Előfizetés

Hiányosak voltak Antall Péter papírjai

Nem kapott állandó belépési engedélyt az Európai Parlamentbe az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetője, a néhai miniszterelnök fia.

Elutasították Antall Péter akkreditációs kérelmét az Európai Parlamentben (EP) – tudta meg a Magyar Nemzet a szervezet sajtóirodájától. A cikk szerzője szerint az ügy azért különösen pikáns, mert az Antall József Tudásközpont megalakulását a rendszerváltozás utáni első kormányfő özvegye, Antall Józsefné 2009-ben éppen az Európai Parlament Antall épületszárnyának avatásán jelentette be.

A cikkből később kiderül, hogy nem politikai oka van az állandó belépés megtagadásának, csak annyi történt, hogy Antall Péter a kérvényhez nem csatolt minden szükséges dokumentumot és a felszólításnak sem tett eleget, hogy egy hónapon belül pótolja azokat. Az már csak találgatás, hogy az intézet igazgatója nem tudta igazolni a Tudásközpontot működtető alapítványban betöltött szerepét, mert nem tagja a kuratóriumnak. Maga az Antall József Tudásközpont egyébként már szerepel az EP úgynevezett átláthatósági nyilvántartásában, tehát Antall Péter bármikor újra kérelmezheti az akkreditációt. A Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, a hónap végén Brüsszelbe készül, és akkor személyesen néz utána a kérdésnek.

Addig is a munkatársait hibáztatja, mert szerinte egyszerűen nem mentek be az igazolványért a megfelelő hivatalba. Az írás a munkatársakkal kapcsolatban arra is kitér, hogy az olimpiai népszavazás támogatása miatt a Tudásközpontból az év elején kirúgott Szert Boglárka munkaügyi perében a Momentum kínált segítséget. A héten az Index írta meg, hogy ha a volt irodavezető veszít, akkor 800 ezer forintig vállalják a perköltség kifizetését.

Azonosították a düsseldorfi baltás ámokfutót

Azonosították a düsseldorfi ámokfutót, egy 36 éves, Wuppertalban élő férfi volt az, aki csütörtökön este a német nagyváros főpályaudvarán baltával támadt az utasokra. Összesen hét embert sebesített meg, közülük hármat súlyosan. 

A támadó először az S-Bahn egyik kocsijában két utast támadott meg, majd a pályaudvar épületében folytatta a kaszabolást. A férfiről úgy tudni, labilis az elmeállapota. A düsseldorfi rendőrség tájékoztatása szerint a volt Jugoszlávia területéről származik. Megkezdék az incidens vizsgálatát. Egy kormánytisztviselő úgy vélte, az ámokfutó támadásnak valószínűleg nem terrorizmus áll a hátterében.

A zavarodott férfi átrohant a síneken, majd leugrott egy hídról, ő maga is megsebesült. A baltás merénylőt őrizetbe vették, kórházba szállították. Két másik gyanúsan viselkedő férfit is őrizetbe vettek, őket utóbb elengedték.

Düsseldorf Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosa, a város főpályaudvarát lezárták, kiürítették. A bejövő vonatokat más pályaudvarokra irányították. Sok utas a vonatokon rekedt, órákkal később engedték őket leszállni. A rendőrség különleges erői vonultak ki a helyszínre. A pályaudvar fölött helikopter körözött. Számos mentőautó érkezett. A főpályaudvar zárlatát éjjel egy óra körül oldották fel.

Tavaly júliusban Würzburg közelében történt hasonló támadás, akkor egy 17 éves afgán menedékkéről támadt egy elővárosi vonat utasaira. Az Iszlám Állam követőjének vallotta magát, de neki is mentális problémái voltak.

Boris Johnson: Vegyen példát a Vasladyről Theresa May

Publikálás dátuma
2017.03.10. 09:42
Boris Johnson FOTÓ: Getty Images, Matt Cardy
Boris Johnson brit külügyminiszter szerint Nagy-Britanniának vissza kell utasítania az Európai Unió követeléseit, nem fogadhatja el az 50 millió fontos (majd 60 millió eurós) számlát. 

Ennyire becsülik ugyanis az EU követelését az Egyesült Királyság kilépése esetére. Michel Barnier, az unió Brexit-főtárgyalója hírek szerint úgy véli, hogy Londonnak egészen 2020-ig be kell fizetnie a rá eső részt az uniós költségvetésbe. Johnson szerint ez „nem ésszerű” követelés.

A volt londoni polgármester szerint Theresa May kormányfőnek a néhai Vasladyről kellene példát vennie. Johnson emlékeztetett az 1984-es fontainebleau-i uniós csúcstalálkozóra, amikor Margaret Thatcher, Nagy-Britannia első női miniszterelnöke kijelentette: „Vissza akarom kapni a pénzemet!”. Lady Thatcher el is érte amit akart, a brit uniós befizetési kötelezettség csökkentését: London megkapta a követelt visszatérítést (rebate-et).

Theresa May, akit csütörtök esti brüsszeli sajtóértekezleten megkérdeztek arról, hogy kész lesz-e kifizetni a „válási számlát”, azt mondta: „Szögezzük le, Margaret Thatcher csak egy volt, de Boris Johnsonnak igaza van, az emberek azért szavazták meg a Brexitet, hogy Nagy-Britanniának ne kelljen annyi pénzt befizetni a brüsszeli kasszába. A kilépéssel elérjük ezt a célt”.