Börtönné tett tranzitzónák

Publikálás dátuma
2017.03.08 06:00

Fotó: /
Nemzetközi össztűz zúdult a kabinetre, miután a kormánypárti és jobbikos képviselők szavazatával az Országgyűlés úgy döntött, ezután gyakorlatilag valamennyi menedékkérő őrizetbe kerülhet. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti szavazás helyett a határvadász tiszthelyettesek avatóünnepségén vett részt, ahol arról beszélt: a migrációs áradat csak lelassult, nem ért véget, "ebben a pillanatban is ostrom alatt állunk."

Az Országgyűlés szigorította a jogi határzárra vonatkozó szabályokat kedden, így a jövőben szinte valamennyi menedékkérő kötelezően őrizetbe kerül. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 138 kormánypárti és jobbikos vokssal fogadta el, 6 LMP-s és független képviselő nemet mondott, 22-en - zömmel szocialisták - tartózkodtak. A szigorítás nyomán a menekülteknek a menedékjogi kérelmet a menekültügyi hatóság előtt személyesen, a határon lévő tranzitzónában kell benyújtaniuk, és annak jogerős elbírálásáig ott kell maradniuk. Ezt a területet, csak kifelé, azaz a már meglévő tranzitzónák esetében Szerbia felé hagyhatják el a menekültek.

A törvénymódosítás bírálatok özönét zúdította a kormányra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) úgy fogalmazott: mélységes aggodalommal tölti el az új törvény, amelynek célja, hogy minden menedékkérőt, köztük számtalan gyermeket őrizetbe vegyenek a menekültügyi eljárás idejére. "Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden menedékkérő, így a gyerekek sokasága is, a határon elhelyezett konténerekben lesz őrizetben, körülkerítve több méter magas pengésdrót-kerítéssel" – írta az UNHCR. A szervezet hangsúlyozta: a nemzetközi és az európai uniós jog előírásai alapján a menekültek és a menedékkérők őrizetbe vétele csak nagyon ritkán igazolható, és minden egyes esetben egyedileg kell mérlegelni, szükség van-e az elzárására. A gyermekek elzárása pedig semmilyen körülmények között nem igazolható, hiszen az őrizetbe vétel soha nem szolgálhatja egy gyermek mindenek fölött álló érdekét - szögezte le az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely szerint a törvénnyel Magyarország nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit szegi meg.

A szigorítás ellen tiltakozott az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet, amely az elmúlt napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország déli határánál egyenruhások bántalmaztak menekülteket.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet sokkoló fotói a déli határon bántalmazott menekültekről FOTÓ: TAHIR MÍRZA/MSF

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet sokkoló fotói a déli határon bántalmazott menekültekről FOTÓ: TAHIR MÍRZA/MSF

A segélyszervezet tegnap a Twitteren újabb fotókat tett közzé, állításuk szerint olyan sebesült menekültről, akiket a magyar határnál bántalmaztak, majd visszatoloncoltak Szerbiába.

A nemzetközi jogot durván sértőnek nevezte az Amnesty International is a módosítást. Közleményükben idézték Gauri van Gulikot, a nemzetközi jogvédő szervezet európai igazgatóhelyettesét, aki úgy fogalmazott: „minden határon túlmegy” az az ötlet, hogy a világ talán legkiszolgáltatottabb embereit akár hónapokra szögesdrótok mögötti konténerekbe zárják. Szerinte az elfogadott törvénymódosítások újabb példái annak az "agresszív trendnek", ahogyan Magyarország "semmibe veszi a menekültek és migránsok jogait". Felhívta a figyelmet, hogy ezeket az intézkedéseket gyerekekkel szemben is alkalmazni fogják, amivel "durván megsértik a nemzetközi és uniós jogot". Jelezte: felszólítják az Európai Uniót, hogy tegyen lépéséket, és mutassa meg Magyarországnak, hogy "a jogsértő és embertelen intézkedéseknek" következményei vannak. Mielőbbi vizsgálatot sürgetett az Európai Parlament liberális frakciója is.

