Előfizetés

Kósa biztosan tudja: Majtényi Soros jelöltje

Publikálás dátuma
2017.03.07. 14:36
Fotó: Tóth Gergő
Soros György jelöltjének tartja a Fidesz Majtényi László volt ombudsmant a köztársasági elnöki posztra.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Majtényi László Soros György jelöltje - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette: a Soros-alapítvány támogatásával jött létre az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, amit Majtényi László vezet, személyesen több alkalommal támogatta Soros György, és az intézet alapításakor is azt mondták, azt azért hozza létre az amerikai üzletember, hogy ezen keresztül befolyásolja a magyar közéletet.

Egyszerűbb, ha a feladóval beszélünk, tehát Soros Györgyöt szívesen várjuk, sokkal egyszerűbb, ha vele beszéljük meg, mi a szándéka Magyarországgal, mintha Majtényi közvetítését kérjük ehhez - jelentette ki Kósa Lajos.

Késik a civil törvény

Mégsem nyújtja be a Fidesz márciusban a civil törvény hónapok óta lebegtetett módosítását. A kormánypárt a hvg.hu szerint meg akarja várni az ügyben induló nemzeti konzultáció eredményét. A kérdések szövegét azonban még nem teljesen készítette el a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a levelek jövő hét utánra várhatóak, s a visszaküldésre egy hónap áll rendelkezésre. Ezzel egyébként a javaslat társadalmi vitáját is letudottnak tekinti a kormány, holott csak a választók véleményét kérték ki az ügyben, az érintettekét nem.

A másfél hónapos csúszás az Igazságügyi Minisztériumnak kedvez, hiszen Trócsányi Lászlóéknak több idejük van a pontos szabályozás kidolgozására. A törvény körül egyelőre sok a kérdőjel, a kormánypártok februárban elutasították azt a felvetést, hogy 3,6 millió forint felett minden szervezetnek el kelljen számolni a külföldi támogatásokkal, mert ez az értékhatár túl sok bürokráciát szült volna azoknak a szervezeteknek is, amelyeket nem Soros György támogat.

Így tévesnek bizonyulnak a Reuters értesülései, amelyek szerint a törvényt a héten nyújtják be. Megírtuk, a törvény a civilszervezetek működését fogja szabályozni, de sok magyar szervezet, a nemzetközi partnereik és külföldi elemzők is attól tartanak, hogy a törvény hátrányosan érinti majd a Magyarországon működő civilszervezeteket. A Reuters is emlékeztet: maga Orbán Viktor miniszterelnök is sokszor szkeptikusan beszélt itthoni civilszervezetekről, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke pedig fel is sorolt három szervezetet (a TASZ-t, a Transparency Internationalt és a Magyar Helsinki Bizottságot), amiket szerinte ki kellene söpörni az országból.

A TASZ ügyvezetője a napokban azért írt levelet az igazságügyi és a humánminiszternek, hogy tisztázzák, mi várható a civil szervezetekkel. Kapronczay Stefánia lapunknak elmondta: semmilyen választ nem kaptak. Az ügyvezető felidézte Trócsányi László igazságügyminiszter korábbi üzenetét, amikor azzal nyugtatta az érintetteket, hogy az új törvény alig fog a civilektől olyasmit kérni, amit eddig nem csináltak. Ebben az esetben viszont felmerül a kérdés, hogy egyáltalán mi értelme az új törvénynek – vélekedett Kapronczay.

Országossá teszik a vastagbélszűrési programot

Publikálás dátuma
2017.03.07. 13:40
MTI FOTÓ: Máthé Zoltán
Idén ősztől országossá terjesztik a vastagbélszűrési programot, az uniós és magyar forrásból megvalósuló szűrésekre 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán azt mondta, a kormány célja az egészségben megélt életévek számának növelése, a megelőzhető, korai halálozás csökkentése.

A miniszter kitért arra, hogy Magyarország - noha emelkedett a születések és csökkent a halálozások száma - európai összehasonlításban még mindig elmaradásban van a korai halálozást tekintve. Javulás tapasztalható a magyar adatokban az egészségben eltöltött évek számát nézve, amely közelít az Európai Unió átlagához, ami 61,8 év, a 2014-es magyar adat pedig 60,8 év.

Mint mondta, a korai halálozás azonban még mindig probléma, ezen a helyzeten mindenképpen javítani kell - emelte ki Balog Zoltán, hozzátéve, ezért terjesztik országossá az eddig pilot programként működő vastagbélszűrést. Magyarországon évente 10 ezren betegednek meg vastagbélrákban, és ezen betegek közel fele veszti életét. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, az új szűrési programmal azt szeretnék elérni, hogy a halálozási arány tíz százalékkal csökkenjen.

Balog Zoltán kitért arra, hogy például Csehországban a célzott szűréseknek köszönhetően harmadával tudták csökkenteni a végbélrák okozta halálozást, és szintén előrelépést jelenthet a megelőzésben, ha a felsőfokú végzettségű szakápolók is bekapcsolódhatnak egyes gyógyítási folyamatokba.

A kormány a szűrések mellett fontosnak tartja az egészségtudatos nevelést, ezért különböző pályázati programokat írnak ki, amelyek például a szabadidősportok támogatását, a tudatos gyógyszerfogyasztást, vagy az egészséges táplálkozást helyezik fókuszba - ismertette a miniszter. Ezeken kívül 2017 végéig húsz szűrőbuszt állítanak "szolgálatba", továbbá hétmilliárd forintot fordítanak a menzák megújítására.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy áttörést kell elérni a népegészségügy területén, amelynek legjobb eszköze a prevenció. Jelezte, hiába költenek 800 milliárd forintot meghaladó összeget a szakellátásra, és hiába emelkedett ez a forrás hat éven keresztül 300 milliárd forinttal, ha a népegészségügy területén nem lesz áttörés, akkor az ellátórendszer nem tud megfelelni annak a kihívásnak, ami a lakosság öregedéséből származik.

Úgy fogalmazott, "a komplex szűrési programok adnak esélyt arra, hogy ebben a harcban nyerésre állhassunk, prevenció nélkül esélytelenek vagyunk". Az államtitkár kiemelte az egyéni felelősséget is, mint mondta, az egészségi állapotért nagyban felelős, hogy ki milyen életmódot folytat.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos az országossá terjesztendő vastagbélszűrési programról elmondta, az 50-70 éves korosztályt szólítják majd meg a házi orvosokon keresztül. A folyamat két lépcsős lesz, először székletmintát vizsgálnak, és ha a laboreredményben eltérés mutatkozik, akkor kerül sor a kolonoszkópos vizsgálatra - mondta. A vizsgálatot két évente kell megismételni.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: az érintett korosztály 1,8 millió embert jelent, és az uniós program 2019-es zárása után a magyar kormány finanszírozza a vastagbélszűrést, és akkortól már kötelezővé tennék a házi orvosoknak a programban való részvételt. Jelenleg, az uniós finanszírozás alatt a házi orvosok jelentkezhettek a programba plusz finanszírozásért.