Előfizetés

Már Brüsszel is harcol a Die Welt tudósítójáért

Köszönetet mondott a kiszabadítását célzó nemzetközi erőfeszítésekért a Die Welt német lap tudósítója, a német-török állampolgárságú Deniz Yücel, akit néhány napja, a terrorellenes törvényre hivatkozva vettek őrizetbe Törökországban.

Az ügyvédje által közölt, kézzel írt üzenetében azt írta: „Nagyon jól esik, átkozottul jól”. A tudósító azt közölte, hogy a vizsgálati fogságban uralkodó körülmények jobbak annál, mint amit a rendőri őrizet során tapasztalt. „Fény! Friss levegő! Rendes étek! Tea, Nescafé! Cigaretta! Újságok! Valódi ágy! WC, csak nekem!” – szerepelt feljegyzésében. „Bármilyen különösen hangzik is, kicsit úgy tűnik számomra, mintha visszanyertem volna a szabadságom egy kis szeletét, függetlenül attól, hogy az ellenem felhozott vádak nevetségesek” – tette hozzá.

A Die Welt internetes oldalán közölt feljegyzés isztambuli börtönében, a Metrisben született, amikor felkeresték ügyvédei. Később átszállították innen a Silivri nevű börtönbe, ahol közlések szerint hasonlóan elfogadható körülmények uralkodnak.

Yücel ügye az Európai Bizottság és Ankara viszonyára is hatással van. Brüsszel aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökországban sok újságíró van rács mögött, mivel önkényesen alkalmazzák a terrorellenes törvényt. Mint a Die Welt írja, a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások feltételévé tehetik meg Yücel szabadon engedését.

Süllyed Francois Fillon hajója

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.03.02. 06:31
Fillon szinte reménytelen helyzetbe sodorta magát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/NICOLAS KOVARIK
Egyre rosszabbul áll a francia konzervatív Republikánusok párt elnökjelöltjének szénája. Francois Fillon maga jelentette be tegnap: március 15-re beidézték a vizsgálóbírók, hogy vádat emeljenek vele szemben, mert feleségének, Pénelopének és két gyermekének fiktív parlamenti állásokat biztosított, azaz családtagjai közpénzt kaptak olyan tevékenységért, amit el sem végeztek. Fillon ugyan előzőleg azt ígérte, a vádemelés esetén visszalép, mégis kijelentette, indulni kíván a voksoláson.

Fillon korábbi beszédeihez hasonlóan ezúttal is politikai támadásról tett említést. Úgy vélte, hogy az igazságszolgáltatásnak az a célja, „megakadályozza elnökké választását”. Egyben „politikai gyilkosságnak” nevezte az eljárást. „És nem csak engem gyilkolnak le, hanem az elnökválasztást is” - fogalmazott. Megismételte, hogy „csak a választói akarat döntheti el, ki legyen a következő köztársasági elnök”. Mint a Le Figaro írta, vasárnap Fillon-párti megmozdulást rendeznek Párizsban.

Miközben a francia sajtó egészen februárig rendre arról cikkezett, hogy vége a baloldalnak, Francois Hollande elnöksége ugyanis minden korábbinál súlyosabb válságba sodorta a szocialistákat, most éppen a jobboldal néz szembe mind komolyabb problémákkal. Azzal ugyanis, hogy Fillon nem hajlandó visszalépni, válságba sodorhatja a konzervatív tábort. Hiába mondja el már szinte minden nap, továbbra is elnökjelölt, s indulni kíván a voksoláson, most már igen valószínűtlen, hogy április végén az ő neve is a jelöltek között szerepel majd. Fillon hajója igen nagy léket kapott, hiszen korábban azt közölte, nem lesz elnökjelölt, ha vádat emelnek ellene. Ám tegnap maga közölte, a vádemelés megtörténik ugyan, mégsem lép vissza. Ez olyan stratégiai hiba részéről, ami már közvetlen munkatársainak is sok.

Bruno Le Maire, Fillon kampányának egyik illusztris személyisége be is jelentette, számára mindennél többet számít az adott szó, ezért nem kívánja tovább segíteni a volt miniszterelnök választási hadjáratát. A Twitteren több jobboldali személyiség támogatta döntését. Várhatóan mind többen hagyják majd el Fillon süllyedő hajóját. Nyilvánvaló, a háttérben a Republikánusok már a Fillon utáni érára készülnek, s megpróbálják visszalépésre rávenni az egykori miniszterelnököt. Tegnapi felszólalása előtt Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnökkel és a Republikánusok másik fontos személyiségével, Alain Juppéval egyeztetett, megbeszélésükről azonban nem szivárogtak ki részletek.

Fillon felesége, Pénelopé éveken át a parlament alkalmazásában állt úgy, hogy valós tevékenységet nem végzett. Összesen nettó 680 ezer eurós bevételre tett szert 15 év alatt. További 100 ezer eurót kapott a Revue des Deux Mondes című laptól, amelyet Fillon barátja tart fenn. A lap szerkesztőségében sosem látták, cikkeket nem írt. A rendőrség kihallgatta a volt kormányfő gyermekeit, Charles-t és Marie-t, akiket akkor alkalmazta szintén közpénzből, amikor Sarthe megye szenátora volt.

Ha Fillon visszalépne, vagy erre kényszerítenék, az egyedüli életképes megoldásnak az tűnne, hogy a Republikánusok előválasztásán a Fillon által legyőzött Juppé képviselné a pártot. Kérdéses azonban, Bordeaux polgármestere hajlandó lenne-e elindulni.

Az OpinionWay és az Ifop-Fiducial már naponta teszik közzé felméréseiket az elnökválasztást megelőzően. A trend egyértelmű: Macron biztosan vezet Fillon előtt a második helyért vívott küzdelemben, 3-3,5 százalékkal. Mindkét iroda 24-24 százalékon látja a magát progresszív baloldalinak tartott politikust. Az OpinionWay szerint ráadásul a már csak egy százalék választja el Macront Marine Le Pentől. Az Ifopnál is csak másfél százalékkal vezet a Nemzeti Front elnöke. Az OpinionWay szerint Macron a második fordulóban 63 százalékot szerezne Le Pen 37 százalékával szemben.

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Publikálás dátuma
2017.03.02. 06:17
FOTÓ: ALCSÚTI ARBORÉTUM
Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban. Jelenleg még nem látható teljes pompájában a hóvirágmező, de várhatóan egy héten belül minden tő virágba borul. 

A tavalyi évhez képest - a hideg tél miatt - nagyjából egy hónappal később kezdődött el a virágzás. Minden nap 10 és 18 óra között láthatók a hóvirágok és a velük együtt nyíló téltemetők és krókuszok.

A hagyományoknak megfelelően a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, hiszen a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is kibontja szirmait az arborétumban.

A hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el az arborétumban, ahol hét hóvirágfaj 24 fajtája tekinthető meg.