Előfizetés

Sok a problémás cég - 15-étől bírságolnak!

A fővárosban február végén még 26345 olyan kft. működött, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, pedig március 15-étől ennyire kell emelni a cégek törzstőkéjét az új szabályozások miatt - közölte a Fővárosi Törvényszék. Amennyiben a cégek nem tesznek eleget a tőkeemelésnek, szintén március 15-ig kell dönteni a vállalat bedöntéséről, vagy átalakulásáról - ezek dokumentumait 14-éig kell benyújtani.

Azok ellen a kft.-k ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményeznek majd. Az eljárásban kiszabott bírság összege akár több millió forint is lehet.

Kapcsolódó
Készpénz nélkül is emelhet tőkét a kft.

Lázár nem mondott igazat: nem ő tárgyalt a Heinekennel

Publikálás dátuma
2017.03.07. 10:27
FOTÓ: Molnár Ádám
Levelet írt a Miniszterelnökségnek a Heineken magyarországi érdekeltsége, miután Lázár János miniszter csatlakozott a holland gyártó termékeinek bojkottjára felhívó kezdeményezéshez a Csíki Sör-botrány miatt - írta az mfor.hu. 

Ebben José Matthijsse, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója találkozót kért Lázártól, s felidézte: 500 munkavállalót alkalmaznak, s évi 23 milliárd forint adóval járulnak hozzá a költségvetés bevételeihez. Arra is kitér a levél, hogy a cég 2016 januárja óta kizárólag magyar árpából főzi "Magyarország legnépszerűbb sörét", a Sopronit. Mindezek alapján a vezérigazgató először nem is hitte el, hogy a kancelláriaminiszter beleállt a Heineken termékeinek bojkottjába.

Ismert, a Heineken romániai érdekeltsége perbe hívta az Igazi Csíki Sör nevű termék gyártóját, a Lixid Project Kft-t. A vita alapja, hogy a hollandok birtokolják a Ciuc (magyarul Csíki) Premium márkanevet. A multi első körben elbukta a szellemi tulajdonjogról szóló pert a román bíróságok előtt, még az európai védjegyhivatalnál sem tudták elérni, hogy a konkurens szüntesse be a hagyományos recept szerint készített sör gyártását. Erre reagálva Igazi Tiltott Csíki Sör néven árusították tovább a Csíki Sört.

Végül a portál szerint Matthijsse Csepreghy Nándor miniszterhelyettessel ült tárgyalóasztalhoz, holott Lázár az akkori Kormányinfón azt mondta, a Heineken az ő irodájában "verte az asztalt". Csepreghy a találkozón közölte a vezérizgatóval, hogy a kormány elvárja az aktív részvételt a vitarendezési eljárásban. Állítólag a soproni központnak kellett volna közvetítenie a Lixid Project és a romániai Heineken között.

Második levelében, amelyet már a miniszterhelyettesnek címzett, Matthijsse megköszönte az együttműködést, s közölte: a Heineken Romániánál sem állt, eleve nem is állhatott senkinek a szándékában székely, illetve a magyar embereket nemzeti érzékenységükben megbántani. Ugyanakkor az mfor.hu úgy tudja, a magyar Heineken nem érzi feladatának, hogy közvetítsen, így a konfliktus még mindig él.

Azt sem tudni, mit hozhat Lázár márciusi, erdélyi látogatása, amikor felkeresi a Tiltott Sör gyártóját. A Kormányinfón a vonatkozó kérdésre azt mondta: "szeretnék nekik segíteni, ahogy tudok, úgy, hogy ne ártsak az ügynek, hanem segítsek".

Kapcsolódó
Betiltása óta jobban fogy a Csíki sör

Börtön járna valótlan vagyonbevallásért

Publikálás dátuma
2017.03.07. 10:00
Szél Bernadett FOTÓ: Tóth Gergő
Nem a képviselők "fantáziájára" bízná az LMP, hogy milyen vagyonelemeket írnak be a vagyonbevallásukba, hanem az objektív adatbázisokból kellene ezeket átemelni - jelentette ki Szél Bernadett az állami televízióban.

A párt társelnöke szerint az Állami Számvevőszék ellenőrizhetné a nyilatkozatok valóságtartalmát és ha valakiről kiderül, hogy hazudott, akár börtönbe is kerülhetne. Szél szerint erre azért van szükség mert mára szappanoperaszerűvé vált, ami a parlamentben a vagyonnyilatkozatok terén történik, mindez pedig a politika presztízsét rombolja.

Ha az LMP rendszere lenne érvényben, akkor például Rogán Antal is megütné a bokáját. Megírtuk, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bevallásában egy bejegyzés alatt álló találmányt is feltüntetett. Ezt azonban saját korábbi közlése szerint tavaly már eladta. Felmerül a kérdés, vajon melyik nyilatkozat tükrözi a valós állapotot, hiszen a hamis képviselői „vallomásokat” semmi se tiltja.

Orbán Viktor is szegényedett (legalábbis papíron), bevallása szerint korábbi három helyett már csak két - egy budapesti és egy felcsúti - ingatlannak tulajdonosa. A kormányfő megtakarításai is csökkentek egy év alatt, 5 millióról 742 ezer forintra. Azt nem tudni, hogy például felesége, Lévai Anikó mekkora vagyonnal rendelkezik, hiszen az ő nyilatkozata nem nyilvános, a hozzátartozók vagyonbevallását csak a mentelmi bizottság vizsgálhatja, de ki nem adhatja.

A lapunknak nyilatkozó jogászok szerint a képviselők felszínesen szabályozták saját vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségük kereteit. A jogszabály általánosan annyit ír elő, hogy a képviselőnek vagyonnyilatkozatot kell tennie. A törvény melléklete alapján az ingatlanban vagy a gazdasági társaságban meglévő tulajdonról viszonylag pontosan kell vallani, ám másra - így például találmányokra - semminemű pontosító szabály nem vonatkozik.