Quaestor-botrány - Újabb bizonyíték a fekete könyvelésre

Publikálás dátuma
2017.03.01. 12:12
Fotó: Tóth Gergő
A fekete könyvelést egyértelműen bizonyító eszközt nyújtott be a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügyben - közölte a fővárosi főügyész szerdán.

Ibolya Tibor közleményében azt írta, a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügy keddi tárgyalásán új tárgyi bizonyítási eszközt csatolt be a bíróságra: az úgynevezett számlakövető elektronikus rendszert. Ezt a Quaestor ügytől elkülönített, pénzmosás bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál jelenleg is folyamatban lévő nyomozás során sikerült a kirendelt szakértőnek teljes körűen helyreállítani - tette hozzá a főügyész, megjegyezve, hogy a számlakövető a már vád tárgyává tett cselekményeknek is fontos bizonyítéka.

A Quaestor csoportnál 2000. július 1-től a számlakövető elektronikus rendszert használták valamennyi bizonylat, továbbá a szabályosan, vagyis bizonylattal, és a szabálytalanul, vagyis bizonylat nélkül végzett pénzmozgás, a be- és kifizetés nyomon követésére - tartalmazza az ügyészségi közlemény.

Ibolya Tibor közlése szerint az elektronikus rendszer lekérdezési lehetőségeit használva egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy a Quaestor csoporthoz tartozó gazdasági társaságoknak egy adott időszakban ténylegesen milyen költsége merült fel, és azokat kifizették-e, ha igen mikor, milyen módon. Ezt a főügyész tájékoztatása szerint a tárgyaláson az eljáró ügyész be is mutatta.

A számlakövető rendszerrel a vádhatóság szerint ugyanilyen egyszerű azt is megállapítani, hogy mikor, ki vett fel bizonylat nélkül készpénzt. Az új tárgyi bizonyítási eszköz illeszkedik a bírósági szakban lévő ügyben egyébként is nagy számban rendelkezésre álló további bizonyítási eszközök sorába - tette hozzá Ibolya Tibor. A csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba, a cégcsoport vezetője és társai ellen indított büntetőper tárgyalása tavaly júliusban kezdődött a Fővárosi Törvényszéken. Tarsoly Csaba a bíróságon korábban úgy fogalmazott, hogy ő és társai egy koncepciós per főszereplői.

Szerző

Obamáék rekordösszegű könyvszerződést írtak alá

Publikálás dátuma
2017.03.01. 10:58
FOTÓ: Getty Images
Barack és Michelle Obama a Penguin Random House könyvkiadóval kötött szerződést emlékirataik megírására. A volt amerikai elnök és felesége a hírek szerint több tízmillió dollárt kaphat emlékirataiért. Obama és felesége már bejelentették, hogy a könyv bevételét „jelentős részét” jótékony célra ajánlják fel, egyebek mellett a tehetséges fiatalokat támogató Obama-alapítvány céljaira fordítják.

A megállapodást Markus Dohle, a Penguin Random House vezetője jelentette be. „Szavaikkal és példamutatásukkal megváltoztatták a világot és azt reméljük, hogy emlékirataik kiadásával ehhez mi is hozzájárulunk” – nyilatkozta a kiadó vezérigazgatója.

Az eddigi rekordot Bill Clinton tartotta, „Életem” (My Life) című emlékirata megírására 15 millió dolláros szerződést kötött, George W. Bush emlékirataiért 7 millió dollárt fizettek. Az elnöki emlékiratok ritkán irodalmi remekművek, de Barack Obamáé az lehet, remek prózaírónak tartják, két előző életrajzi könyve nagy sikert aratott. A Los Angeles Times úgy értesült, Obamáék könyvszerződése együttesen elérheti a 60 millió dollárt.

Szerző

Több kilónyi elrejtett drogot szagolt ki Renike - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.03.01. 10:11
FOTÓK: POLICE.HU
Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság egy 27 éves albán férfit, akinek az autójában vasárnap csaknem tizenkét kilogramm, a gyorsteszt alapján marihuánának minősülő növényi származékot találtak a tompai határátkelőnél - közölte honlapján a rendőrség szerdán.  A FŐ KÉPRE KATTINTVA TOVÁBBI KÉPEKET LÁTHAT!

A közlemény szerint a tompai rendőrök ellenőrizték a gépkocsit és az abban tartózkodó három embert. Az autó átvizsgálásában Renike, a kábítószerkereső szolgálati kutya is segített és az első ülések alatt kialakított rejtekhelyhez vezette gazdáját, amiben 27 csomagban 11 842 gramm kábítószergyanús anyagot találtak. 

A sofőr ellen kábítószer birtoklása miatt indítottak eljárást.

Szerző