A Fidesz "kozmetikázni akarja" a választási rendszert

Publikálás dátuma
2017.03.03. 11:41
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke az ATV Start című műsorában beszélt a választási rendszerről, mait szerinte szerint a Fidesz kozmetikázni akar, ezért be kellene vezetni a kormányzati hirdetési tilalmat.

„A migrációs válsághelyzet meghosszabbítása egy politikai gesztus, a kormány menekültek nélkül is folytatni akarja a gyűlöletkeltést” – mondta Szigetvári, hozzátéve, hogy 26 milliárd forintból újabb hiper-szuper kerítést építenek, miközben bódékban szolgálnak a határon a rendőrök.

Az Együtt politikusa szerint a Fidesz kozmetikázni akarja a választási rendszert, ezért ki kellene vezetni a győztes "mindent visz" elvet a törvényből, és be kellene vezetni a kormányzati hirdetési tilalmat is, erre azonban egyáltalán nem nyitott a Fidesz. Szigetvári szerint viszont az arányosabb képviselet bevezetésében a Jobbik is érdekelt lenne. „A parlamentben a Jobbikkal ebben a kérdésben együtt kell működni, nagyon erős nyomást kell gyakorolni a Fideszre, hogy kiirtsuk ezeket az elemeket a törvényből” – jelentette ki az ellenzéki párt választmányi elnöke.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese tegnap a Magyar Időknek nyilatkozta, hogy még a tavaszi ülésszakban benyújtja a Fidesz a választási törvény módosítását, amelyről előtte ötpárti egyeztetést kezdeményez a kormánypárt. A javaslat szerint ha egy párt nem ér el majd bizonyos százalékot, vissza kell fizetnie az államtól kapott pénzt. A 2014-es választási kampányban ugyanis a kormányhű lap szerint sok olyan párt tűnt fel, amelyek semmilyen érdemi tevékenységet nem végeztek, de a törvény szerint nekik is járt az állami támogatás, amelyet sokan nem fizettek vissza.

Szigetvári Viktor közleményében úgy reagált a Fidesz javaslatára: elfogadhatatlannak tartja, hogy úgy nyúlnak a választási rendszerhez, hogy nem teszi azt arányossá, tisztességessé és demokratikussá. Szerinte ugyanis megérett az idő a Fidesz választási rendszerének demokratizálására és aranyossá tételére, ezzel meg lehetne erősíteni az együttműködés kultúráját Magyarországon. Az Együtt volt az egyetlen ellenzéki párt, írta Szigetvári, amely átfogó és konkrét javaslatot nyújtott be a 2016 tavaszán az országgyűlésnek ezen problémák megoldására.

Szerző

Busztragédia - Emberi tévedést állapított meg a helyi parancsnok

Publikálás dátuma
2017.03.03. 11:18
Hazahozták az utolsó sérültet 2017. február 24-én. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Az ügyészségi vádemelésre várva a veronai autópálya-rendőrség már kialakította véleményét a magyar autóbusz januári olaszországi katasztrófájáról, emberi tévedéssel magyarázza azt - mondta Girolamo Lacquaniti, a veronai Polstrada autósztráda-rendőrség parancsnoka pénteken. A hírügynökségnek Angela Barbaglio államügyész is nyilatkozott. 

A Polstrada az első percektől jelen volt az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán január 20-án történt baleset helyszínén. A szerencsétlenül járt busz a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és kísérőit szállította. A tragédiában 16-an veszítették életüket és 26-an megsérültek.

"A baleset okait ki lehet következtetni, annál is inkább, mivel semmi nem utal a jármű műszaki meghibásodására. Véleményünk az, hogy a balesetet emberi tévedés okozta" - jelentette ki Girolamo Lacquaniti. A Polstrada értékelése azokat a korábbi feltételezéseket erősíti meg, hogy a szerencsétlenséget a sofőr hirtelen rosszulléte vagy elalvása okozhatta.

A veronai ügyészség január 21-én indított vizsgálatot gondatlanságból elkövetett többrendbeli emberölés címén akkor még ismeretlennel szemben. Január végén az ügyészség a balesetkor vezető sofőrt nevezte meg gyanúsítottként, aki olasz sajtóértesülések szerint az - azóta már Magyarországra szállított - súlyos sérültek egyike.

