Lassító sztrájkra készülnek a fogorvosok

Publikálás dátuma
2017.03.04 06:14
Thinkstock fotó
Fotó: /
A jelenlegi praxisra jutó összeg dupláját követelik az alapellátásban dolgozó fogorvosok az egészségügyi kormányzattól. Ha nem kapják meg, akkor "lassító sztrájkba” kezdenek és csak a sürgős eseteket látják el – tudta meg a Népszava.

Már nagy baj – mondta lapunknak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, aki szerint az utóbbi 15 évben 17 milliárd forinttal kaptak kevesebbet munkájukért, mint a háziorvosok. Ezt többször is szóvá tették az egészségügyi kormányzatnak, szóban kaptak is biztatást, de a finanszírozást soha nem rendezték. Ezért kezdtek aláírásgyűjtésbe, és már hétszázan, azaz az alapellátásban dolgozók negyede írta alá: ha szükséges, ők hajlandók akár tiltakozó akcióban is részt venni. Ha összegyűlik még háromszáz aláírás, lépnek és megszervezik az országos munkalassítást. Csaknem 300 betöltetlen fogorvosi körzet van, ez arányait tekintve annyi, mintha 600 háziorvosi praxis nem működne. Vannak olyan országrészek, ahol ha valakinek megfájdul a foga 50 kilométert kell utaznia, míg orvosra lel. Az üres körzetekbe nem is egyszerű orvost találni, a frissen végzettek alig tíz százaléka tervezi, hogy közfinanszírozott körzetbe vállal munkát.

A Bokros-csomag idején, amikor a kormányzat csak a gyermekellátást és néhány időskori kezelést hagyott meg, tízmillió fogat veszített el a lakosság, a mostani összeomlásnak ennél nagyobb kárai lehetnek - mondja a keszthelyi fogorvos.

Nagy Ákos szerint most a kormányzat egy-egy állampolgár fogászati ellátására évente 2800 forintot biztosít, és csak annyit szeretnének, hogy ezt az összeget 1700 forinttal kiegészítsék ki. E lépéssel fogak millióit lehetne megmenteni. A keszthelyi fogorvos állítja: a lakosság fogazata meglehetősen elhanyagolt, a mostani finanszírozás pedig egyértelműen a húzásokat, és nem a fogak megtartását ösztönzi. A svéd állam az ottani lakosságnak egy fogtömést finanszíroz, a magyar lakosságnak a magyar állam egy foghúzást is alig.

A fogakra nemcsak a szép mosoly miatt van szükség, hanem az emésztő-szervrendszeri betegségek megelőzése érdekében is. Aki nem tud rágni, annak nagyobb a kockázata a szájüregi és bélrendszeri daganatokra.

Jó lenne az általános szájhigiéniát javítani - mondja a fogorvos. E tekintetben is a "hátrányos helyzetűek vagyunk". Az átlagos magyar évente 3 tubus fogkrémet és másfél fogkefét használ el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak két naponta mos fogat és az év háromnegyed részében ezt is használhatatlan fogkefével csinálja.

Szerző
2017.03.04 06:14

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42