Előfizetés

Tárgyalás volt, bérajánlat nincs a BKV-nál

G.E.
Publikálás dátuma
2017.03.10. 13:32
FOTÓ: Népszava
Ha a mostani ütemben távoznak a sofőrök a főváros közlekedési cégétől, akkor nem kizárt, hogy a BKV vezetése külföldi sofőröket toboroz – közölte a vállalat elnök-vezérigazgatója a helyi szakszervezetekkel folytatott péntek délelőtti megbeszélésen. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke kategorikusan elutasította a lehetőséget, hogy román vagy ukrán buszvezetőket vegyenek fel a magyar sofőrök mellé, mert Nemes Gábor szerint nem ez a megoldás a mostani bérfeszültség feloldására, mindenképpen béremelésre van szükség, hogy a munkaerőhiány miatt ne omoljon össze Budapest közlekedése.

Ugyanakkor még mindig csak további türelmet kért Bolla Tibor, amikor hivatali ideje alatt először megjelent a BKV úgynevezett állandó bizottságának ülésén, ahol valamennyi, 10 százaléknál nagyobb szervezettséggel rendelkező szakszervezet helyi elnökével tárgyal a vezetőség. Hiába várták tehát az érdekvédők, hogy végre érdemben is tudnak egyeztetni a hónapokkal ezelőtt benyújtott béremelési kérésükről, a BKV vezetője még most is csak annyit közölt, hogy az elvárt idei 15+5 százalékos átlagos emelés fedezete nincs meg a vállalat kasszájában. Van valamennyi pénz, de nincs meg a teljes összeg, ezért folytatják a tárgyalásokat a fővárosi önkormányzattal, hogy ki tudja-e egészíteni a keretet, s amíg nincs végleges válasz, addig inkább nem borzolnák a sofőrök, forgalomirányítók és a többi munkavállaló kedélyét, mert a lehetőségek ma még nagyon messze állnak az elvárásoktól.

A megbeszélésen elejtett mondatokból kiderült, hogy a cég vezetése is több, talán hároméves, de differenciált keresetjavulást kínáló béremelési csomagban gondolkodik. A kérdésre, hogy ebbe belemennének-e a szakszervezetek, az érdekvédők válasza az volt, hogy ehhez ismerniük kellene az ajánlat részleteit. Érdemi előrelépést március végéig ígért a BKV elnök-vezérigazgatója.

Az EKSZ elnöke arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a pénteki tárgyalástól függetlenül a hét elején megfogalmazott egyhetes ultimátumuk érvényben marad, vagyis a jövő hét közepéig várnak, utána megkezdik forgalomlassító akcióikat. Nemes Gábor tegnapi lapszámunkban példaként említette a jegyvásárlásokat gyakorlatilag leállító, korábban már kipróbált módszert, vagy a minden szabályt szigorúan betartó lehetőséget, aminek következtében autóbuszok tömegei maradhatnak a garázsokban. A megbeszélés után ehhez hozzátette, hogy egyéb módszerekben is gondolkodnak.

Mégsem kanyarós a Debrecenben ápolt beteg

Cáfolta a debreceni a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet pénteken, hogy kanyarós beteget ápolnának az intézményben. Két gyanús esetük valóban volt, de végül egyik sem felelt meg a „kanyaró diagnózisának” - írja a hvg.hu.

A debreceni kórház infektológia osztályára bekerülő beteggel közvetlen kapcsolatban lévő, de névtelenséget kérő forrás állította, hogy a férfi állítólag román kamionosok gumiját szerelte Hajdúhadház-Tégláson, ezt követően lett rosszul. A kórház közleménye szerint ő sem kanyarós. Továbbá azt is írták:  "Sem tegnap, sem ma nem került új kanyaró-gyanús beteg a Kenézy Gyula Kórházba.” 

Kapcsolódó
Debrecen mellett is megjelenhetett a kanyaró

Jordán Tamás ismét pályázik az igazgatói posztra

Publikálás dátuma
2017.03.10. 12:46
Fotó: Szalmás Péter
Szombathely önkormányzata március 27-én rendkívüli ülést tart, amelyen várhatóan döntenek majd a Weöres Sándor Színház újabb ügyvezető igazgatói pályázatának kiírásáról is.

Jordán Tamásnak, a teátrum jelenlegi igazgatójának megbízatása 2017. szeptember 30-án jár le, az előadóművészeti törvény szerint pedig legalább hat hónappal a megbízatás lejárta előtt kell pályázatot kiírni, tehát a szombathelyi önkormányzat a második pályázati eljárást is a törvényi határidő előtt indítja el.

A Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatát március 2-i ülésén az intézményt fenntartó szombathelyi közgyűlés ülésén a színházigazgatói kinevezésről nem tudtak dönteni, a városvezetés ugyanis a pályázati eljárás sérülésére hivatkozva - a másik pályázó, Dér András filmrendező pályázati anyaga kiszivárogott és ezért ő visszalépett - előbb új pályázat kiírását javasolta, majd az egyedüli pályázóként maradt Jordán Tamás harmadszori kinevezéséről is szavazott, de mindkét esetben patthelyzet alakult ki, így a név szerinti szavazás után végül mégis eredménytelen lett a pályázat.

Jordán Tamás később az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: újra pályázni fog az általa alapított színház vezetésére, de hozzátette azt is, a kialakult helyzet miatt nagyon nehéz tervezni a következő évadot, ezért szerinte elfogadható megoldást jelentene, ha igazgatói megbízását a következő évad végéig meghosszabbítanák.