Előfizetés

Andy Vajnának dolgozik az Emmi

Publikálás dátuma
2017.03.08. 11:53
Fotó: Molnár Ádám
Egy márciusban esedékes filmforgatás miatt kérte Andy Vajna és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) módosítson egyes gyermekvédelmi jogszabályokon. Nem ez lenne az első alkalom, hogy Vajna javára módosítanak bizonyos törvényeket.

Módosítanák a gyermekvédelmi törvényt Andy Vajna filmalapja kedvéért. Az ügyben az Index szerint a filmügyi kormánybiztos és Havas Ágnes, a filmalap vezetője már február elején az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) fordult annak érdekében, hogy könnyítsék meg a kiskorúak szereplésének gyámhatósági engedélyeztetését. Ezen kívül az sem tetszik Vajnáéknak, hogy a jelenlegi szabályok szerint fiatal munkavállalót (aki még nincs 18 éves) este 10 és reggel 6 óra között nem lehet foglalkoztatni.

Elmaradt helyreigazítások
Még mindig nem teljesítette a Vajna tulajdonolta TV2 azt a tucatnyi helyreigazítást, amiket azért szabott ki a bíróság, mert a Tényekben összemosták a Prisztás-gyilkosságért elítélt Portik Tamást és Juhász Péter Együtt-elnököt. A hírműsornak többek között be kellene jelentenie: valótlanul híresztelték többek között azt, hogy Juhász Portikkal kapcsolatban állt, pénzt kap tőle, luxusutazásokra költi a támogatói pénzét, több milliót kaphat Portiktól, illetve hogy Portik Juhászon keresztül irányítja a börtönből a magyar belpolitikát és rajta keresztül akarja megdönteni a jelenlegi kormányt. A hajléktalanokkal kapcsolatos riportja miatt sem közölte a Tények a helyreigazítást, a Médiatanács megállapította ugyanis, hogy a riport sértette az emberi méltóságot, és a közösségek kirekesztését tiltó rendelkezéseket

Állítólag a tárcánál már el is készültek a megoldások a problémákra. A legfontosabb módosítás kihat arra is, hogy ha a gyerek szülei nem tudnak megegyezni abban, hogy a gyerek szerepeljen-e a filmben vagy sem, akkor a gyámhivatal pótolja a hiányzó szülői hozzájárulást. Tehát a gyerek szerepelhet a filmben, ha az egyik szülő úgy dönt és ezt a gyámhivatal is támogatja.

Miután az éjszakai munkavégzés engedélyezése a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatásköre, így abban az esetben az Emminek egyeztetnie kell az NGM-el.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Vajna javára módosítanak bizonyos törvényeket. Például a 2011-ben elfogadott filmtörvény megkerülhetetlenné tette a kormánybiztost: a szabályozás ugyanis kizárólagos rendelkezési jogkört adott a Vajna által irányított filmalapnak, valamint bőkezű támogatást is biztosított a filmiparnak. A törvény nem zárta ki, hogy az alap vezetőségének filmipari érdekeltsége legyen, sőt, az egykori producer Vajna országgyűlési meghallgatásán kijelentette, hogy az általa alapított Intercom Zrt.-vel forgalmaztatná az állami pénzből készült alkotásokat.

A szerencsejáték-szervezés törvényi környezetét is úgy alakította át az Orbán-kormány, hogy azzal Vajna cégei jártak jól. A parlament 2012-ben tiltotta be a pénznyerő automatákat, 2013-ban pedig elfogadták azt a törvényt, amely szerint félmillió lakosonként egy kaszinót lehet üzemeltetni Magyarországon. Az NGM a tizenegy kaszinókoncesszióból ötöt a Vajna érdekeltségébe tartozó Las Vegas Casino Kft.-nek adott ki. A vállalat "megbízható szerencsejáték szervezőnek" bizonyult, hiszen csak az ennek minősülő cégek üzemeltethetnek hazánkban kaszinót. Ehhez a vállalatnak legalább 10 éve az iparban kell tevékenykednie, nem lehet 90 napon belül félmilliónál nagyobb köztartozása, ötmilliónál nagyobb bírsága és mindenekelőtt átlátható vállalatnak kell lennie.

Ez Vajna cégére aligha volt igaz, ám az Átlátszó szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a cég megkapta a kaszinókat. 2014 végén újabb engedményeket tettek a kaszinósoknak: az adótörvényi változtatások lehetővé teszik, hogy egy vállalat úgy nyerjen el kaszinó üzemeltetésére vonatkozó koncessziót, hogy az ehhez szükséges díjat egy másik, akár külföldi cég fizeti meg helyette - de a kaszinó üzemeltetője ugyanúgy leírhatja a koncessziós díjat a játékadóból. Emellett online kaszinókat is csak az üzemeltethet, akinek van magyar koncessziója.

