Előfizetés

Városliget - Félezren adtak ötleteket a fejlesztésre

Széleskörű társadalmi egyeztetés eredményeként félezer javaslat érkezett a Városliget parkjának fejlesztésére - tudatta csütörtökön Persányi Miklós; a közlemény hangsúlyozza: még márciusban minden javaslattevőnek válaszolnak a tervezők.

 A Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő miniszteri biztos hozzátette, mivel a parkfejlesztéssel kapcsolatos javaslatok legnagyobb része alkalmas a megvalósításra, ezeket beillesztik a park végleges terveibe. A cél egy minél többeknek tetsző, minél több igényt kiszolgálni képes park megteremése volt. A miniszteri biztos ennek érdekében hirdette meg a Liget Park Fórumokat, melyekből szeptember és december között négyet tartottak. Az egyes fórumokon a Városliget parkjának fejlesztése szempontjából fontos témaköröket azok legavatottabb ismerői mutatták be az érdeklődőknek, majd az előadások és a hozzászólások teljes anyagát a www.varosligetpark.hu honlapon hozzáférhetővé tették.

Az egyeztetések során egyrészt a Liget Park Fórumokra meghívott 144 szervezet, intézmény, parkhasználó közösség képviselőit kérték fel parkfejlesztéssel kapcsolatos álláspontjuk kifejtésére, másfelől a tájépítészeti pályázaton nyertes Garten Studio 60 szervezet részvételével, 16 alkalommal tartott részletes, tematikus egyeztetést, de e-mailben is érkeztek észrevételek.

A párbeszéd során 118 szervezet, intézmény és közösség képviselői fogalmaztak meg összesen 558 észrevételt, javaslatot, kérdést. Az észrevételeket az elmúlt hónapokban csaknem ezer munkaórában tanulmányozták át a programterv elkészítői. A munkában tervezői oldalról, a Garten Studio részéről 18 szakember (öt tájépítész, két rehabilitációs szakmérnök, egy ökológus, egy dendrológus, egy forgalomtechnikus, két úttervező, egy közműtervező, egy hidrogeológus, három vízépítés-tervező és egy építész), megrendelői oldalon, a Városliget Zrt. részéről pedig 25 fős szakmai stáb vett részt, valamint a miniszteri biztos munkatársai.

A szakemberek minél több javaslatot igyekeztek beépíteni a tervekbe a realitások, a Városliget adottságainak figyelembe vételével, és ésszerű kompromisszumot igyekeztek keresni minden olyan esetben is, ahol a különböző ligethasználó csoportok érdekei egymással ellentétesek.

Az 558 felvetésből 57 olyan akadt, amelyet nem vagy csak részben lehetett befogadni, a javaslatok csaknem 90 százaléka azonban várhatóan bekerül a parkmegújítási programtervbe. Javaslat készül azon ötletek lehetséges hasznosításáról is, amelyek megvalósítására a Ligetben nincs mód, de más helyszínen ésszerűek lehetnek.

A javaslattevők többsége szívesen látná a megfelelő közvilágítás kiépítését, elégséges számú és minőségű ivókútat, padot, pihenőhelyet és hulladékgyűjtőt, átgondolt illemhelyhálózatot és elegendő kutyaürülék-gyűjtőt. Sokan szeretnének csomagmegőrzőt, zuhanyzót, eszközkölcsönzőket, főleg a játszóterek és sportpályák környékén.

Általános igény a Városliget családbaráttá tétele és visszatérő javaslat, hogy legyenek zavarásmentes pihenőterületek. Fontos szempont a természetközeli állapot, az értékes fák megtartása, és felvetődött a Liget környékének fásítása is. Sokak szerint elengedhetetlen a Városligeti-tó állandó vízborítottsága; a Garten Studio nyertes tervében eleve szerepel a vízfelület növelése, oly módon, hogy a tóban - a műjégpályát kivéve - egész évben legyen víz. Sokan vélik úgy, hogy a gyepfelületet károsító tömegrendezvényeknek nincs helyük a parkban.

A környező iskolák sportcélú parkrész kialakítását kérték általuk könnyen elérhető helyen, a fogyatékossággal élők részéről pedig általános igény egy egységes akadálymentesítési koncepció. A kutyatulajdonosok nagy százaléka szeretné több kisebb, zárt kutyafuttató kialakítását azzal a feltétellel, hogy a Liget más területein is lehessen póráz nélkül kutyát futtatni. Erre nagyobb, be nem kerített, de egyértelmű jelzésekkel ellátott övezeteket jelölnének ki, amelyeket mindenki más is használhat, akit a kutyák jelenléte nem zavar.