Girolamo Lacquaniti elmondta, hogy a magyar diákokat szállító busz balesete "nagyon jelentős és drámai" esemény volt a Polstrada és Verona városa számára is. A parancsnok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közeljövőben Veronába tervezett látogatását megtiszteltetésnek nevezte. Elmondta, hogy a szerencsétlenség óta folyamatos kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, és nem csak a vizsgálat miatt, hanem mivel "életre szóló emberi kapcsolat jött létre a veronai Polstrada emberei és a magyarok között". Girolamo Lacquaniti hozzátette, hogy folyamatosan kapnak híreket a busztragédia túlélőiről, és azóta is tartják a kapcsolatot a Veronában élő magyarokkal, akik a baleset után segítettek.

A vizsgálatot vezető Angela Barbaglio államügyész elmondta, hogy a szakértői jelentésekre 90 napot adtak, és ebből eddig negyven nap telt el. A veronai egyetem orvosszakértői csoportjától minden egyes áldozat halála pontos okainak meghatározását várják, mivel "ez is hozzájárul a baleset dinamikájának megértéséhez". Mérnökszakértőt bíztak meg a jármű műszaki állapotának felmérésével, és további egyetemi professzort a baleset helyszínének, vagyis az autósztrádaszakasz állapotának, a szalagkorlátnak és a buszt megállító felüljárófalnak a vizsgálatával, hogy kiderüljön, ezek mennyire befolyásolták a baleset kimenetelét.

Az ügyész megerősítette, hogy a vizsgálat gyanúsítottja jelenleg a járművet vezető sofőr, aki súlyos sérülései miatt a baleset óta nem tért magához. Hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságokkal szoros együttműködésben dolgoznak, a járműre és például a sofőr baleset előtti egészségi állapotára vonatkozó összes dokumentáció összegyűjtésével.

Az ügyészség a szakértői vizsgálatok értékelése után dönt a jogi lépésekről. "Az ügy súlyossága miatt igyekszünk minél előbbi válaszokat adni, de konkrétabbat talán a nyár folyamán tudunk mondani" - mondta Angela Barbaglio.

A vizsgálatban részt vevő másik ügyészt, Nicola Scalabrinit Bolognába helyezték át, utódját még nem nevezték ki.

Szerző
Frissítve: 2017.03.03. 15:34

Stadler Józsefet öt év börtönre ítélték

Publikálás dátuma
2017.03.03. 11:09
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Öt év börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt Stadler Józsefet negyedik büntetőperében péntek délelőtt, az ítélet nem jogerős.

Farkasné Kramolis Andrea tanácsvezető bíró elmondta: Stadler Józsefet mint különös visszaesőt öt év börtönnel sújtotta és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és vezető tisztség betöltésétől a bíróság. Enyhítő körülménynek tekintették az esetek óta eltelt hosszú időt, 7-10 évet, amely megközelíti az elévülési időt, valamint a vádlott egészségi állapotát.

A bírói tanács döntése szerint a 66 éves üzletember legkorábban büntetése felének letöltése után bocsátható szabadlábra. Az üzletember és védője is fellebbez a döntés ellen, így a Szegedi Ítélőtáblán folytatódhat a több éve zajló ügy.

Stadler 2007-2010 között valótlan tartalmú számlák felhasználásával, jogtalan haszonszerzés céljából adót kísérelt meg visszaigényelni, emiatt 420 millió adótartozással vádolják. Ügyvédje azzal érvelt, hogy nincs hátraléka az adóhatóság felé.

A juhászból lett üzletember egy éve szabadult ki a börtönből, ahol 2014-ben zárták egy korábbi csalási ügye miatt. Akkor úgy nyilatkozott: súlyos beteg, meghalni küldték haza. Az elmúlt néhány évben a legsúlyosabb betegségek támadták meg az akasztói férfit, kapott két agyvérzést, hasnyálmirigy-daganatot is találtak nála, és a szíve is rendetlenkedett.

Stadlert először 2001-ben ítélték el áfacsalásért, majd 2011-ben négy és fél év börtönt kapott különböző csalási kísérletek miatt. Legutóbb 2014-ben marasztalták el, egy engedély nélkül nyitott kocsma, és annak letagadott bevételei, illetve fedezet nélkül felvett jelzáloghitele miatt.

Szerző