Előfizetés

Törvénnyel a "bérlakásmutyi" ellen

Az LMP olyan törvényjavaslatot nyújt be, amely megakadályozná a "bérlakásmutyit", vagyis, hogy önkormányzati képviselők vagy a Fideszhez közel állók olcsón juthassanak bérlakáshoz.

Erről Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese számolt be szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet Jancsó Andreával, az LMP fővárosi, IX. kerületi önkormányzati képviselőjével közösen tartott a ferencvárosi önkormányzat épülete előtt. A tájékoztatón mindkét politikus utalt arra, hogy a fővárosi I. kerülethez hasonlóan a IX. kerületben is több képviselő a piaci ár alatt bérel ingatlant a helyhatóságtól.

Schmuck Erzsébet rámutatott: tiltanák, hogy a vagyonról szóló döntések meghozói, családtagjaik vagy cégük részesülhessen abból a vagyonból, amelyről döntöttek, de a vagyonkezelési vagy vagyonhasznosítási jogot sem tennék lehetővé ingyen vagy versengés nélkül.

A képviselő téli kilakoltatási moratórium lejártához kapcsolódóan elmondta azt is: az LMP szükségesnek tartana egy bérlakásépítési alapot, de a magáncsőd intézményét is megreformálnák, hogy az több emberen segíthessen.

Rámutatott: a végrehajtók adatai szerint mintegy 10 ezer lakás vár árverezésre, miközben már tavaly is mintegy 3100 embert lakoltattak ki. Hozzátette: erkölcsileg, de gazdasági szempontok alapján is elfogadhatatlan ez az intézmény.

Komoly problémákról számolt be a lakásgazdálkodással kapcsolatban Jancsó Andrea is, aki kijelentette: a rendszer nem tölti be alapvető funkcióját, a rossz minőségű lakásokban élő családoknak esélyük sincs arra, hogy körülményeik változzanak. Kifogásolta, hogy a IX. kerület a megfelelő számú ingatlan hiányára hivatkozva törölte el a minőségi lakáscsere intézményét, miközben a már felújított önkormányzati házak üresen állnak. Ezzel kapcsolatban azon képviselők morális felelősségét is felvetette, akik jutányos áron jutottak bérlakáshoz a kerületben.

Hozzátette: nem értenek egyet azzal, hogy a felújított, piaci alapon bérbe adott önkormányzati lakásokat a bérlők akár fél áron is megvehetik, és szükségesnek látják egy önkormányzati pályázati rendszer létrehozását annak érdekében, hogy a rossz állapotú bérlakások lakói önrész hozzátételével felújíthassák azokat.

Lesújtó - Durván az EU-s átlag alatt van Magyarország

Publikálás dátuma
2017.03.01. 15:02
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Az Európai Unió versenyképességi rangsorában az összes magyarországi régió az EU-s átlag alatt van.  Közép-Magyarország (Budapest és környéke) már megközelíti a szintet, de mind a 7 magyar régió rontott a 2013-as helyezésén - derült ki az unió legfrissebb jelentéséből.

A versenyképességet így definiálták: egy régiónak azon képessége, hogy vonzó és fenntartható környezetet biztosítson cégeknek, az ott élőknek és az ott dolgozóknak. Vagyis azt pontozták 1-től 5-ig, hogy mennyire jó az adott régióban élni és vállalkozni - ismertette a felmérés lényegét a 444.

A jelentésből kiderült, hogy a volt szocialista országok közül egyetlen olyan sincs a hazai területeken kívül, amelyik visszaesett volna. Az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes régiónk a legutolsók között van, Észak-Magyarország az utolsó előtti egész Európában. Hazánk az alapfokú oktatására és az állami intézmények hatékonyságára is nagyon rossz pontokat kapott.

Bár Közép-Magyarország elég közel került az EU-s átlaghoz, így is visszaesett, hiszen Budapest és környéke már csak a 152. az EU versenyképességi rangsorában, a legutóbbi, három évvel ezelőtti listán viszont még a 144. helyen szerepelt. A főváros körzete ráadásul az egyetlen, amelyik az unió 263 régiójából egyáltalán befért a rangsor első kétharmadába.  A régiók versenyképességét 1 (legrosszabb) és 5 (legjobb) között osztályozták, ezen a listán Közép-Magyarország 4-est kapott.

A legrosszabb osztályzatnál csak a Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl kapott jobbat, kettest. Az ország összes többi régiója a lista végén szerepel.

A 263 régióból ezeket a helyezéseket érték el (zárójelben a 2013-as helyezés):

  • Közép-Dunántúl: 205. (192)
  • Nyugat-Dunántúl: 207. (189)
  • Dél-Alföld: 224. (220)
  • Dél-Dunántúl: 227. (219)
  • Észak-Magyarország 231. (218)
  • Észak-Alföld: 232. (231)

A teljes jelentést ide kattintva olvashatja!

Orbán "Európa szegényházává" tette Magyarországot
Az MSZP szerint az Európai Unió most publikált felmérése azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor "Európa szegényházává" tette Magyarországot - mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján. Az EU-s jelentéssel kapcsolatban a politikus azt mondta:  Ide vezet, ha a Magyarországra szánt uniós forrásokat haveroknak adják, vagyis ellopják - fogalmazott a képviselő. Megjegyezte: mielőtt a Fidesz Brüsszelt valótlan hazugságokkal vádolná, le kell szögezni, hogy az EU, az Európai Bizottság és az EUROSTAT a magyar kormány és a Központi Statisztikai Hivatal adataival dolgozik. Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta: minden statisztikai adat azt igazolja, hogy változásra van szükség Magyarországon.

Orbán "Európa szegényházává" tette Magyarországot

Az MSZP szerint az Európai Unió most publikált felmérése azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor "Európa szegényházává" tette Magyarországot - mondta Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint egy évvel a választások előtt megérkezett a valódi, hiteles országértékelés, hiszen az EU felmérése szerint az életminőség színvonalában egyetlen magyar régió sem éri el az uniós átlagot, és mind a 7 magyar régió 2013-hoz képest lecsúszott. Hozzátette: a felmérés szerint Észak-Magyarország egészségügyi szempontból egész Európában az utolsó előtti helyen áll, a gazdasági kilátások siralmasak, az alapfokú oktatás helyzete és az állami intézmények hatékonysága "tragikus".

Ide vezet, ha a Magyarországra szánt uniós forrásokat haveroknak adják, vagyis ellopják - fogalmazott a képviselő. Megjegyezte: mielőtt a Fidesz Brüsszelt valótlan hazugságokkal vádolná, le kell szögezni, hogy az EU, az Európai Bizottság és az EUROSTAT a magyar kormány és a Központi Statisztikai Hivatal adataival dolgozik.

Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta: minden statisztikai adat azt igazolja, hogy változásra van szükség Magyarországon, ezt a változást pedig Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje képviseli. 2018-ban kormányváltásra van szükség, az emberek, a családok és a gyerekek jövője érdekében, az urizáló fideszes elitet el kell küldeni - tette hozzá. Közölte: az MSZP azt javasolja, hogy 2018 után adózzanak kevesebbet a kiskeresetűek és adózzanak többet, akik sokat keresnek, valamint fizessenek extra adót az oligarchák.