A kerékpárosok részéről a parkot határoló utak mentén kialakítandó, a távolsági kerékpáros forgalmat biztosító nyomvonalakon felül igény mutatkozik a parkon áthaladó közlekedésük biztosítására. Az Olof Palme sétány megszűnésével a park belső tervezett úthálózata biztosítja majd az átkerékpározást. A megfelelő mennyiségű és elhelyezésű kerékpárparkoló telepítése és a közösségi kerékpárrendszer bővítése mellett javasolják, hogy a park területén működő, a BUBI rendszerhez kapcsolódó, gyermek-kerékpárokat biztosító szolgáltatás jöjjön létre.

Sokan vetették fel, hogy szűnjön meg a Kós Károly sétány gépkocsiforgalma és radikálisan csökkenjen az Állatkerti körúté. Mindenkinek fontos a park jó megközelíthetősége és az is, hogy a Dvorák sétány és a Zichy Mihály út minél inkább gyalogos sétánnyá válhasson, ami együtt járna a burkolt felület csökkentésével. Több javaslat is fogalmazódott meg a parkon átvezető trolibuszjárat felsővezeték nélküli átvezetésével, illetve a járat nyomvonalának megváltoztatásával vagy végleges megszüntetésével kapcsolatban.

Az idegenforgalom zavartalan kiszolgálásához optimálisan kell meghatározni a Dózsa György út felől érkező turista és városnéző buszok útvonalát a park területén belül. Sikert aratott a szakemberek körében az a javaslat, amely a Széchenyi Fürdőt is tápláló termálvízre építve egy ismeretterjesztő és szórakoztató célú, vizes látványosságot képzel el a Ligetbe - közölte Persányi Miklós.

Egészségügyi tanácsadás Falus doktorral - Országjárás indul

Publikálás dátuma
2017.03.09. 16:40

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke országjárásba kezd, amelynek során Falus Ferenc volt országos tisztifőorvossal együtt beszélgetnek az érdeklődőkkel az egészségügy problémáiról, valamint tanácsokat adnak az elérhető szolgáltatásokról és a betegjogokról.

Katasztrofális helyzetben van az egészségügy Magyarországon - jelentette ki a politikus budapesti sajtótájékoztatóján, indokolva a kezdeményezésüket. Az egészségügyi kasszából éves szinten legalább 400 milliárd forint hiányzik, az állam GDP-arányosan körülbelül fele annyit költ az ágazatra, mint a többi EU-s ország, orvosok és ápolók ezrei költöztek külföldre, nem csökkennek a várólisták és Magyarország vezeti az uniós halálozási statisztikákat - sorolta Szabó Tímea, aki "testközelből" is megismerkedett az egészségügy jelenlegi helyzetével. .

A Párbeszéd ezért Falus Ferenccel együtt országjárásba kezd. Hetente egy-egy települést keresnek fel, ahol az érdeklődőkkel beszélgetnek az egészségügy problémáiról, valamint tájékoztatják őket a jogaikról és hogy hová tudnak fordulni egyes betegségekkel. A politikus hozzátette, hogy országjárásukat több hónaposra tervezik.

Falus Ferenc elmondta, azért csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy a betegek legalább a jelenlegi rendszerben meglévő lehetőségekről, például szűrővizsgálatokról és védőoltásokról értesüljenek és vegyék igénybe. Emellett pedig személyesen is el tud beszélgetni az érdeklődők egészségügyi problémáiról, valamint tanácsokat tud adni az egészséges életmódról is.

Öröm Kaposváron - Rendbe tették az állomásépületet (fotó)

Publikálás dátuma
2017.03.09. 15:59

Átadták a kaposvári vasútállomás 1,6 milliárd forintból megújult épületét csütörtökön.

A MÁV egykori legendás főépítésze, Pfaff Ferenc tervei alapján 1899-ben emelt, mintegy 2100 négyzetméteres műemléki ingatlan európai uniós ( brüsszeli ) pályázati támogatásnak köszönhetően újult meg, a rekonstrukció során a szerkezeti, épületgépészeti, homlokzati munkák elvégzése mellett megújultak az utasterek, az utaskiszolgálás, a vasúti infrastruktúra működéséhez szükséges helyiségeket modernizálták. Az épületben kormányablak is nyílt. 

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta azt is, hogy megújul a vasútállomás környezete, így a Csiky Gergely Színház is. A városkép emellett a 10,5 milliárd forintból hamarosan kezdődő kaposvári közlekedési központ kialakításával is változni fog.