Előfizetés

Paks 2 - Népszavazást kezdeményez a Párbeszéd is

Publikálás dátuma
2017.03.03. 12:54
FOTÓ: Népszava
Az LMP-t követően a Párbeszéd Magyarországért is népszavazást kezdeményez a paksi atomerőmű bővítése ellen. A párt kampányt is indít annak érdekében, hogy a kormány és az Országgyűlés vizsgálja felül a nemzeti energiastratégiát - jelentette be a párt EP-képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tervezett népszavazási kérdés szövege: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Nemzeti Energiastratégiát, hogy az a megújuló energiaforrások hasznosítását és az energiahatékonyság javítását előnyben részesítse az atomenergia alkalmazásával szemben?" Jávor Benedek emlékeztetett, hogy korábban már próbálkozott két népszavazási kérdéssel, de azokat elutasították, mert a referendum nemzetközi szerződést írna felül. 

A mostani kérdés viszont egy magyar jogalkotási aktusra vonatkozik, ezért azzal kapcsolatban nem lehet nemzetközi kötelezettségvállalásokra hivatkozni - jelentette ki.  Kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban többen, köztük az LMP is adott be népszavazási kérdéseket. Véleménye szerint annál jobb, minél több kérdés fekszik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt, mert annál nagyobb az esélye, hogy valamelyiket átengedik. Kérdésre válaszolva hozzátette, ha az LMP beadványa kap zöld utat, azt is támogatják, mert az a fontos, hogy egységesen lépjenek fel, és lehetővé tegyék a népszavazás kiírását.

Jávor Benedek arra is kitért, hogy kampányuk részeként kifejlesztettek egy internetes alkalmazást, amelyen keresztül a választók e-mailben kérhetik az országgyűlési képviselőket arra, hogy vizsgálják felül az energiastratégiát. A politikus indoklásként azt mondta, a kormány évek óta azt állítja, hogy a bővítésre azért van szükség, mert az ország energiaellátásának nincs más alternatívája. Eközben viszont kísérletet sem tettek arra, hogy érdemi alternatívát vázoljanak fel a két új blokkal szemben - hangsúlyozta.

Az EP-képviselő bemutatta a német Wuppertal intézet, az Energiaklub és a Zöld Műhely Alapítvány "Zöld Magyarország - Energia útiterv" című tanulmányát, amelyik 2050-ig vizsgálja a lehetséges forgatókönyveket. A becslés szerint a megújuló energiák használatával és az energiahatékonyság növelésével a beruházási költségek akár harminc százalékkal alacsonyabbak lehetnek a paksi bővítésre szánt összegnél - közölte. Ráadásul a vizsgált időszakban az ország energiaigénye mintegy negyven százalékkal csökkenthető, a szén-dioxid-kibocsátása a harmadára eshet vissza, miközben hazai munkahelyek tízezrei jöhetnek létre - ismertette megállapításaikat Jávor Benedek.

"Orbán és Tarlós ne játsszon orosz rulettet az emberek életével!"

A 3-as metró felújítását haladéktalanul meg kell kezdeni, Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester pedig "ne játsszon orosz rulettet az emberek életével" - szólított fel pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője.

Mint mondta, közérdekű adatigénylés eredményeként megkapták az utóbbi hat év adatai, amelyek alapján ez idő alatt 171-szer kellett lezárni meghibásodás miatt a vonal valamely szakaszát, 165 késést okozó forgalmi zavar történt, ebből 71 alkalommal kellett a közlekedési vállalatnak külső beavatkozást kérnie, és 10 olyan eset történt, amit a katasztrófavédelem tűzesetként könyvelt el.

A DK szerint egyetlen tűzeset is megengedhetetlen a 2-as metrón, nemhogy ennek a tízszerese - fogalmazott a politikus, aki szerint "ha Orbánon és Tarlós Istvánon múlik, még évekig utazhatunk életveszélyben a 3-as metrón, abban reménykedve, hogy talán nem történik tömegkatasztrófa".

Gy. Németh Erzsébet szerint "mára az is kiderült, hogy az orbáni bosszú elérte a 3-a metrót", hiszen az olimpiai pályázat bukása után visszavonták azt a kivitelezői tendert, amelynek keretében elindulhatott volna júniusban a metróvonal déli szakaszának felújítása.

Gyász! Elhunyt Puskás Ferenc egykori csapattársa

Publikálás dátuma
2017.03.03. 12:03
Raymond Kopa 1959-ben. FOTÓ: Keystone/Getty Images
85 évesen péntek reggel elhunyt Raymond Kopa, a franciák első Aranylabdása, aki Puskás Ferenc csapattársa is volt a Real Madridban - írja a goal.com.

Raymond Kopa volt az első francia futballista, aki megkapta a legjobb labdarúgónak járó elismerést, az Aranylabdát. 

A focista 1931 októberében született, a Stade Reims-nél szerezte hírnevét, amikor a francia csapattal 1956-ban bejutott a BEK döntőbe. Az Angers és a Reims után karrierje csúcsát a Real Madridban érte el, ahol Puskás Ferenc csapattársa volt.

Négyszeres francia és kétszeres spanyol bajnok volt, a francia válogatottal pedig vb-bronzérmet szerzett 1958-ban Svédországban, ahol a torna álomtizenegyébe is beválasztották.