Budapesten

Erdő Péter: a nagyböjt nem pusztán önsanyargatás

Publikálás dátuma
2017.03.01. 10:00
FOTÓ: Népszava
A nagyböjt nem pusztán önsanyargatás és önmarcangolás, hanem az értékesebb élet keresésének időszaka - monda Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Erdő Péter kiemelte: a húsvéti felkészülés egyszerre a lemondás és a segítő szeretet cselekedeteinek ideje.  Az Istennel való találkozás különös fénybe helyezi az embert, az erre készüléshez pedig hozzátartozik a megtisztulás, a bűnbánat. De ilyenkor "elsősorban arról kell lemondanunk, hogy öntudatlanul sodródjunk az életben. Tudatosan, megfontoltan kell élnünk, ez pedig jelentheti azt is, hogy elhagyjuk rossz szokásainkat, és azt is, hogy segítünk másoknak" - mondta.

A kényelemről kell lemondania az embernek, ami megakadályozza abban, hogy kilépjen önmagából, és odaforduljon a másik emberhez. A bíboros kitért arra: a keresztények már a 6. századtól szerdán kezdik el a nagyböjtöt. Ez volt az az időszak, amikor a nyilvános vezeklők megkezdték bűnbánatukat, és a bűnbánat jeléül hamut szórtak a fejükre. Később, amikor megszűnt a nyilvános vezeklés, minden hívőt megjelöltek hamuval, és ekkor kapcsolódott hozzá a felhívás, amit a pap mond: "Emlékezz ember, hogy porból vagy és porrá leszel!", vagy "Térjetek meg, és higgyetek az evangélium jó hírében!".

Vezet a Fidesz, nem hatott a Momentum?

Publikálás dátuma
2017.03.01. 09:47
Forrás: Nézőpont Intézet
Nem hatott a Momentum a Fidesz támogatottságára, februárban is stabil előnnyel vezette a pártversenyt a Fidesz-KDNP – derül ki a kormánypártnak általában kedvező Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amit a kormánypropagandát fújó Magyar Idők számára készítettek.

Közleményükben azt írták: a kormánypártokat februárban a teljes felnőtt népesség 33 százaléka támogatta. Azonos bázison a Jobbikkal 12, az MSZP-vel 8, a DK-val 4, az LMP-vel 3, az Együttel 2, a Kétfarkú Kutya Párttal 2, a Liberálisokkal 1 százalék szimpatizál - tették hozzá. 

Tájékoztatásuk szerint a legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 46 százalékon állnak, míg a Jobbik 21, az MSZP 14, a DK 7, az Együtt 3, a Párbeszéd 1, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2, az LMP pedig 4 százalékon áll.

Forrás: Nézőpont Intézet

Forrás: Nézőpont Intézet

A februári kutatás alapján a teljes felnőtt népesség körében és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve sem változott érdemben a pártok támogatottsága - közölte a közvélemény-kutató intézet, hozzátéve, hogy az olimpiaellenes aláírásgyűjtés ellenére ráadásul a Momentum Mozgalom továbbra sem bír mérhető bázissal.

A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. február 3-20. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék - tették hozzá.

Köztudott, hogy a Nézőpont Intézet hiába nonprofit szervezet, elemzéseik eredménye zömében a kormányoldalnak kedvez. Nemrégiben például Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét húzták le", előtte pedig a magyaroknak azt a 67 százalékát kérdezték meg, akik szerint elfogadhatatlan, hogy az ellenzéki pártok szimpatizánsai kifütyülték Orbán Viktort.