Ujhelyi: nincs veszélyben az EU ingyenes Interrail programja

Támogatta az Európai Parlament költségvetési bizottsága az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő javaslatot, így a tesztüzem után 2018-ban is biztosított lehet a program költségvetése - közölte kedden Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

A képviselő az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményében írta: "Ez mindenképpen komoly előrelépés azok után, hogy (...) a program megvalósítása megakadt az uniós intézményrendszerben".

"Bizonyossá vált, hogy a program az idei évben több mint kétmillió eurós költségvetéssel elindul, és soktucatnyi magyar fiatalnak is lehetőséget biztosít majd az ingyenes európai utazáshoz" - közölte Ujhelyi, aki szerint a kezdeményezés kiemelkedő fontosságú a populista gyűlölködés miatt szétfeszített európai közösség számára.

A képviselő a program támogatására szólította fel a magyar kormányt, illetve arra, hogy készítsen akciótervet annak érdekében, hogy az Interrail-bérletes európai fiatalok minél nagyobb számban Magyarországra látogassanak.Az eredeti javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet az EU országainak bejárására. A Financial Times brit üzleti lap korábbi értesülései szerint azonban az Európai Bizottság elvetette ezt a tervet, és helyette mindössze egy "felvizezett" javaslatot fog benyújtani az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

Szerző

Felhős, szeles időt jeleznek szerdára

Publikálás dátuma
2017.03.07. 17:33
Illusztráció/Thinkstock
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, északon, északnyugaton szakadozhat fel, vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Jelentős felhőzetcsökkenés szerdán a délutáni óráktól a Dunántúlon valószínű. Eső, zápor főként az ország déli felén, valamint az Észak-Alföldön várható. Az északi szél megélénkül, a Dunántúlon, illetve szerdán északkeleten is gyakran megerősödik, olykor viharossá fokozódik. Hajnalban 1-6, napközben  9-13 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön és pénteken inkább napsütéses lesz az idő, csapadék nem valószínű. Csütörtökön a Dunántúlon még néhol erős, másutt és pénteken már inkább csak élénk lesz a légmozgás. A minimumok mínusz 2 és plusz 3 fok között alakulnak. Csütörtökön napközben 9-15, pénteken 10-15 fokig melegszik a levegő.

Szombaton is napos időre van kilátás, csapadék nélkül, de ismét sokfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet 11-18 fok között várható.

Vasárnap erősen felhős idő valószínű szórványosan záporral, erős széllel. A leghidegebb órákban 2-7 fok lehet. A nappali maximumok 10-15 fok között alakulnak.

Szerző
Témák
időjárás
Frissítve: 2017.03.08. 13:16

Szabad nagypéntek - A Párbeszéd rátenne egy lapáttal

Publikálás dátuma
2017.03.07. 16:58
Illusztráció/Thinkstock
Mint megírtuk, az Országgyűlés a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.  A Párbeszéd közleményben reagált a döntésre, miszerint támogatják a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását, de nem a vallási hagyományok miatt. 

Az ezredfordulóhoz képest közel ötödével kevesebb munkaórát dolgozik egy átlag magyar munkavállaló, és hasonló a helyzet a többi európai országban is. Itt lenne az ideje, hogy a szabályozás kövesse a valóságot. Elég az állandó túlórából, elég a dolgozók kizsákmányolásából, elég az emberek betegre dolgoztatásából - írják a közleményben.

A történelem a bizonyíték: egyre több tudással, egyre kevesebb emberi munkával lehetséges egyre magasabb életminőséget elérni. Halljuk meg végre a történelem szavát! Kövessük a francia és a skandináv példákat, ahol a heti munkaóraszám csökkentésétől nem omlott össze a gazdaság, mert nőtt az egy munkaórára eső termelékenység.

A Párbeszéd abban hisz, hogy erős gazdaság csak képzett és kipihent dolgozókra építhető. Tudjuk, hogy a szalag mellett robotoló tömegek orbánista vágyképe nem a jövőbe, hanem a múltba vezet minket. Ezért nem tapsolunk a munkakényszer társadalmának, és nem hatódunk meg attól, hogy egyetlen pénteket munkaszüneti nappá tesznek.

A Párbeszéd jövőképe: minden héten szabad péntek!

Szerző