Visszaadja mandátumát a budapesti iparkamara elnöksége

Publikálás dátuma
2017.03.08. 20:30
FOTÓ: Népszava
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége és az ellenőrző bizottság visszaadja mandátumát az új testületek, tisztségviselők megválasztásáig a 2017. március 30-ra összehívott küldöttgyűlésen - közölte a BKIK szerdán.

A közlemény szerint az elnökség felkérte a tagozatokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a tisztújító jelölésekhez. Az elnökség a BKIK jelenleg egyéb tisztséget be nem töltő tiszteletbeli elnökeit  felhatalmazta, hogy aktív közreműködésükkel támogassák a főtitkárt, valamint az egyéb kamarai testületek munkáját, a választást.  A BKIK felkérésére Dunai Péter, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKKI) főtitkára - Parragh László MKIK elnök megbízásából - segítséget nyújt a BKIK belső szabályzatainak, szervezetének egyszerűsítésében, megújításában - közölte a budapesti kamara.

Szerző

Csak azért is megadóztatnák a napelemet

Publikálás dátuma
2017.03.08. 19:40
Illusztráció: Thinkstock
A közműhivatal az arányosabb költségviselés miatt vetett ki termékdíjat a március 31. után üzembe helyezendő, 4 kilowatt (kW) feletti háztartási napelemekre – közölte korábbi álláspontját megerősítő üzenetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. 

Mint írják, az ilyen, a fölös áramot a rendszerbe visszatápláló berendezések eddig nem járultak hozzá kellő mértékben a hálózat fenntartási költségeihez. A vissza nem termelő, illetve a – szerintük egy átlagháztartás igényeit bőven fedező – 4 kW alatti paneleket továbbra se sarcolják. Megoldásként javasolják a háztartások igényeihez jobban illeszkedő rendszerek telepítését.

A német Lidl „holisztikus” szempontok szerinti telephelye és a Mecsekerdő ökooktatási központtá fejlesztett erdei iskolája 3-3 millió forintos támogatást nyert a német E.ON által szponzorált Energy Globe Magyarország versenyen. Díjazták Kaposvár biogázüzemű autóbuszflottáját is. A Várkert Bazárban tartott eseményen hazai fejlesztésű elektromos autót, hajót, teherkerékpárt, hulladékból kialakított játszóházat és öko-ruhakollekciót is bemutattak - közölte az E.ON.

Szerző
Témák
napelem E.ON

Lázárék megsarcolnák a diszkontláncokat

Publikálás dátuma
2017.03.08. 14:34
A magyar tulajdonú láncokat mindez nem érintené. FOTÓ: Molnár Ádám
Az élelmiszerbotrányra hivatkozva újabb, a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok szívatására kitalált javaslatcsomagot nyújtott be a kormánynak Lázár János és Varga Mihály. Az Index megszerezte az előterjesztést, amely szerint többek között évi 20 milliárd forintot szednének be az áruházaktól a parkolásért, kötelezően felvetetnének embereket a boltokba, durván beszabályoznák, hogy mennyi pénzt költhetnek reklámra a cégek és megsarcolnák az áruházak ingyenes buszjáratait is.

Az "egyes fogyasztóvédelmi és a munkavállalók védelmével kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról a kereskedelempolitikai akciótervvel összefüggésben" című előterjesztést február 28-án terjesztette elő a Miniszterelnökség és az NGM, szerdán tárgyal is róla a kormány. A szöveg indoklása sűrűn hivatkozik az elmúlt hetek botrányára, amikor kiderült, hogy nem pont ugyanazt a terméket hozzák ugyanazon márkanév alatt Magyarországra, Szlovákiába és Ausztriába az élelmiszeripari multik. Bár ez a botrány nem az áruházláncok saját márkás termékeire vonatkozott, így igazából ehhez nem az áruházakat kellene elsősorban szabályozni, ez nem gátolja meg a kormányt abban, hogy ezzel indokoljon az áruházak életét elég komolyan megnehezítő javaslatokat.

A javaslatban szerepel, hogy mi is a lépések fő üzenete, mi lesz erről a kormányzati kommunikáció: "A kormány folytatja a 2010-ben megkezdett kereskedelempolitikai akciótervének végrehajtását. A kormány az elmúlt időszakban ért el jelentős sikereket a multinacionális kereskedelmi társaságokkal szembeni küzdelmében, ugyanakkor ennek most új lendületet kíván adni. Ennek megfelelően már tavasszal újabb intézkedés-csomagot fog a kormány javasolni az Országgyűlésnek egy „egészségesebb szerkezetű” hazai kereskedelmi szektor mihamarabbi elérése érdekében. A kormány célja, hogy az újabb intézkedéseken túl a meglévő szabályok hatékonyabb érvényesítésével, szigorúbb ellenőrzéssel is fellépjen a fenti célokért."

Vagyis a cél kimondottan az, hogy a külföldi tulajdonú láncokat, elsősorban az egyre terjeszkedő diszkontláncokat megszívassák, miközben a magyar láncokat segítsék.

Az előterjesztésből első ránézésre ezek a javaslatok fájnának a legjobban a bolthálózatoknak:

Környezethasználati díj a parkolókra: a kormány megadóztatná az élelmiszerláncok parkolóit. Ez alól csak a 2000 fősnél kisebb településeken lévő boltok kapnának felmentést.

Maximált reklámköltés: a reklámtörvényt úgy módosítanák, hogy az napi fogyasztási cikkeket áruló üzletek a bevételüknek maximum 0,5 százalékát költhetnék reklámra. A javaslat szerint reklámnak minősülne, ha egy lánc ingyenes buszjáratot üzemeltet.

Kötelező létszámbővítés: a kormány szerint a nagy áruházláncok nem foglalkoztatnak elég embert, ezért "a fogyasztók sok esetben nem kapják meg időben a megalapozott döntéshez szükséges, megfelelő minőségű információkat". Úgyhogy törvénybe írnák, hogy mennyi embert kell az áruházaknak alkalmazni.

Bérpótlék és szabadnap: elővennék a vasárnapi zárva tartás visszavonása után előkerült, amúgy a szakszervezetek által is támogatott ötletet, hogy vasárnapi munkavégzés után 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a dolgozók és havonta minimum két szabadnapjuk kötelezően hétvégére essen.

Ne legyen diszkont a diszkont: módosítanák, hogy mit jelent diszkontnak és szupermarketnek lenni.

Tilos a gyűjtőcsomag: megtiltanák, hogy 400 négyzetméternél nagyobb boltban gyűjtőcsomagból áruljanak termékeket, mert a kormány szerint ezek a csomagolások balesetveszélyesek és megnehezítik a fogyasztók tudatos választását.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző