Legyenek vécék Budapesten! - Szót emelt az ombudsman

Publikálás dátuma
2017.03.07. 16:36
Bárkire, még a Miklulásra is rátörhet a szükség - Illusztráció/Getty Images
Az ombudsman szerint aggályos, hogy miközben szankciók fenyegetik azt, aki alapvető biológiai szükségleteit közterületen végzi el, a fővárosban nincs elegendő hozzáférhető és valóban használható illemhely - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Székely László ombudsman jelentése jelzi: panaszbeadvány sérelmezte a mindenki számára elérhető, hozzáférhető nyilvános illemhelyek hiányát a fővárosban, valamint a vélelmezetten ezek fenntartására kötelezett önkormányzatok mulasztását. 

Az ombudsmani vizsgálat során megkeresték a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM) is, ahonnan azt a választ kapták, hogy 51 illemhelyet működtetnek Budapesten, ezek a főbb közlekedési csomópontoknál és a turisták által látogatott nevezetességek környékén vannak. A főpolgármester pedig azt emelte ki válaszában, hogy az üzemképes illemhelyek működtetéséből származó évente mintegy 180 milliós bevétel nem fedezi a meglévők üzemeltetését sem. Budapesten nemcsak az FCSM működtet nyilvános illemhelyeket, hanem kerületi önkormányzatok és egyéni vállalkozók is, ezért pontos számokat a Főpolgármesteri Hivatal sem ismer.

Hét kerületben nincs nyilvános illemhely, a legtöbb pedig a VIII., a XI. és a XII. található (négy, öt és hat darab), a többi kerületben pedig általában egy-kettő működik.  Kiderült az is, hogy köztisztasági szabálysértés miatt 2015-ben 38 esetben tettek feljelentést és emiatt összesen 880 ezer forintnyi értékben szabtak ki helyszíni bírságot.

Székely László megállapította, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségek és garanciális elemek hiányosságai sértik az emberi méltósághoz való jogot és a jogbiztonság követelményét. Még az sem egyértelmű, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetése pontosan mely szerv feladata, így a jogbiztonság is sérül. Az ombudsman ezért felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgálja felül a jogi szabályozást, fontolja meg a módosítás lehetőségét. A főpolgármestert pedig arra kérte, fontolja meg, hogy a főváros önként vállalt önkormányzati feladatnak tekintse nyilvános illemhelyek üzemeltetését.

Az emberi méltóság

Ugyanerre, a Fidesz-kormány által egyes embercsopotokkal szemben tökéletesen elhanyagolt szempontra hívta fel a figyelmet nemrégiben az A Város Mindekié csoport is, mondván:  Lehetetlen közegészségügyi helyzetet teremt és az alapvető emberi jogok biztosítása szempontjából is tarthatatlan helyzet, hogy Magyarország fővárosában még mindig nincs elegendő számú közvécé, valamint a hajléktalanként élni kényszerülő emberek számára nincs ingyenes lehetőség szükségleteik elvégzésére.

 

Szerző

Gavarít Budapest! - Telefonon beszélt Orbán Putyinnal

Publikálás dátuma
2017.03.07. 16:16
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
A paksi atomerőmű-beruházásról tárgyalt telefonon Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő kedden, egy nappal azután, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta: az építkezés magyar állami támogatást kapjon - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.  Havasi Bertalan hozzátette, hogy a megbeszélést a magyar kormányfő kezdeményezte.

További izgalmak: 

A Kreml az orosz elnök hivatalos internetes oldalán, a kremlin.ru-n számolt be a beszélgetésről - adja hírül az MTI.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor megvitatták a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit, beleértve azon megállapodások teljesítését, amelyekről az orosz elnök február 2-ai budapesti látogatásán állapodtak meg - áll a közleményben. Kifejezték egyebek mellett elégedettségüket az Európai Bizottság döntésével kapcsolatban, amely "elhárította az akadályokat a Roszatom állami vállalat részvételével zajló, a magyar Paksi Atomerőmű két új blokkal való bővítésének megvalósítása elől" - áll a közleményben. A szövegből kiderül: a telefonbeszélgetés során Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin beszélt a közös érdekeket érintő nemzetközi témákról is.

Szerző
Frissítve: 2017.03.07. 16:35

Romák vittek élelmet Farkas Flórián nyomorgó édesapjának

Publikálás dátuma
2017.03.07. 15:51
A kormánybiztos úr és a Miniszterelnökséget vezető miniszter - Népszava fotó
A RomNet élelmiszer adománnyal is segítette a mélyszegénységben elő Farkas Flórián édesapját - osztotta meg az információt a közösségi portálon is Hidvégi-B. Attila, a roma portál főszerkesztője.  

Ahogy a HírTV tudósítása nyomán mi is megírtuk, havi 50 ezer forintból tengődik Farkas Flórián édesapja a Viharsarokban, a román határ mellett. De a Tiszarofftól 12 kilométerre Pélyen élő lánytestvére is mélyszegénységben él.

A RomNet most azt írja, megdöbbenve szembesülhettek azzal, hogy Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos, a Lungo Drom elnöke, aki hivatalosan több mint másfél millió forintos fizetést kap havonta, a legnagyobb közönnyel veszi, hogy édesapja mélyszegénységben, az év minden egyes napján a legszükségesebb dolgokat is nélkülözve kénytelen élni. A portál munkatársai  mint a romák élethelyzetével kiemelkedően foglakozó médiumként, szolidaritásból, azonnali segítséget nyújtva meglátogatta a Békés megyei Eleken magányosan élő idősebb Farkas Flóriánt. Az ott tapasztalt valóság sokkoló volt. A villanyszámla és a szemétdíj csekkjei kilenc hónapra visszamenőleg sorakoztak a miniszterelnöki biztos édesapjának konyhaasztalán. Elmondta, attól fél, napokon belül kikapcsolhatják a villanyát, ezért gyertyát vásárolt, hogy a komfort nélküli, fűtetlen házba sötétedés után világítani tudjon. A Békés megyei Eleken élő idősebb Farkas Flóriánnak újabb problémával kell szembenéznie: az Adventista egyház szolgálati szükséglakásából - a gyülekezeten belüli jogvita miatt - hamarosan ki kell költöznie, így mint fogalmazott, öreg korára földönfutóvá válhat. A 79 éves, nélkülözni kényszerülő idősebb Farkas Flórián számára a RomNet - olvasói és munkatársai, barátai segítségével - több hónapra is elegendő élelmiszert, gyümölcsöt, tisztítószereket vitt, és anyagi segítséget nyújtott, hogy a közüzemi hátralékait kifizethesse, és a súlyosan beteg idős férfi tüzelőt is vásárolhasson.

Szerző