Hálapénz - Borítékokkal árasztják el a nők az orvosi kamarát

Publikálás dátuma
2017.03.07 16:58
Illusztráció/Thinkstock
Kéretlen borítékokkal árasztja el szerda reggel az orvosi kamarát a kizsarolt hálapénzek ellen tiltakozó a nők egy csoportja. Azt követelik, hogy a kamara álljon végre a sarkára, és keményen lépjen fel azon tagjai ellen, akik a kartársaikat is szégyent hozva visszaélnek a szülőnők kiszolgáltatott helyzetével.

E demonstráció közvetlen előzménye az az eset, amikor a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján egy orvos sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért a műtődíjként egy asszonytól. A nő a történetét megosztotta a Másállapot a szülészetben Facebook csoportban. Az érintett orvos ellen vizsgálatot indított a Semmelweis Egyetem, s ezen időre fölfüggesztették a munkavégzés alól. 

A Másállapot a szülészetben csoport tagjai flashmobot hirdettek és a budapesti nőket arra kérik, hogy menjenek a március 8-án reggel 9 órára a Szondi utca 100. elé, és mindenki hozzon magával saját üzenettel megtöltött vagy üresen hagyott borítékot. A leveleket a Magyar Orvosi Kamara postaládájába szánják. Aki pedig nem tud szerdán reggel az akcióban személyesen megjelenni, attól azt kérik, hogy adja fel postán az üres vagy üzenetet tartalmazó borítékot.

A postázott levelekről már most számos posztot osztottak meg a csoportban.

S egyre szaporodnak a szülészetek borítékos történetei is.Egy nő például arról ír, hogy szülés idején szabadságon lévő orvosát helyettesítő doktor, miután 30 ezer forinttal átadta a borítékot egyenesen azt mondta: " Nézze, engem nem érdekel, hogy Ön miben állapodott meg az orvosával, de ez nevetséges összeg, nekem van egy tarifám. Ha az én betegem lenne, akkor 200 ezer a császár, 150 ezer a sima szülés. Ha helyettesítek, akkor 100 ezer. Ennél a pénznél, amit ön adott, még a madamok is többet kapnak. Itt a profizmust meg kell fizetni.” Mondom, ez jó, még szerencse, hogy az én dokimnak nincs tarifája, és nem is állapodtunk meg semmiben, mert nekem azt mondta, hogy ő nem fog senki pénztárcájában turkálni. Ha adunk-adunk, ha nem nem. És pont. Erre P. Dr. egy hihetetlenül lealacsonyító stílusban: „Nézze, ez nem így működik én megsúgom Önnek, hogy a maga dokijának van tarifája, ami 100.000 Ft és ezt ilyenkor mi elfelezzük” Férjem behozott még 20.000 Ft-ot, hogy kiegészítsük 50.000 Ft-ra a „tarifát”. Kedden reggel jött is a doki, odaadtam neki, majd elkezdett őrjöngeni: „Mégis mi a fenét képzel magáról? Mondtam, hogy 100.000 Ft!” Mondom: tegnapelőtt azt mondta, hogy felezni szokták. És, ha a feje tetejére áll, akkor sem tudok több pénzt adni, mert egyszerűen nincs.

A csoport a nőnapi flashmob felhívásában állítja: a nőket és családokat kiszolgáltatottá teszi azzal, hogy a szabad intézményválasztás sok helyen csak hálapénzért, „fogadott” orvossal elérhető. Mint írják: különösen tisztességtelen és megalázó a nőktől utólag pénzt követelni szülészeti, nőgyógyászati ellátást követően. A legtöbb esetben ilyenkor a nő nincs olyan testi-lelki állapotban, hogy visszautasítsa a jogtalan, alaptalan igényt, szembeszálljon az orvossal, akinek még kezelése alatt áll a kórházban.

Ezért arra kérik a Magyar Orvosi Kamarát, hogy járjon el az Etikai kódexének megfelelően.

A "díj" orvosi követelése ellentétes a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexének II. 15. pontjával, mely szerint "Az orvosnak olyan magatartást kell tanúsítania, amely mind a beteget, mind a hozzátartozóját arról győzi meg, hogy az orvosilag szükséges ellátás minősége független minden egyéb juttatástól.

• Minden orvosnak erkölcsi kötelessége, hogy mindent megtegyen a hálapénz visszaszorítása, illetve végleges megszüntetése érdekében

• A hálapénz, hálaszolgáltatás az a bármilyen előny és juttatás, amit a beteg vagy hozzátartozója az ellátást követően, utólag, kérés nélkül az orvosnak ad, amennyiben az még közvetve sem befolyásolja az ellátás minőségét.

• A hála kifejezése csak szabad elhatározáson alapulhat

• A hálapénztől élesen el kell különíteni az előre kért, elvárt, felajánlott, vagy elfogadott anyagi juttatást vagy egyéb előnyöket, amely törvénysértő és egyben kirívóan súlyos etikai vétség."

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.