Transzneműek mosdóhasználata: passzolt a legfelsőbb bíróság

Az amerikai legfelsőbb bíróság nem vette napirendjére a transznemű diákok nagy port felvert mosdóhasználatának ügyét, hanem a kérdést visszautalta egy alacsonyabb szintű bíróság elé.

A vita azt követően újult ki, hogy Donald Trump elnök a minap visszavonta az Obama-adminisztráció által tavaly kiadott rendelkezést, amelynek célja az volt, hogy megakadályozza a transznemű diákok diszkriminációját. A szövetségi rendelkezés kimondta: az iskoláknak biztosítani kell, hogy minden transznemű diák a nemi azonosságának megfelelő vécét használhassa.

Egy virginiai gimnázium nőként született, de magát férfiként azonosító diákja, Gavin Grimm még 2015-ben perelte be az iskolaszéket, miután az igazgató először engedélyezte, hogy a transznemű diák a férfivécét használja, majd az iskolaszék több szülő tiltakozására vétót emelt, s csak az uniszex vécé használatát engedélyezte. A fellebbviteli bíróság a diáknak adott igazat, az iskolaszék emiatt fellebbezett a legfelsőbb bírósághoz. A taláros testület először március 24-re tűzte ki a meghallgatást, de végül mégsem döntött, hanem visszautalta a fellebbviteli bírósághoz az ügyet. Mivel a legfelsőbb bíróság kilenc tagja közül egy hiányzik, ha napirendre vették volna a problémát, várhatóan 4:4 arányban szavaztak volna, ezzel automatikusan jóváhagyták volna a fellebbviteli bíróság ítéletét. Az iskolaszék néhány napja az ügy tárgyalásának halasztását kérte.

A Trump-adminisztráció szerint a szövetségi kormány túlterjeszkedett, amikor ebben a kérdésben álláspontot fogalmazott meg, mivel a Fehér Ház úgy véli, a problémát inkább államonként, helyi szinten kell kezelni. A jogvédő szervezetek azonban attól tartanak, hogy a transznemű diákok jogai ezután sérülhetnek, mivel a szövetségi kormányzat már nem ad eligazítást az iskoláknak.

Szerző
2017.03.07 09:31

Tűz ütött ki egy pszichiátrián Horvátországban, egy ember meghalt

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:37

Fotó: Youtube/
Többen égési sérülésekkel és füstmérgezéssel kerültek kórházba.
Tűz ütött ki péntek délután a Fiumétól (Rijeka) nem messze lévő Lopaca pszichiátrián. Egy ember meghalt és többen megsérültek – közölte az MTI összefoglalója szerint a megyei rendőrség. A tüzet ötven tűzoltó oltotta, a betegeket és a személyzetet kimentették az épületből. A sérültek többségét égési sérülésekkel és füstmérgezéssel vitték kórházba, hogy mennyire súlyos az állapotuk, még nem lehet tudni. A tűz, amelynek oka egyelőre ismeretlen, a második és a harmadik emeletet érte el, és a negyedik emeletre is kezdett átterjedni. A legfrissebb hírek szerint a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a lángoló épületet.
2018.08.17 21:37
Frissítve: 2018.08.17 22:22

Késsel támadtak Gábor Zsazsa özvegyére

Publikálás dátuma
2018.08.17 21:06
Frederic von Anhalt
Fotó: AFP/ FREDERIC J. BROWN
Frederic von Anhalt herceg karja megsérült, a rendőrség nyomoz az ügyben.
Késsel támadtak Santa Monicában Frederic von Anhalt hercegre, Gábor Zsazsa özvegyére. A férfinak a karja sérült meg – derül ki a vaaju.com beszámolójából. Frederic von Anhalt azt mondta, épp a strandon volt, amikor hátulról meglökte, majd megszúrták a karját. Az elkövetők elhagyták a helyszínt, ő pedig levette a pólóját, azt kötözte a sebre. Ezt követően kórházba ment, ahol összevarrták a 3,5 centiméteres sebet, most antibiotikumot kell szednie. A rendőrség nyomoz az ügyben.
2018.08.17 21:06
Frissítve: 2018.08.17 21:06