Jön a nemzeti keresztény alaptanterv

Publikálás dátuma
2017.03.07 21:33
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) "sarokpontjai" között szerepel a nemzeti identitás megerősítése, valamint a hit- és erkölcstan hangsúlyosabb szerepe is - derült ki a nemzeti köznevelés tartalmi szabályozásának koncepciójáról szóló, lapunk által megismert munkaanyagból. Tehát Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tévedett, amikor már tavaly novemberben arról beszélt: az oktatás egyik legfontosabb feladata az, hogy jó magyart és jó keresztényt neveljen a diákokból, így a kormány ennek a nevelési elvnek rendeli alá az új Nat-ot is.

A koncepciót egyébként kedden ismertették a köznevelési kerekasztal tagjainak, majd röviden a sajtó képviselőinek is. Csépe Valéria, aki a köznevelési kerekasztal tartalomfejlesztési munkacsoportját vezette (keddtől már miniszteri biztosként felel a köznevelés tartalmi megújításáért) a tájékoztatón elmondta: radikálisan új szemléletű Nat-ot szeretnének létrehozni, amely követi a XXI. század elvárásait, de saját hagyományainkat is figyelembe veszi. Szó esett a kilencosztályos iskola bevezetéséről is, amit a kormány egyfajta "előképzőként" képzel el óvoda és általános iskola között. Csépe Valéria szerint a plusz évfolyamban az alapkészségek fejlesztésére helyeznék a hangsúlyt, áthidalva az iskola és az óvoda közti szakadékot.

"Versenyképes iskolát szeretnénk, olyan diákokkal, akik alkalmazkodni tudnak az új kihívásokhoz" - mondta, hozzátéve, a mostani Nat-nak komoly hiányosságai vannak, egy új tanterv bevezetése pedig kockázatokkal is jár, ezért azt a szakma legszélesebb körének kell megvitatnia.

Szerettük volna megtudni, mit értenek "a lehető legszélesebb kör" alatt, beleértik-e például azt a mintegy félszáz szakmai szervezetet, amelyek a Civil Közoktatási Platformba (CKP) tömörülve nem vesznek részt a kormányzati kerekasztal ülésein. "A CKP-nak nem kell véleményeznie az új Nat koncepcióját. A CKP nem szakmai szervezet, nekem pedig teljesen mindegy, hogy az ilyen szervezetek politikailag miket jeleznek" - mondta kérdésünkre Csépe Valéria a sajtótájékoztató után. Lapunknak azt is leszögezte, hogy bár keddtől miniszteri biztosként politikai terepen mozog, a politika "nem az ő asztala".

A miniszteri biztos szerint a kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal "szakmailag megfelelően összetett". Arra a kérdésünkre, hogy a "széleskörű szakmai viták" továbbra is csak a köznevelési kerekasztalon belül zajlanak-e, nem kaptunk egyértelmű választ. "Hamarosan kialakítjuk az egyeztetés kereteit, utána minden lépésünkről tudni fognak" - mondta. Kérdeztük arról is, hogy ha a CKP valamelyik tagszervezete - például a Történelemtanárok Egylete - véleményezné az új nat-koncepciót, akkor ezt megteheti-e. "A Történelemtanárok Egyletének sem kell véleményeznie a koncepciót. Mi fogjuk kezdeményezni a szakmai megbeszéléseket, aki jön, az jön, aki nem, azzal én nem tudok mit kezdeni" - válaszolta.

 Az új Nat sarokpontjai

Hangsúlyos nevelési célok:

- a nemzeti identitás megerősítése

- az életvezetési készségek fejlesztése

- a mindennapos testnevelés

- új ismeretek (digitális, vállalkozói, pénzügyi) integrálása

- a művészettel és művészetre nevelés (kiemelten az ének és zene)

- etika, hit- és erkölcstan

A Nat funkcionális jellemzői:

- 21. századi tanulási formák, versenyképesség

- stabil tudás, rugalmas ismeretalkalmazás

- alapozás az életen át tartó tanuláshoz

- szilárd kulturális alapok

- a gondolkodás magasabb szintjei (matek, logika, természettudomány)

- belső világ, testi és lelki egészség

Szerző
2017.03.07 21:33

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46