Előfizetés

Közös jelölttel indul az Együtt és a Civil Zugló Egyesület a 14. kerületben

Az Együtt és a Civil Zugló Egyesület közös jelöltje a zuglói időközi önkormányzati választáson Drevenka Monika lesz - jelentette be Juhász Péter, az Együtt elnöke és Várnai László, a Civil Zugló Egyesület elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Várnai László a jelölt bemutatásakor elmondta: nagyon fontosnak tartják a helyi politikában a helyiek szerepét, akik ismerik a körzetüket. A veszprémi modellt szeretnék követni, ahol a legalkalmasabb helyi civil jelölt mögé sorakozik fel az összes baloldali szervezet, és erre nyitottak most is. Juhász Péter, az Együtt elnöke jelezte: büszkék arra, hogy Zuglóban is olyan jelöltet támogathatnak, aki bírja a helyi közösség bizalmát, támogatását. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy ne pártérdek döntsön, hanem a legalkalmasabb helyi jelölt legyen az, aki képviselheti a körzetben élőket. Jelöltjük ennek megfelel, "képben van", ismeri a választókerületben élők problémáit. 

Drevenka Monika a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint 25 éve él a kerületben, 30 éve ott is dolgozik, egy gyógyszertárban, napi kapcsolatban van a kerületben élőkkel.

A jelölt arról beszélt, hogy 2014-ben már indult az önkormányzati választáson, és azóta is folyamatosan keresik meg gondjaikkal az emberek. Azt mondta, reálisnak érzi, hogy civilként nyerjen az időközi választáson.

 A főváros XIV. kerületének 3. számú egyéni választókerületében április 23-án azért tartanak időközi képviselő-választást, mert az egy évvel ezelőtt tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

Gyurcsány kikosarazta Botkát ( Videón a DK-elnök beszéde )

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2017.03.04. 12:42
Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook
Ajtót mutatott Botka Lászlónak a DK kongresszusán a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc a Millenáris B épületéből azt üzente, megértették, hogy 2018-ban a szegedi polgármester vezetésével önálló listán fog indulni az MSZP. A volt miniszterelnök világossá tette, számára elfogadhatatlan a vagyoni egyenlőség és a családi alapjövedelem. A Momentum megjelenésének viszont – vessék a mókusok elé – örül.
MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Türelmünk van, az időnk elfogyott. A DK megértette, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló listán fog indulni a 2018-as választáson – üzente kongresszusi beszédében a szegedi polgármesternek és a szocialistáknak Gyurcsány Ferenc. "Ha így akarjátok, így lesz. De figyelmeztetek mindenkit, lehet, hogy sok a zászló, de egy a tábor, és egy jelöltnek kell indulnia minden egyéni választókerületben. Egy az egy ellen, ezt javasolja a DK. A tényeket tudomásul vesszük, nincs harag, sértődés, féltékenység, felelősség van” – figyelmeztetett.

A Millenáris B épületében rendezett teltházas tisztújításon a volt miniszterelnök világossá tette, az ő felelőssége, hogy képviselje azt a fél millió embert, aki abban hisz, amit a DK mond. Van 108 egyéni jelöltjük,” több, is mint kell", nincs szükség elvtelen kompromisszumokra, a demokratikus ellenzékpártjainak "egymásra vigyázva képviselni kell a különbségeket", így szerinte még messzebb is lehet jutni.

Vonzzák az utópikus baloldali eszmék, de megtanulta, hogy az erőszakkal tett egyenlőség szolgaságot szül. "Ezért például nem hiszek a vagyoni egyenlőségben, mert tudom, hogy úgy hozza a sors, vagy a teremtő, hogy az egyik ember tehetségesebb, szorgalmasabb, ügyesebb a másiknál, és ezt honorálni kell”. Ezt szintén az MSZP miniszterelnök-jelöltjének címezte Gyurcsány. A DK elnöke szerint nem a középszer Magyarországát építenék, hanem a jókat akarják megbecsülni. „Ha ez konzervatív érték, akkor konzervatív vagyok." Közölte, akik vagyoni egyenlőségről álmodnak ahelyett, hogy abban segítsék az embereket, hogy azzá válhassanak, amivé akarnak, hogy ne az határozza meg az életét, ahová születik, azok lehet, hogy álmodnak, de szép helyett rémálom lesz.