Mondjon le Balog Zoltán, aki teljesíti Andy Vajna gyermekellenes kéréseit!
Gyomorforgató, hogy az áfamentes kaszinóival amúgy is milliárdokat kaszáló Andy Vajna a magyar gyerekek dolgoztatásának megkönnyítésével akar még több pénzt keresni, és emiatt a gyermekvédelmi szabályok fellazítását kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI). Mivel a tárca ezt a kérését a jelek szerint teljesíti, a magyar gyermekeket eláruló Balog Zoltánnak azonnal le kell mondania! - írja közleményében az MSZP.
Így védi a gyermekjogokat a Fidesz-kormány?  Ez lenne a családbarát kormányzás? Ezek lennének a családokat segítő intézkedések, amelyek révén mindenki léphet egyet előre? 
Andy Vajna megrendelésére Miniszterelnöki Kabinetiroda Közjogi Főosztálya már el is fogadta, hogy ha az egyik szülő nem járul hozzá gyermeke filmforgatáson való részvételéhez, akkor a gyámhivatal megadhassa helyette ezt az engedélyt. Most pedig úgy változtatnának a szabályokon, hogy a 18 év alatti fiatalok Andy Vajna igényének megfelelően éjszaka is dolgozhassanak.
Az MSZP szerint gyalázatos, hogy egyes kiskirályok gazdagodása érdekében a magyar gyerekek éjjel-nappal dolgozhassanak, a kormány pedig a haverok igényei szerint beleszól a családok életébe.
Botka László vezetésével 2018-ban leváltjuk a Fideszt és elzavarjuk ezt a gyermekeket is kizsigerelő kormányt. A választók meg fogják üzenni, hogy Magyarország nem Andy Vajna privát vállalkozása! - zárul a közlemény.

Mellékhatás - Tényleg kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét

Publikálás dátuma
2017.03.08. 11:15
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Aggasztó jelenségre hívták fel szakértők a Magyar Nemzet figyelmét. Könnyen előfordulhat, hogy hónapokig ki sem derül, ha valakinek az egyre súlyosabb panaszait egy rendszeresen szedett orvosság okozza. Bár a lapnak nyilatkozó szakemberek szerint az utóbbi években tájékozottabbak lettek a betegek, ám az érintettek, a gyógyszerészek és az orvosok nem mindig jelentik, ha problémát tapasztalnak egy-egy szerrel kapcsolatban. 

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szerint az orvosok és a gyógyszerészek számára kötelező, hogy jelentsék a mellékhatásokat az OGYÉI-nek, de ezt a betegek is megtehetik, bár ezen a területen a magyarok egyelőre meglehetős lemaradásban vannak. A szakember szerint mindig fel van sorolva a betegtájékoztatóban, hogy milyen mellékhatások, milyen gyakorisággal fordulhatnak elő. Ezeket számszerűen mérik, a cégek és a gyógyszerügyi hatóság folyamatosan monitorozzák a visszajelzéseket. Ha mégis gyakrabban fordul elő egy mellékhatás, vagy újak jelentkeznek, akkor lehetséges, hogy újra kell vizsgálni a terméket vagy változtatni a betegtájékoztatón; szélsőséges esetben az engedélyt is visszavonják.

Az öngyógyszerezést (ez gyakorlatilag arra utal, amikor az orvos helyett a betegek egymástól is elfogadják az orvosságokat) kiszolgáló piac folyamatosan növekedett az utóbbi időben. Évente legalább 320 millió doboz gyógyszert fogyasztanak a magyarok, ebből körülbelül 170 millió a vényköteles. Riasztó tény, hogy akik nem patikából vásárolnak, azok 26 százaléka az utcai piacokon, vásárokban szerzi be a termékeket, 17 százalék pedig az interneten.

A betegek gyógyszerszedéssel kapcsolatos szélsőséges viselkedéséről és a mellékhatásokról érdekes képet adott Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész is. Szerinte sokan nem is mennek vissza ugyanahhoz az orvoshoz, nem mondják el az előzményeket, így ki sem derülhet, hogy esetleg mellékhatás okozza a problémát. Nagy gond az is, hogy előfordul, mást kommunikál az orvos, a gyógyszerész és a reklámok is, és egyre nagyobb a bizonytalanság a betegekben – mondta Patrik Zsuzsanna. Arra a kérdésre, hogy mellékhatás miatt a gyógyszerésztől kérnek-e segítséget, úgy válaszolt: ez a patikájukban ritkának számít, 28 év alatt alig találkozott ilyen beteggel.

A teljes cikket itt olvashatja!

Orbán: nagy baj, sőt förtelmes, hogy Magyarországon jelen van a gyűlölet

Publikálás dátuma
2017.03.08. 11:00

Nincsen helye kulturált európai országokban és nincsen helye Magyarországon sem

Orbán arról beszélt, „nagy baj, sőt förtelmes, hogy Magyarországon jelen van a gyűlölet politikája, és valószínűleg ez az idézet írja le a legélethűbben azt a gyűlöletpolitikát, aminek nincsen helye a kulturált európai országokban és nincsen helye Magyarországon sem”.

Népszava 2006. november 26.