Soros György vagy egy gyíkember irányítja Majtényit?

Publikálás dátuma
2017.03.07. 19:11
Korábbi felvétel. Fotó: Tóth Gergő
“Komoly politikai eredmény, hogy valódi köztársasági elnökjelöltként ülhetek itt, hiszen a demokratikus ellenzéki pártok támogatásával, 43 képviselő aláírásával tegnap hivatalosan is azzá váltam” - köszöntötte hallgatóságát Majtényi László az MSZP Deák Körének rendezvényén, az OKISZ Inkubátorházban. 

A szocialisták egykori és mai vezetői által létrehozott szellemi műhely “Elnököt a köztársaságnak!” címmel szervezte a találkozót, melyen a volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke, mint a civil és ellenzéki köztársasági elnökjelölt beszámolt saját jelölésének körülményeiről, s idevágó szerepfelfogásáról.

“Március 13-án ez véget fog érni” - fogalmazott rögtön, “lányos zavarát” nem titkolva Majtényi, aki saját bevallása szerint nem rutinos, amikor villanó fényekkel szembesül, mint a színésznők. Miután pedig - noha a megválasztás módjáról nem beszélt, csak egyértelművé tette, nincsenek illúziói megválasztásának esélyei kapcsán - a kormánypárti többség második körben képes feles többséggel megválasztani Majtényi vetélytársát, Áder János jelenlegi államfőt, nem kérdés, ki lesz jövő hétfőn a köztársasági elnök. Ugyanakkor Majtényi személye nemcsak a civilek számára volt vonzó, hanem az ellenzéki pártok első összefogásaként jelölték. 

Az eddig példátlan egység miatt a volt ombudsman sikerként értékelte saját jelölését és elnöki kampányát is, noha előzetesen sok figyelmeztetést kapott, hogy ne vállalja ezt a szerepet. Ismerősei, barátai figyelmeztették, karaktergyilkosság áldozatává válhat, s ez be is igazolódott. “Soros György embere vagyok, lehet, hogy rokoni viszonyok fűznek hozzá. Egy kábelen utasításokat kapok tőle, de az is lehet, hogy gyíkemberek irányítanak” - viccelődött ezzel Majtényi a fórumon, majd arról beszélt, még így is sikerült véghez vinni céljait. “Valószínűleg az enyém a világ legrövidebb politikai programja” - mondta, utalva arra a féloldalas feltétellistára, amelyet - az őt jelölő civileket követően - a demokratikus ellenzéki pártok számára megfogalmazott január elején. Kitételeit az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a DK, az Együtt és a Liberálisok is magukénak tekintették és elfogadták, így Majtényi tegnap is szabadon beszélt arról, milyen alkotmányos demokráciára vágyik, s hogy szerinte milyen országban akar érni az ellenzéki oldal, a politikai közösség.

Beszélt a magyar jogrendszer, az alkotmányosság problémáiról, a szabadságjogok csorbulásáról, kiemelve a sajtószabadságot. Felidézte, s különösen fájónak nevezte a Népszabadság bezárását, mint különös végpontját a magyar sajtó beszántásának. Úgy vélte, a magyar nyelv művelésének fájdalmas vesztesége a lap bezárása, “amely mögött senki ne keressen gazdasági okokat”. Arról is beszélt, programja, mint bármely elnöki program értelemszerűen sokkal tágabb kell legyen, mint egy pártprogram. Ugyanakkor vannak bizonyos témák, amelyekről a demokratikus oldalon egyetértés van, vagy kell legyen. Ilyen a szegénység felszámolása vagy enyhítése, “ennek követelése része kell legyen egy demokratikus államfői programnak”. Ennek emberiességi követelménye is van, de ez önzés is: “mindannyiunk érdeke, hogy a szegényeket felemeljük, mert a nyomor okozta feszültség szétfeszíti a vágyott társadalmi békét”. Hasonlóképp kell küzdeni a korrupció minden formája ellen, “ma márpedig a korrupció az állam rendes működése”.