Igazuk van-e azoknak, akik azt mondják, mindenki kapjon feltétel nélkül jövedelmet – tette fel a kérdést. A válasz így hangzott: „azt hiszem, ha kivesszük az erőfeszítést, akkor nem jutunk előre, hanem egyhelyben fogunk toporogni”. Szép álom lenne, ha csak ülnénk otthon és jönne a pénz, ám ez nem vezet sehová. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bajban lévőknek ne kellene segíteni. Úgy tűnik, az egykulcsos adóról lemondott a DK, a pártelnök ugyanis arról beszélt, a szolidaritás azt diktálja, hogy aki havi fél-1 milliót visz haza – ami már jónak számít Magyarországon -, segítsen, hogy adójából jobb ország legyen.

Mindez azért érdekes, mert Botka relatív vagyoni egyenlőséget hirdetett, és szerinte a mérhetetlen vagyoni egyenlőtlenség felszámolásával a szocialista kormányok is adósak maradtak. Emellett bejelentette, a szegényebb területen élőknél megvizsgálják a családi alapjövedelem bevezetésének lehetőségét.

Egy év van hátra a sorsfordító választásig, amelynek tétje, hogy romlásból virágzásba fordítsák az ország ügyét – hangzott a gyurcsányi elemzés. Mert szerinte romlás van ott, ahol a többségnek „kuss a neve”, ahol a hatalmon lévők törvényesen lopnak, ahol milliókról elfeledkeznek, ezért azt érzik, nem részei a nemzetnek, ahol százezrek keresnek a minimálbérnél kevesebbet, és ahol a miniszterelnök etnikai homogenitásról beszél.

Alelnökök

A DK szombat este közleményben tudatta az MTI-vel: a párt ügyvezető alelnöke ismét Molnár Csaba lett; alelnöknek választották Nagy-Huszein Tibort, Niedermüller Pétert, Vadai Ágnest és Varju Lászlót. Emlékeztettek arra, a DK elnökének Gyurcsány Ferencet a kongresszust megelőzően már újraválasztották a párt tagjai egy három hétig tartó pártszavazáson.

Kiderült, a DK elnöke szerint óvatosan kell beszélni a fideszesek felelősségre vonásáról, mert az könnyen félrevisz. Ellopták az országot, ennek kell, hogy legyen következménye, de nem lesz boszorkányüldözés, ők tolvajokat üldöznek. Sokak igazságvágy sem terjeszkedhet túl a jogon. Azzal nem lesznek beljebb, hogy ejnye, ejnye. Amit elvettek, azt a jog erejével visszaveszik – ígérte vastapstól, füttytől kísérve.

Álkonzultációk helyett több jogot és felelősséget adna a népnek, és hitet tett az euró mellett. "Jobban hiszek az euróban, mint a forintban, de ettől nem hazaáruló vagyok, hanem épeszű" - mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy így kevesebb lehetősége lesz a "túlképzett jegybankelnöknek", hogy a forint elleni támadásról beszéljen.

Saját programjukat így foglalta össze: aki heti negyven órát dolgozik, kapjon tisztességes bért, a ledolgozott élet után járjon tisztességes nyugdíj, aki beteg, gyógyulhasson, ne kelljen éveket várni vizsgálatra, beavatkozásra, aki tanulni akar, tanulhasson.

"Vessetek a mókusok elé, de én örülök a Momentum megjelenésének. Kihívás? Hála Istennek! Lehet, hogy jobb munkára ösztönöz, de ez nem baj, nem árt a demokratikus ellenzéknek.” Gyurcsány szerint "a Momentum népszavazási kezdeményezése hatalmas segítség volt, hogy felhívja a figyelmet arra, mi az eszköz, amive, a hatalom a két választás között is korrekcióra kényszeríthető. Ez pedig a megszervezett népakarat." Bombázni kell a hatalmat népi kezdeményezések sokaságával, petícióval, aláírásgyűjtéssel, "népakarat cunamival kell meghátrálásra kényszeríteni a kormányt", a népszavazást indító pártokat pedig "féltékenykedés nélkül kell támogatni."

Figyelem! Ebzárlat veszett róka miatt

Publikálás dátuma
2017.03.04. 11:06

Veszettség vírusát mutatta ki egy Bekecsen talált, rendellenesen viselkedő rókában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte a szervezet. A Nébih közleménye szerint a Szerencs melletti Bekecsen talált rókán látható volt, hogy nem egészséges: imbolygó volt a mozgása, sérültnek tűnt a lába, hagyta magát néhány lépésre megközelíteni.

Az eset mintegy öt kilométerre történt attól a helytől, ahol tavaly februárban találták meg egy róka tetemét, amelyből a laboratóriumi vizsgálat szintén kimutatta a vírust. 

Az érintett térségben kilencven napos ebzárlatot rendel el az illetékes állategészségügyi hatóság.

Mint írták, a veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, Magyarországon mintegy 70 ezer egyedük él. A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed, és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás.