Nőnapi flashmob a hálapénz ellen - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.03.08. 13:37
A Másállapotot a szülészetben csoport tagjai fehér borítékot vittek az orvosi kamarához FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Két tucat nő gyűlt össze a Magyar Orvosi Kamara (MOK) postaládája előtt. Két nappal ezelőtt került fel Másállapot a szülészetben civil csoport közösségi oldalára egy történet, melyben egy asszony arról számolt be, hogy a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján egy orvos a sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért tőle műtődíjként. Az ügyben vizsgálat indult, az orvost felfüggesztették a munkavégzés alól. Ezt követően a közösségi portálra újabb és újabb történetek kerültek ki, a Másállapotot a szülészetben mozgalom pedig flashmobra hívta a nőket a MOK székháza elé. Azt kérte, hogy hozzanak egy fehér borítékot a csoport logójával - tiltakozásként.

Csörgő Andrea, a csoport aktivistája azt mondja, a konkrét eset miatt döntöttek a demonstráció mellett, mert ez az ügy rendszerszintű problémát jelez. Kilencre, az esemény kezdetére kéttucatnyian gyűltek össze. Volt aki kerékpárral, volt aki babakocsival, mások ismerősökkel jöttek, fehér borítékot magával.

"Monopoly játékpénzt raktam bele, pont annyit, amennyit az orvosnak adtunk a két szülésnél" - magyarázza Bálintné Kovács Nóra. A fiatal nő elhozta legkisebb, néhány hónapos gyerekét is a villámcsődületre. Nóra azt mondja: tőle egyik szülésénél sem követeltek semmit, magától adta a borítékot. Azért, mert a férjével együtt úgy érezte, ha nem teszi, nem lesznek a kicsivel biztonságban. Szerencsés, a szülésről csupa jó élménye van. Tőle pár lépésre egy másik nő arról mesél, hogy ő is adott pénzt, de utólag nem tudná megmondani mit is vásárolt meg a másfél százezer forintjáért. "Ahhoz, hogy ma egy nő a szülésre felkészüljön, sok pénzre van szüksége."

Barna hajú, apró termetű fiatal lány, a hátán kendőbe kötött babával azt mondja: ő üres borítékot dobott a kamara postaládájába, de mindkét gyermeke születésénél fizetett. Az első császármetszéssel jött a világra, a másodikat szerette volna, ha természetes úton születik. Csakhogy a császár utáni normál szülést kevés orvos vállalja. Hát fizetett. "Olyan egészségügyet akarok, ahol akár az ügyeletes orvossal is biztonsággal és természetesen szülhetek" - mondja. Evidence base-t, azaz tudományos bizonyítékokon alapuló ellátást és bábák által vezetett szülést - állt az üzenet egy orvostanhallgató borítékjában.

A nők sorban állnak, egyenként dobják a borítékjaikat a kamara ládájába. A házból csak egy futár jön ki. A kamarától senki. "Még nem tudom, hány boríték érkezett, de örülök a kezdeményezésnek, egyetértek a probléma felvetésével" - reagált később lapunk kérdésre Éger István, a MOK elnöke. Mint mondta: sajnálja, hogy csak kevesen jöttek el, több száz emberre számított. A köztestület paraszolvencia-ellenes, a kriminálisan viselkedőket a tisztességesen dolgozó orvosok védelmében is szankcionálni kell - szerinte. Arra a kérdésre, hogy a kamara tett-e büntető feljelentést az egyetemi klinikán történtek miatt, azt válaszolta: a kamara nem nyomozó hatóság, feljelentést csak akkor tehetne, ha van bizonyítéka is.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár sem tett hivatalból büntető feljelentést a két nappal ezelőtt napvilágra került ügyben. A Népszava ezt firtató kérdésére azt mondta: anélkül is zajlik az ügyben a vizsgálat. "Senki ne gondolja, hogy megteheti azt, ami a klinikán történt.

Szerző
Frissítve: 2017.03.09. 07:03

Nőnap - Balog: társadalmi nemek nincsenek

Publikálás dátuma
2017.03.08. 13:24
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre - mondta az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán a Mindennapok Női Szemmel (Nőiszem) Egyesület és a Magyar Női Unió "Női lélek - nőként élek" című nőnapi konferenciáján bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A miniszter azt hangoztatta, a kormány minden támogatást szeretne megadni a nőknek és biztosítani szeretné nekik a választás szabadságát, hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék "vesztesnek" magukat.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, Magyarországon "páratlanul nagyvonalú" a családpolitika. 2010 óta nyolcvan százalékkal emelték a családtámogatásra szánt összeget, 2017-ben 1741 milliárd forint támogatást biztosítanak a költségvetésből a magyar családoknak. Ez a GDP 4,7 százaléka, az OECD átlag ezzel szemben 2,55 százalék - közölte a miniszter.
Elmondta azt is, hogy míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig az elmúlt hat év alatt 50 százalékkal nőtt.

Dunai Mónika (Fidesz), az Országgyűlés női méltóságért albizottságának elnöke arról beszélt, manapság már nincs megkülönböztetés férfiak és nők között, vagy ha mégis, akkor az a nők javára szól. A nőket pozitív diszkriminációban lehet részesíteni az alaptörvény szerint is, ezzel a lehetőséggel élt az Országgyűlés, amikor megszavazta a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségét - fűzte hozzá.

Dunai Mónika szólt arról is, hogy 2010-ben még 8,5 százalékkal volt lemaradva a magyar női foglalkoztatás az európai uniós átlagtól, most alulról súrolja az ország az EU-s átlagot.

Jelentős előrelépés történt a férfi-női bérkülönbség terén is: az Eurostat adatai szerint négy éve még 20,1 százalékos volt a különbség, a legfrissebb adatok szerint azonban sikerült elérni, hogy a 16,3 százalékos uniós átlag alá csökkenjen a különbség - mondta a bizottság elnöke.

Szerző

Tűzszerészek robbantanak Lőrincinél

Várhatóan a helyszínen semmisítik meg a tűzszerészek a földből kedden előkerült második világháborús robbanótestek egy részét szerda délután a Heves megyei Lőrinci közelében - közölte a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje.

Markovics Zita emlékeztetett arra, hogy kedd estig 37 robbanótestet találtak a Hatvanhoz közeli 21-es utat Lőrincivel összekötő bekötőútnál, útépítési munkálatok során: huszonkilenc 10,5 centiméter átmérőjű német repesz-rombológránátot, hat 10,5 centiméter átmérőjű német ködgránátot és két 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátot.

A német gránátok nem kilőtt állapotúak, vagyis vélhetően tábori tüzérségi tüzelőállás működött a helyszínen.

A tűzszerészek előreláthatólag a robbanótestek egy részét a közelben semmisítik meg, a többi eszközt elszállítják a központi gyűjtőbe, a terület átvizsgálását folytatják - közölte a főhadnagy.

Szerző