Újra a szíriai békéről tárgyalnak Genfben

Március 23-án Genfben újraindulhatnak a szíriai béketárgyalások. Staffan Da Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja a Biztonsági Tanács ülésén jelentette be, hogy várják a szíriai kormányzat és az ellenzék képviselőit az ENSZ égisze alatt zajló fórumra, közölte a Le Figaro.

Most már ötödszörre ülnek zöld asztalhoz a szíriai konfliktusban érdekelt felek. Az első három alkalommal semmiféle eredmény nem született, az Aszad-reszim és a felkelők csupán Da Mistura különmegbízott közvetítésével tárgyaltak. Legutóbb azonban már közvetlen megbeszélések is folytak. Az ellenzéki tárgyalócsoportok vezetője, Nasszer al-Hariri úgy nyilatkozott, hogy bár ezúttal is konkrét eredmény nélkül álltak fel, mégis pozitívnak értékelhető a találkozó, mert először érintettek olyan lényegi kérdéseket, mint Szíria jövője és a politikai átmenet időszaka. Staffan Da Mistrura beszámolója szerint sikerült összeállítani egy menetrendet, amely a terrorizmus elleni harc kérdését is magába foglalja.

A hat éve zajló polgárháború viszont a tárgyalások ellenére is folytatódik. Szerdán este a rezsim harci gépei bombázták a szíriai felkelők egyik erősségének számító várost, Dumát, Damaszkusztól keletre. Hivatalos közlés szerint a kormányerők az Ahrar as-Sám szélsőséges szervezet állásait támadták a térségben, de minden felkelőcsoport elleni támadás feszültséget kelt a genfi tárgyalófelek között. A támadás abban a kelet-gútai régióban történt, ahol Oroszország egy nappal korábban március 20-ig tartó tűzszünetet hirdetett meg, jelentette a Reuters hírügynökség.

A szíriai rendezés kérdéséről tárgyalt a napokban a törökországi Antalyában az orosz, az amerikai és a török vezérkari főnök is. Eközben kezd aktívabbá válni az új washingtoni adminisztráció is, amely Szíria és Irak, az Iszlám Állam (IS) elleni harc kérdésében az utóbbi időben semmilyen álláspontot nem közölt. A Reuters értesülései szerint Washington most azt fontolgatja, hogy ezer tengerészgyalogost küld az IS elleni harcba. A katonákat egyelőre Kuvaitba telepítenék tartalékosként, és akkor vetnék be, amikor az amerikaiak által támogatott erők fel nem gyorsítják a terrorcsoport elleni támadásokat. Mivel Irakban Moszul ostroma a végéhez közeledik, ez vélhetően azt jelenti, hogy a közeljövőben a szíriai IS - főváros, Rakka ostroma is rövidesen megkezdődik.

Moszulból is elmenekült a vezér
Kiderült, hogy az Iszlám Állam vezetője már hónapokkal ezelőtt elmenekült az ostromlott iraki Moszul városából. A 46 éves Abu Bakr al-Bagdadit egy ideig halottnak hitték, ám – hírszerzési jelentések szerint – Moszulban bújt meg. Amikor azonban az iraki hadsereg körbezárta a várost, kereket oldott, és most valószínűleg a sivatagban bujkál.

Szerző

Palackhomokozótól ételosztásig

Publikálás dátuma
2017.03.10. 06:19
A dunaújvárosi Dózsa iskola alapítványa 400 ezer forintot kapott a különleges homokozóra FOTÓ: NÉPSZAVA
A nemzetközi áruházlánc az ország 63 körzetében mozgósítja a civil szervezeteket az idén már másodszor kiírt pályázatával. Nemcsak pénzt akarnak adni a programokra, a Tesco fő célja, hogy minél több embert mozgósítsanak a tervek megvalósítása érdekében.

A dunaújvárosi Dózsa iskola udvarának egy része elhanyagolt volt, de pénz nem jutott a felújítására. A támogatási lehetőségeket folyton kereső pedagógusok fedezték fel tavaly a Tesco nyílt pályázatát, amelyben épp az ő Dózsás Alapítványukhoz hasonló kis civil szervezetek programjaihoz kínáltak támogatást. Egy különleges homokozó tervével és a környezetük mozgósításával lettek tavaly a pályázat nyertesei térségükben. Egy másik – hulladékok feldolgozásával foglalkozó - egyesülettel fogtak össze, a tanulóik PET palackokat gyűjtöttek, hogy kialakíthassák a kerámiagyönggyel bevont összeragasztott plasztik flakonokból a négy szirmú homokozót. Az iskola tanárai azt tartják a legnagyobb eredménynek, hogy az eddig minden közös akciótól távol maradó melós papákat is sikerült bekapcsolni tervük megvalósításába.

Szintén tavalyi nyertes a Budapest Bike Maffia csapata. Ők majdnem 90 ezer szavazatot kaptak akciójukkal, amelynek keretében 35 iskolában gyűjtik Budapesten és 5 vidéki városban az iskolások nélkülözhető szendvicseit, hogy azokat rászorulóknak vihessék el. Munkájukat kerékpárral kezdték, de ma már autóvásárláson gondolkodnak, mert 70 étterem jelentkezett a csapatnál, hogy szeretné átadni a nagyobb rendezvények után megmaradt ételeket, ami akár napi 4-500 adag kiszállítását jelentené. A civil szervezet vezetője szerint ismertségüket és népszerűségüket segítette a Tesco pályázat sikere.

A nemzetközi üzletlánc az „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatot először 2016-ban hirdette meg Közép-Európa országaiban. Olyan programokkal nevezhetnek a civil szervezetek, amelyek a helyi közösségek mindennapjait javítják azokon a településeken, ahol az áruházlánc vásárlói és dolgozói is élnek. Tavaly a vásárlók 2,7 millió szavazatot adtak le, a nyertesek szerint javult a megítélésük a helyi társadalomban, és több önkéntest tudnak alkalmazni azóta.

Az idei pályázati körben is túljutottak az első fordulón, amikor a program külső szakmai partnere, a Magyar Adományozói Fórum által felkért szakértők értékelték a beadott terveket. Meghatározó szempont volt, hogy mennyire biztosan megvalósítható, hosszabb távon fenntartható az ötlet, amihez támogatást kérnek a szervezetek, és az is kiemelt kérdés a bírálatnál, hogy a projekt mennyire vonja be a közösség tagjait a megvalósításba.

A szakértők által kiválasztott tervekről szerdától április 4-ig szavazhatnak 63 térség Tesco áruházainak vásárlói, akik minden alkalommal egy zsetont kapnak a pénztárnál, amit aztán gyűjtődobozokba dobhatnak be. Ebben az esztendőben a gyermekek oktatását, képesség fejlesztését támogató programokkal, egészséges életmódra ösztönző ötletekkel, és környezetvédő és -szépítő kategóriában adhatták be programjaikat a civil szervezetek.

Önállóan lakni, közösségben élni

„Képzeld el, hogy megszabják neked, mikor kelj fel, feküdj le, kivel lakjál egy szobában, mikor és hova mehetsz és meddig. Pedig már rég nem vagy gyerek, és bűnt sem követtél el. Akkor ilyen nincs!?

„Ma Magyarországon több ezer ember él ilyen körülmények között és az egyetlen ’bűnük’ az, hogy fogyatékkal élnek. Azt mondják, azért van erre szükség, mert nem önellátók. És erre való hivatkozással az önrendelkezési jogukat is megvonják. Ezért indítottuk el az Önállóan lakni - Közösségben élni részvételi akciókutatást" - mondja Turi Zsuzsanna, a Közélet Iskolája Önállóan lakni kutatócsapatának tagja. - A csoportban tíz mozgássérült és négy szövetséges aktivista vizsgálja azt a kérdést, hogy „Mi kell ahhoz, hogy mi, mozgáskorlátozott emberek is önállóan élhessünk?” A csoport nemcsak feltérképezi a jelenlegi helyzetet, hanem meg is akarja változtatni azt. Reményeink szerint ez a munka nemcsak a mozgáskorlátozottak, hanem más fogyatékos emberek számára is hasznos eredményekkel szolgál. A mozgássérült résztvevők számára ez a kérdés létfontosságú és életük során mindegyikünk akár többször is szembekerült ezzel a problémával.

Erre a kutatásra nem elsősorban azért van szükség, mert nincsenek jogaik, hanem azért, mert ezek a jogok vagy csak papíron léteznek, vagy egyáltalán nem azt tükrözik, ami számukra valóban szükséges. A részvételi akciókutatás annyiban különbözik minden más kutatástól, hogy nem fentről lefelé, vagyis a tudomány elefántcsonttornyából vizsgálnak egy kérdést, hanem maguk az érintettek azok, akik a kérdéseket felteszik és közösen keresik rá a válaszokat is. Ráadásul mi nem elégszünk meg azzal, ha valami igazságtalanságot találunk a világban, hanem és meg is akarjuk változtatni azt, amit problémának látunk.

„A kutatást 2016 szeptemberében kezdtük és 2017 nyarán fejezzük be. Ahhoz, hogy minél szélesebb körben tudjunk információkat szerezni és az eredményeinket a lehető legtöbb emberhez el tudjuk juttatni, közösségi adománygyűjtést indítottunk az Adjuk Össze! oldalán."

Szerző