A magyar kormánynak a magyar emberek érdeke, biztonsága a legfontosabb, ezért egy illegális bevándorlót sem engedünk az országba, amíg a kérelmét el nem bírálták - reagált a kritikákra Menczer Tamás. A külügyi tárca sajtófőnöke hozzátette: "a liberális politikusok és a külföldi pénzből finanszírozott szervezetek után ezúttal az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága nem érti, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania". Nonszensznek nevezte a felvetést, hogy "a magyar és nemzetközi törvényekkel nem törődve engedjünk az országba tömegesen olyan illegális bevándorlókat, akikről semmit sem tudunk". Menczer szerint aki ezt támogatja, az valójában "az anarchiát és a káoszt támogatja".

Közben kedden - talán nem véletlenül a jogi határzár szigorításáról szóló döntés napjára időzítve - 462 határvadász tiszthelyettes tett esküt Budapesten. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti szavazáson nem vett részt, de az avatáson igen. Beszédében megosztotta vízióját a migráns-százmilliók által fenyegetett utolsó végvárakról és azok bátor vitézeiről. „Brüsszelre és az Európai Unióra nem számíthatunk, sőt, ellenkezőleg, ők nehezítik a munkánkat. Nekünk kell megvédeni a határainkat. A migrációs válság nem szűnik meg, amíg a kiváltó okokat nem szüntetjük meg, amíg nem értik meg, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova" – fogalmazott a kormányfő. Orbán szerint "ebben a pillanatban is ostrom alatt állunk", nem fog megszűnni a migrációs nyomás, még mindig milliók készülnek arra, hogy útnak induljanak Európa felé.

Elhallgatott toborzási eredmények
A kormányfő szerint végvári vitézként kell majd védekezniük a menekültek ellen a most esküt tett tiszthelyetteseknek FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A kormányfő szerint végvári vitézként kell majd védekezniük a menekültek ellen a most esküt tett tiszthelyetteseknek FOTÓ: TÓTH GERGŐ


Miközben ünnepélyes külsőségek között, kormányfői beszéddel avatták a tiszthelyetteseseket, arról egyáltalán nem esett szó a rendezvényen, hogy meddig jutott a rendőrség a határvadász-toborzással. Mi több, a tegnapi ünnepségen még a lehetőségét sem adták meg az újságíróknak, hogy kérdezhessenek, a rendőrség sajtóosztálya pedig lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre. Emlékezetes, a kormány tavaly augusztusban döntött a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fős bővítéséről, s ezután országos toborzás kezdődött. Annyit a köztévének Dsupin Ottó tábornok, a rendőrségi kiképzőközpont vezetője elárult, hogy a határvadász-képzésben jelenleg csaknem 1200-an vesznek részt. Arról viszont nem ejtett szót, s a rendőrség sem árulja el, hogy a toborzásokon hány embert szólítottak meg, mennyien vállalták a kiképzést, mekkora a lemorzsolódást, s végül hányan állhattak szolgálatba eddig.Szerző
2017.03.08 06:00

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 35 darab, nyereményük egyenként 1.495.330 forint; 3 találatos szelvény 3284 darab, nyereményük egyenként 17.000 forint; 2 találatos szelvény 90.840 darab, nyereményük egyenként 1575 forint. Joker: 462929  Mivel ezen a héten sem volt 5 találatos szelvény, a jövő héten várható főnyeremény:
1,363 milliárd Ft
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 20:20

Soros: A világ elvesztett egy nagy embert

Publikálás dátuma
2018.08.18 17:25

Fotó: AFP/ OLIVIER HOSLET
„A világ elvesztett egy nagy embert Kofi Annan halálával. Hiányozni fog.” - búcsúzott Twitter-oldalán az egykori ENSZ-főtitkártól az üzletember.
Kofi Annan szombaton, rövid betegség után hunyt el. A Nobel-békedíjas diplomata 80 éves volt.
hvg.hu visszaidézte: 2017 áprilisában Kofi Annan levélben állt ki a CEU mellett. Ebben úgy fogalmazott, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák". Hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.
2018.08.18 17:25