Megesküdött az államtitkár: Paks 2 nem drágul

Publikálás dátuma
2017.03.09. 10:32
FOTÓ: Népszava

A paksi atomerőmű jóval olcsóbban állíthat majd elő áramot, mintha azt a nemzetközi piacról finanszíroznánk - mondta Csepreghy Nándor az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a beruházás 2018-ban indul majd, és csúszás esetén sem történhet meg, hogy a két blokk tíz éven át egyszerre működjön. Beszélt arról is, szerinte nem várható, hogy sokszorosára növekedjenek a költségek, sőt az adásban esküt tett arra, hogy nem fognak emelkedni a költségek.

A Puskás stadionnal kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány eredeti terve is a 180 milliárdos költségvetés volt. "Magyarországon a lehető legszigorúbb közbeszerzési törvény van érvényben, de nyilván van az országban korrupció, viszont az ellenzék általában akkor érvel ezzel, amikor elfogynak az észérveik" - mondta, hozzátéve: a Transparency International jelentése - ami szerint Magyarország hét helyet csúszott vissza a világ korrupciós ranglistáján, Európában a legkorruptabb országok közé tagozódtunk be - szerinte csak "hangulatjelentés".

Szerző

Kanyaró - Meghalt egy kétéves kislány

Meghalt egy kétéves kislány kanyaróban, Magyarországon is terjed a járvány.

Nagyváradon belehalt a kanyaróba egy kétéves kislány – adta hírül a szon.hu. A portál szerint a gyereket korábban Szatmár megyéből szállították Nagyváradra. Eredetileg Kolozsvárra akarták vinni, de ott nem fogadták. A kicsi súlyos állapotban volt, egyenesen az intenzív osztályra utalták be, egy elkülönített részre, de sajnos néhány óra múlva meghalt. A gyerek nehéz anyagi helyzetben levő roma családból származott, még 14 testvére van, akik közül 8-at februárban szintén kezeltek a szatmárnémeti kórházba kanyaróval, valószínűleg azért kapták el, mert nem voltak beoltva.

Arról pedig a Délmagyarország írt, hogy már Szegeden is van kanyarós beteg - egyiküket Makóról hozták át, másikuk klinikai dolgozó.  A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában mindkét beteg elkülönítése megtörtént. A legfrissebb laboratóriumi eredmények szerint már mindketten túljutottak a betegség fertőző szakaszán – írja a lap.  

Szerző

Pölöskeiné: csillapodnak a kedélyek a szakmai érettségik ügyében

Továbbképzésekkel készülnek a felkészítő és vizsgáztató tanárok az érettségire a szakképzésben - nyilatkozta a Magyar Időknek Pölöskei Gáborné. A Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a kormánylapnak arról is beszélt, szerinte megnyugodni látszanak a kedélyek a szakképzés komplex ágazati érettségi vizsgája körül, "bár az újdonságtól való félelmet azért nem lehet megúszni." Pölöskeiné elmondta: több tájékoztató, a tanárokat a vizsgára felkészítő továbbképzés indult, amelyeken a vizsgázásnál leghasznosabb információk kerülnek a középpontba. Mint fogalmazott, azon vannak, hogy mindezek eljussanak a diákokhoz is.

Csakhogy a kedélyek valójában nem csillapodtak: nemrég Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa is arra a megállapításra jutott, hogy sérti a diákok, különösen a szakgimnazisták jogait az érettségi követelmények gyors változása. A jogsértésre korábban Székely László alapjogi biztos is rámutatott, a kormány azonban figyelmen kívül hagyta az ombudsmanok álláspontját. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a szakgimnazistáknak egy olyan új szakmai érettségi tárgyból kell érettségizniük májusban, amelynek követelményeit - például, hogy pontosan milyen tantárgyat, milyen szinten kérnek számon - egy, a vizsga előtt négy hónappal, december végén megjelent rendelet szabályozza, így a tanulók nem tudnak időben felkészülni.

Egy hete pedig tíz végzős szakgimnazista fordult nyílt levélben a kormányhoz (korábban egy hónapon keresztül próbálták felvenni a kapcsolatot Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel, sikertelenül). "A pontos követelmények csak 2016. december 29-én váltak ismertté! Egy ilyen összetett vizsgára elvileg négy éven keresztül készítik fel a tanulókat. Nekünk azonban már csak négy hónapunk maradt" - hívták fel ők is a döntéshozók figyelmét. Hangsúlyozták: ha nem segítenek, sokkal rosszabb esélyekkel indulnak neki a vizsgáknak, mint gimnazista kortársaik, vagy a szintén szakképzésben tanuló, 2016-ban érettségiző évfolyam.

Szerző