Lázadnak a bírák - Saját elnöküket perlik

Publikálás dátuma
2017.03.09. 10:48
Handó Tünde FOTÓ: Népszava
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke már törvényi erejű rendelkezést hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat. Ezt kifogásolják azok a bírák, akik Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot - írta a hvg.hu. 

A portál szerint a bíróságok integritási szabályzatába például bekerült, hogy a bírónak ne legyen másodállása, se párttagsága, valamint ne fogadjon el nagyobb – a fizetése öt százalékánál drágább – ajándékot. A szabályzat a korrupció kivédésére is szolgálhatna, de a szakma szerint az integritás egyebek mellett azt jelenti, hogy mindenkinek az OBH-elnök értékeinek és elveinek kell megfelelnie.

„Nem lehet demokratikus egy olyan jogintézmény és független egy olyan hatalmi ág (bírói hatalom), amely tagjainak meg kell felelniük egy személy (OBH-elnök) mindenkori értékrendjének és az általa hangoztatott elveinek” – áll abban az indítványban, melyet Szepesházi Péter a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája ismertetett.

Szepesházi a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságától kéri kimondani azt, hogy a Handó-féle szabályzat a véleménynyilvánításhoz, a tisztességes tárgyaláshoz, a hatékony jogorvoslathoz, valamint a gyülekezési szabadsághoz való jogot is sérti.

Hasonló érvek alapján, más bírák az Alkotmánybíróságon támadták meg, az amúgy már 2016. július elsején hatályba lépett szabályzatot, és megsemmisítését kérik a testülettől.

Méltatlan hivatására a Kúria főbírája?
Különös etikai állásfoglalást tett közzé honlapján a minap az Országos Bírói Tanács. Ennek alapján akár Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője is méltatlan lehet a bírói hivatás gyakorlására - írta a Magyar Nemzet. A testület állásfoglalásában az olvasható: „A bírói hivatáshoz méltatlan annak a bírónak vagy bírósági vezetőnek a magatartása, aki a nyilvánosság előtt illeti általánosságban negatív kritikával a bírósági eljárások résztvevőit, illetve bármely más szakmai csoportot.”
Ez azért érdekes, mert a Kúria főbírája tavaly a Magyar Nemzet kérdésére élesen kritizálta a devizahiteles adósokat képviselő ügyvédeket – mint a bírósági eljárások résztvevőit –, s kérdőjelezte meg szaktudásukat. Wellmann György a lapnak úgy fogalmazott: „Nem feltétlenül nevezném jogászoknak azokat az ügyvédeket, akik a devizahiteles adósokat képviselik a bíróságon.”

Szerző
Frissítve: 2017.03.09. 14:21

Megesküdött az államtitkár: Paks 2 nem drágul

Publikálás dátuma
2017.03.09. 10:32
FOTÓ: Népszava

A paksi atomerőmű jóval olcsóbban állíthat majd elő áramot, mintha azt a nemzetközi piacról finanszíroznánk - mondta Csepreghy Nándor az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a beruházás 2018-ban indul majd, és csúszás esetén sem történhet meg, hogy a két blokk tíz éven át egyszerre működjön. Beszélt arról is, szerinte nem várható, hogy sokszorosára növekedjenek a költségek, sőt az adásban esküt tett arra, hogy nem fognak emelkedni a költségek.

A Puskás stadionnal kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány eredeti terve is a 180 milliárdos költségvetés volt. "Magyarországon a lehető legszigorúbb közbeszerzési törvény van érvényben, de nyilván van az országban korrupció, viszont az ellenzék általában akkor érvel ezzel, amikor elfogynak az észérveik" - mondta, hozzátéve: a Transparency International jelentése - ami szerint Magyarország hét helyet csúszott vissza a világ korrupciós ranglistáján, Európában a legkorruptabb országok közé tagozódtunk be - szerinte csak "hangulatjelentés".

Szerző

Kanyaró - Meghalt egy kétéves kislány

Meghalt egy kétéves kislány kanyaróban, Magyarországon is terjed a járvány.

Nagyváradon belehalt a kanyaróba egy kétéves kislány – adta hírül a szon.hu. A portál szerint a gyereket korábban Szatmár megyéből szállították Nagyváradra. Eredetileg Kolozsvárra akarták vinni, de ott nem fogadták. A kicsi súlyos állapotban volt, egyenesen az intenzív osztályra utalták be, egy elkülönített részre, de sajnos néhány óra múlva meghalt. A gyerek nehéz anyagi helyzetben levő roma családból származott, még 14 testvére van, akik közül 8-at februárban szintén kezeltek a szatmárnémeti kórházba kanyaróval, valószínűleg azért kapták el, mert nem voltak beoltva.

Arról pedig a Délmagyarország írt, hogy már Szegeden is van kanyarós beteg - egyiküket Makóról hozták át, másikuk klinikai dolgozó.  A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában mindkét beteg elkülönítése megtörtént. A legfrissebb laboratóriumi eredmények szerint már mindketten túljutottak a betegség fertőző szakaszán – írja a lap.  

Szerző