Előfizetés

Harcban a Nyugattal

G.M.
Publikálás dátuma
2017.03.05. 18:05
Fotó: Chris McGrath/Getty Images
Németország után Hollandia sem kért az Erdogan török elnök hatalmát kiszélesítő népszavazás kampányából. Az autoriter török rezsim egyre élesebb diplomáciai konfliktusokba bonyolódik a nyugat-európai államokkal.

Sajnálatos, a demokráciát és a szabadságjogokat aláásó döntésnek nevezte szombaton Binali Yildirim török miniszterelnök azt, hogy a német hatóságok három városban, biztonsági kockázatokra hivatkozva megakadályozták, hogy török miniszterek választási kampányrendezvényt tartsanak az ott élő török állampolgárok számára az április 16-ra kitűzött alkotmánymódosító török referendum kapcsán. A népszavazás Recep Tayyip Erdogan jogköreit hivatott kiszélesíteni, s elnöki rendszert honosítani meg. Yildirim felszólította a német vezetőket, hogy revidiálják álláspontjukat, mert az nem egyeztethető össze a két ország jó kapcsolataival.

Csakhogy a német-török államközi viszony az ankarai rezsim jogtipró intézkedéseinek köszönhetően kimondottan feszült, amit a Die Welt török származású német újságírójának, Deniz Yücelnek a február 27-i letartóztatása egyenesen viharossá tett. A török kormányfő németországi demokráciát féltő szavai pedig igencsak hiteltelenül hangzanak annak fényében, ami Törökországban történik évek óta, de főképp a tavaly július 15-i sikertelen puccskísérlet utáni tisztogatások során.

A berlini kormány nehéz helyzetbe került. A német lakosság szolidarizál Yücellel, a kormánynak nyilván lépnie kell a német újságíró jogsértő letartóztatása miatt, ám a Törökországgal kötött tavaly márciusi menekültügyi megállapodás felmondását sem kockáztathatja. Márpedig Ankara ezzel próbálja zsarolni az Európai Uniót és Berlint.

Szombaton telefonon egyeztetett Angela Merkel kancellár és a török miniszterelnök. A megbeszélés részletei nem ismertek, Yildirim csak annyit közölt nyilvánosan, hogy „gyümölcsöző” volt. Berlin diplomáciai erőfeszítéseit jelzi, hogy szerdán Sigmar Gabriel külügyminiszter tárgyal majd a kérdésben török kollégájával, Mevlut Cavusogluval.

Szombaton Hollandiában, Rotterdamban is megtiltották Cavusoglu tervezett kampányrendezvényét. Mark Rutte kormányfő szerint Hollandia nem akar más országok kampányainak helyszíne lenni. A török diplomácia vezetője válaszként közölte, Hága tiltakozása ellenére ott lesz a március 11-i rotterdami gyűlésen. Christan Kern osztrák kancellár a Welt am Sonntagnak adott interjújában azt szorgalmazta, hogy az EU közösen lépjen fel közösen a török kampányrendezvényekkel szemben.

Kongresszusi vizsgálatot követel Obama ellen Trump

Publikálás dátuma
2017.03.05. 17:31
A képek - a tüntetést bemutató kivételével - Donald Trump beiktatási ceremóniáján készültek - Fotók: Getty Images
Donald Trump azzal vádolta meg Barack Obamát, hogy lehallgattatta a telefonját a Trump-toronyban, tavaly októberben, az elnökválasztás előtt. „Most tudtam meg. Szörnyű!” – írta az amerikai elnök. Trump szokása szerint egy sor Twitter-üzenetet indított útjára szombaton hajnalban, Nixont és a Watergate-ügyet emlegette. „Legális, ha egy hivatalban lévő elnök lehallgatja az elnökválasztási versenyt? Egy új mélypont!” – füstölgött Trump, anélkül, hogy egyetlen bizonyítékkal alátámasztotta volna állítását.

Az amerikai elnök vasárnap még tovább ment. Sean Spicer szóvivő közleményben tudatta: a Fehér Ház kongresszusi vizsgálatot kezdeményez annak kiderítésére, hogy az előző amerikai elnök nem lépte-e túl hatáskörét, s nem folytattak-e politikai célzatú lehallgatásokat a választási kampányban.

A volt elnök, szóvivője révén cáfolta Trump vádaskodását. „Az Obama-kormányzatban alapszabály volt, hogy egyetlen fehér házi tisztviselő sem avatkozott be az igazságügyi minisztérium által vezetett bármely független vizsgálatba” – közölte Kevin Lewis szóvivő. Sem Obama elnök, sem bármely fehér házi tiszviselő nem rendelte el egyetlen amerikai állampolgár lehallgatását sem” – hangsúlyozta. A közlemény, mutatott rá a Reuters, azt nem cáfolta, hogy az igazságügyi tárca saját hatáskörben elrendelhetett lehallgatásokat (például az elnökválasztás befolyásolását célzó orosz hackertámadások kapcsán).

A demokraták szerint Trump ellentámadásának célja nem más, mint hogy elterelje a figyelmet halmozódó problémáiról. A Fehér Házra nagy nyomás nehezedik a Trump-kampány orosz kapcsolatai ügyében indított kongresszusi vizsgálatok miatt, miközben az alig 45 napja hivatalban lévő adminisztrációra számos nehéz döntés vár, a beutazási tilalomról még függőben a döntés, ahogy az Obamacare leállítása és helyettesítése sem halad zökkenőmentesen.

Trump a CNN értesülései szerint rendkívül dühös volt az igazságügyi miniszter körül kialakult botrány miatt, s stábját vádolta azzal, hogy rosszul kezelték az ügyet, s így első kongresszusi beszédének sikere elhalványult. Fehér házi források arról számoltak be, volt kiabálás, sírás, nagy az idegesség. Reince Priebus személyezeti főnököt különösen bírálták. Trumpot dühítik a kiszivárogtatások, de főképp az, hogy nem kapja meg az elismerést, amit – saját maga szerint – megérdemelne.

Miközben Trump a hétvégén floridai rezidenciáján golfozott, Amerika szerte több Trump-párti és az elnököt bíráló tüntetést tartottak. Az 50 állam közül 28-ban tartottak az elnököt támogató tünetést, 2-300 fős részvétellel. Kaliforniában egy megmozdulás elmérgesedett, Berkeley-ben összecsaptak a Trump mellett és ellene tüntetők. Hárman megsérültek, a rendőrség öt embert őrizetbe vett.

Majd' fél magyarországnyi embert fenyeget éhínség

Súlyos szárazság sújtja Kenyát. Az Ewaso Nyiro folyó medencéjében fekvő Rift völgyben a helyi állattartók és a növénytermesztők között lett feszült a viszony a vízhiány miatt- tudósít az Euronews.

A folyóból mindenki ki szeretné venni a munkájához szükséges vizet, alacsony vízállásnál is. Helyi szervezetek próbálják szabályozni, hogy ki, mennyi vízhez juthat, ezzel próbálják megelőzni, hogy a konfliktusok nyomán erőszak törjön ki.

Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztet: ha nem változik a helyzet, néhány hónapon belül négymillió ember kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem lesz mit enniük. Éhezni, szomjazni pedig borzalmas kín. Embernek, állatnak egyaránt.