Orbán Viktorhoz fordulnak a könyvesek

Publikálás dátuma
2017.03.02. 21:34
Gács Anna, Kocsis András Sándor és Horváth Csaba FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Százezer forintos könyvutalvány a pedagógusoknak, több pénz a könyvszakmának, az iparűzési adó tisztázása, a TAO-kör kiterjesztése: többek között ezeket javasolja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), a Szépírók Társasága és a Nyomda- és Papíripari Szövetség arra, hogyan mentse meg a kormány a magyar könyvszakmát.

Hat pontos javaslatcsomagot küld a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) Orbán Viktornak arról, hogyan lehetne megoldani a könyvszakma válságát, jelentette be Kocsis András Sándor elnök a Szépírók Társaságának elnökével, Gács Annával és a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnökével, Horváth Csabával tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kocsis az elmúlt hónap eseményeit három nagyobb problémacsoportban foglalta össze: mi lesz az Alexandra-könyvesboltokkal; mi történik a boltokban, azok raktáraiban lévő könyvkészlettel; mi lesz azzal a 3-3,5 milliárd forinttal, amellyel a könyvkereskedő Könyvbazár tartozik a hitelezőknek. Kocsis elmondta azt is, hogy a boltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. ugyan beszüntette a tevékenységét, de a decemberi, januári és februári forgalmat nem utalták át a kiadóknak. Ennek a pénznek meg kell lennie kell valahol és ezzel kapcsolatban minden gyanúsítás nélkül Kocsis felhívta a figyelmet Pokó Diána ügyvéd nevére: az elmúlt években az ő letéti számlájáról kaptak a kiadók pénzt. Szerinte Pokó „letéti számláján annyi pénz van, amit a szemünk nem tudna befogni.”

Korábban már kiderült, hogy az Alexandra-cégek gazdálkodását 2013 óta Pokó és Stotz Gyula adószakértő irányítják, Pokó Diána 2014-től a cégcsoport pénzügyi letétkezelője volt. Pokó amúgy Somogyi Ferenc cégtársa a PD Consultingban, amely a Könyvbazár és a Rainbow átvilágítását végezte.

A javaslatcsomag rövid és hosszútávra szól, konkrétan az Alexandra ügyét az első érinti. Ebben azt javasolják, amit már korábban is: a kormány éljen a Könyvbazár Kft. kötelezettségei felvásárlásának lehetőségével, amit Kocsis szerint - Lázár János kijelentésével ellentétben - nem tilt uniós normatíva. Második javaslatuk, hogy a kormány gondolja végig a társaságiadó-kedvezmény rendszer kiterjesztését a könyvkiadókra és az írószervezetekre. Harmadikként szeretnék, ha a kormány tisztázná az iparűzési adót. Nincs ugyanis rendezett szabályzás arról, hogy a könyv terméknek vagy szolgáltatásnak minősül-e az iparűzési adó kiszámításakor. Előbbi esetben az adó alapja csökkenthető a könyv beszerzési értékével, azaz a nyomdaköltséggel, utóbbi esetben pedig nem. Emiatt több kiadó is vizsgálat alatt áll, és büntetésre is számíthatnak.

Kocsis elmondta, a szintén az iparűzési adó miatt vizsgált Osiris Kiadó felhatalmazta arra, hogy elmondja, ha az iparűzési adó dolga nem oldódik meg, márpedig Kocsis szerint az ő esetükben ez nem valószínű, mert tudomása szerint elbukták az ügyben indított pert, felfüggesztik tevékenységüket. Árkötöttségi törvényjavaslat is szerepel a csomagban, amely többek között arra szolgál, például 2 hónap múltán ne felére árazva adják el a könyveket. Egy évig szólna a védelem, erre az időre 15 százalékos árengedményben állapodnának meg (ez például az internetes áruházakat, a kiadók saját boltjait érinthetné). Az ötödik javaslat, hogy a kormány növelje a könyvszakmai támogatást, legutolsó pedig a pedagógusokat érinti: 100 ezer forint könyvutalványt adnának nekik.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár január végén már fogadta az MKKE képviselőit, választ javaslataikra két hét múlva ígértek. Ezt nem kapták meg. Lapunk kérdésére, hogy szabnak-e valamiféle határidőt a javaslatcsomagra való reakcióra, Kocsis elmondta, hogy a levelet Orbán Viktor szíves és gyors figyelmébe ajánlják. Hozzátette, nem az államnak van pénze, hanem egy közösségnek. Ők így nem az államhoz fordulnak pénzért, hanem magukhoz. A könyvszakma ugyanis konzervatív módon az elmúlt 27 évben adóbefizető volt, az adócsaláshoz nem is értenek.

Alexandra - Zárva tart a boltok fele
Márciustól technikai okok miatt zárva tart az Alexandra-könyvesboltok mintegy fele. A bezárás a botrányba keveredett Rainbow Üzletlánc Kft. által üzemeltetett boltokat érinti – adta hírül a napi.hu. A bezárásra azért van szükség, mert számos könyvüzletet új tulajdonos vesz át, az üzemeltető nélkül maradt boltokban azonban megtiltották az értékesítést.
A 27 üzletben leltároznak, március 10-ig pedig elszállíttatják az ott lévő árukészletet. A procedúrában a Rainbow Kft. 362 dolgozójából 180 embertől válnak meg közös megegyezéssel. 24 bolt bérletét veszi át a Janikovszky és Kolosi Kft., amely a Líra Könyv Zrt. és Janikovszky János, a Móra
Kiadó Zrt. tulajdonosának érdekeltsége; további 5 üzletet a szintén több kiadót képviselő Nédiosz Kiadó Kft. üzemeltetne tovább.
A nemrég felújított Andrássy úti, az Alexandrához tartozó Párisi Nagy Áruház Lotz-termében lévő kávézó is bezárt.

Szerbiai robbanás - Megtalálták a holttesteket

Megtalálták annak a három embernek a holttestét, aki kedden tűnt el, amikor két robbanás történt a közép-szerbiai Kragujevac egyik lőszereket szétszerelő üzemében - közölte a szerb védelmi minisztérium csütörtökön.

Így biztossá vált, hogy a robbanásokban négy ember meghalt, 25 pedig megsérült. A robbanás oka még mindig nem ismert. Az üzemben főként azokat a lőszereket hatástalanították és szerelték szét, amelyek a kilencvenes évek háborúi, valamint az 1999-es koszovói konfliktus után maradtak fenn.

Szerző

Szerbiai robbanás - Megtalálták a holttesteket

Megtalálták annak a három embernek a holttestét, aki kedden tűnt el, amikor két robbanás történt a közép-szerbiai Kragujevac egyik lőszereket szétszerelő üzemében - közölte a szerb védelmi minisztérium csütörtökön.

Így biztossá vált, hogy a robbanásokban négy ember meghalt, 25 pedig megsérült. A robbanás oka még mindig nem ismert. Az üzemben főként azokat a lőszereket hatástalanították és szerelték szét, amelyek a kilencvenes évek háborúi, valamint az 1999-es koszovói konfliktus után maradtak fenn.

Szerző