Bedöntötték az Origót

Az utóbbi két napban nyolc újságírót rúgtak ki az Origótól, s pénteken újabb "régi" kollégák adják majd be felmondásukat. A portálnál immáron többségben a kormánypárti tulajdonos emberei ülnek, csupán néhányan maradtak az egykori szerkesztőségből - most a legtöbbjüknél betelt a pohár. Úgy tudni, csak olyan újságírókat rúgtak ki, akik kevesebb, mint három éve dolgoztak a portálnál, így nem kell nekik végkielégítést fizetni, az egyhavi felmondási idő alatt pedig a kirúgottaknak már nem kell bejárniuk és dolgozniuk - belépőiket és laptopjukat is leadták már.

Az Origót 2015 végén vette meg a vs.hu-t is tulajdonló New Wave Media Kft. a Magyar Telekomtól, a vállalatot Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köti a sajtó. A portál főszerkesztője tavaly márciusban György Bence lett, aki emellett a New Wave tartalomigazgatója is. György korábban évekig dolgozott a TV2-nél program- és hírigazgatóként. Mint a 444.hu felidézte, 2015 nyarán kiszállt a televízióból, hogy a Nouvelle Media Kft.-n keresztül megalapítsa a faktor.hu hírportált. Az Origónál is ennek a portálnak az emberei "vették át a hatalmat", s jelentősen átalakult a szerkesztőség összetétele, az irányt váltott, kormánybarát Origótól sokakat elküldtek, mások elmentek, a mostani elbocsátások is ebbe a folyamatba illeszkednek, hiszen még a régi szerkesztőség tagjait rúgták ki. A létszámleépítés sem egyértelmű, többen jöttek dolgozni a szerkesztőséghez az utóbbi hónapokban.

A kirúgásokkal kapcsolatban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) felhívta a figyelmet arra, bár a tulajdonosnak joga van eldönteni, hogy milyen összetételű szerkesztőséget akar, ám a létszámleépítés, mint elbocsátási indok csak akkor állja meg a helyét, ha a szerkesztőség statisztikai létszáma a vizsgált időszakban ténylegesen csökken. Hogy így van-e, azt külső szemlélő nem tudja megállapítani, azt viszont ismert, hogy vettek fel új munkatársakat. Emellett a MÚOSZ emlékeztetett: a munkáltató részéről történő egyoldalú szerződésbontás esetén az érintetteknek meg kell kell kapniuk minden törvényes járandóságot.

Szerző

Momentum - Lenyomták a rendezvényeken fotózgató "trollt"

Publikálás dátuma
2017.03.02. 19:14
Fotó: Momentum Mozgalom/Facebook
(A troll olyan személy megnevezése, aki például provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget, - például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista- vagy más módon zavarja, elleheteleníteni törekszik egy eszmecserét.) A Momentum Mozgalom még hétfőn beadványt küldött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), amelyben kérték, hogy a hatóság indítson adatvédelmi eljárást Radics Gáborral szemben. A komáromi fideszes önkormányzat főtanácsadója ugyanis módszeresen végigfotózta a Momentum helyi rendezvényének résztvevőit annak ellenére, hogy az esemény szervezője felszólította, hogy ezt ne tegye, illetve hagyja abba.

A Momentum Mozgalom közlése szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ma kimondta, hogy a fideszes önkormányzati dolgozó jogszerűtlenül listázta a jelenlévőket. Radics Gábornak közjegyző előtt kell megsemmisítenie az érdeklődőkről készített képeit. Ha ezt nem teszi meg, százezertől húszmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki a hatóság az önkormányzati dolgozóra.

Állásfoglalásában a hatóság szigorúan elítéli a véleményszabadság megfélemlítő listázással való korlátozását. A hatóság leszögezte azt is, hogy a sajtó nyugodtan készíthet képeket az eseményekről, de a résztvevők módszeres végigfotózása szigorúan tilos.

Köszönjük a hatóság közreműködését a Momentum iránt érdeklődők szabadságjogainak védelmében. A továbbiakban is mindent megteszünk rendezvényeink és támogatóink biztonsága érdekében - írják a momentumosok a közleményben.

A NAIH teljes állásfoglalása, amelyben a hatóság a fidelitasos "Provokátorfigyelőhöz" hasonlítja a komáromi listázást, itt olvasható.

Szerző

Egy joghézag segíti az MNB-alapítványok titkolózását

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADAA) nem mond igazat: a PADAA nem nyert pert Tóth Bertalannal szemben. A PADAA elleni közérdekű adatigénylési pert Tóth Bertalan nyerte meg, amelynek eredményeként kiderülhetett, hogy Matolcsy György alapítványai százmilliárdos nagyságrendben felelőtlenül herdálták el a közpénzeket - írja közleményében az MSZP.

Annyi történt, hogy a Kúria egy joghézag miatt nem tudott más ítéletet hozni, mint hogy engedi tovább titkolózni a PADAA-t arról, mely természetes személyek kaptak az MNB által juttatott közpénzekből. Ennek nyilván az az oka, hogy a jogalkotó korábban nem gondolt a közpénzek ilyen kreatív módon történő átjátszására.

Ennek az anomáliának a megszüntetése érdekében az MSZP törvénymódosítást kezdeményez.

A törvénymódosítás megszüntetné azt az ellentmondást, hogy míg az államháztartás alrendszereiből közpénzként nyújtott támogatások esetében a támogatott természetes személyek adatai közérdekből nyilvános adatok, addig az MNB alapítványai által ugyanúgy közpénzként nyújtott támogatások kapcsán ezek a nevek nem derülhetnek ki. Ez a joghézag természetesen nem mentesíti Matolcsy Györgyöt és a PADAA-t, hogy a közpénzekkel felelősen kell gazdálkodniuk.

A pénz, amit herdálnak, a magyar emberek pénze, és nem gazdagíthatják belőle sem a saját rokonságukat, sem pedig az urizáló fideszes elit tagjait - zárul az MSZP közleménye. 

Szerző