“Aki ezt a programot elfogadja, az rendszerkritikus” - igyekezett békíteni Majtényi az ellenzéki pártokat, szerinte ugyanis ez igenis kötőerő a sok-sok ellentéttel szemben, illetve a gyakran hallott, egymást érintő vádakkal szemben. Beszélt arról is, jelölése nem baloldali. “Az alkotmányosság nem baloldali ügy, jobboldali ügy is. Az alkotmányosság baloldali híveinek kezet kell nyújtaniuk az alkotmányosság jobboldali híveinek” - fogalmazott államfői szerepfelfogásáról, s a nemzet egységének megteremtéséről, pontosabban ennek igényéről beszélve. Majtényi azért szólított egységre az alkotmányosság, a majdani új alkotmány kérdésében, mert a negyedik köztársaság létrehozásához és egy új alkotmány elfogadásához szerinte nemzeti konszenzusra lesz szükség. Történelmi kompromisszumot kell létrehozni, de abból szerinte a Fidesz elitjét ki kell hagyni, mert ők nem az alkotmányosság hívei.

Az eseményen sokak mellett részt vett Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője, Szakács László frakcióvezető-helyettes, Lendvai Ildikó volt pártelnök, Katona Tamás volt pártigazgató és Kökény Mihály egykori egészségügyi miniszter is.

Szerző

Örvendjünk! - Az Ausztriai Metropólia és Magyarországi Exarchátus Arany Érdemkeresztjét kapta Semjén Zsolt és Balog Zoltán

Publikálás dátuma
2017.03.07. 19:05
MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula
Egy kis napsütés a honi közélet gyakran borús egén. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma  által közreadott - szívetmelengető -  képen Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha), mellette az Ausztriai Metropólia és Magyarországi Exarchátus Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  a Parlament Gobelin termében 2017. március 7-én. Az elismeréseket Arszeniosz Kardamakisz adta át - tudósít az MTI. 

Szerző

Forgalomkorlátozás a Kossuth Lajos utca környékén - Filmeznek

Filmforgatás miatt forgalomkorlátozásra kell számítani kedden az esti óráktól szerdán hajnalig a főváros V. kerületében, Kossuth Lajos utca környékén. Ez több közösségi közlekedési járat útvonalát is érinti - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Lezárják a Kossuth Lajos utcát az Astoria és a Szabad sajtó út között 21 órától, az Erzsébet híd Pestre tartó forgalmát a Március 15. tér felé terelik - olvasható a közleményben. Buda felé a forgalmat a Kiskörútra terelik, a Budára tartó autósok nem tudnak visszatérni az Erzsébet hídra. Ezzel egy időben lezárják az Irányi utcát a Veres Pálné utcától, a Reáltanoda utcát teljes hosszában, valamint a Magyar utcát is a Kossuth Lajos utca és a Ferenczy István utca között. 

Az 5-ös, a 8E, a 110-es, a 112-es, a 178-as, a 908-as és a 956-os autóbuszok a Keleti pályaudvar felé a Szabad sajtó útig az eredeti, majd a Március 15. tér - Belgrád rakpart - Fővám tér -Vámház körút - Kálvin tér - Múzeum körút - Astoria - Rákóczi út terelt útvonalon járnak, nem érintik a Ferenciek tere megállóhelyet. A buszok a Döbrentei tér felé az Astoriáig az eredeti, majd rendőri irányítás segítségével a Múzeum körút - Kálvin tér - Vámház körút - Fővám - Szabadság híd - Szent Gellért rakpart - Döbrentei tér módosított útvonalon közlekednek, nem érintik a Ferenciek tere, a Március 15. tér és a Döbrentei tér megállóhelyet.

A 7-es, a 133E, a 907-es és a 973-as autóbuszok a Keleti pályaudvar felé a Szent Gellért térig az eredeti, majd a Szabadság híd - Fővám tér - Vámház körút - Kálvin tér - Múzeum körút - Astoria - Rákóczi út módosított útvonalon közlekednek, nem érintik a Rudas Gyógyfürdő, a Március 15. tér és a Ferenciek tere megállóhelyet. A buszok a Szent Gellért tér felé az Astoriáig eredeti, majd rendőri irányítás segítségével a Múzeum körút - Kálvin tér - Vámház körút - Fővám - Szabadság híd -Szent Gellért tér módosított útvonalon közlekednek, nem érintik a Ferenciek tere M, a Március 15. tér, a Döbrentei tér, és a Rudas Gyógyfürdő megállóhelyet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn közölte, hogy filmforgatás miatt forgalomkorlátozás lesz kedden 21 órától szerdán 4 óra 30 percig az V. kerületben.

Szerző