EU-csúcs - Orbán szerint nem kifogásolták migrációs politikáját

Publikálás dátuma
2017.03.10. 14:52
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Orbán Viktor azt mondta, Európa a világ legjobb helye. Majd hosszan sorolta, hogy mit kellene másképp csinálni. A mostani csúcs legfontosabb részének a migrációról folyó vitát tartotta és a sajtótájékoztatón elmagyarázta, miért támogatta Donald Tusk elnökké választását.

Elnökválasztás

Donald Tuskot választottuk meg az Európai Tanács elnökének -kezdte tájékoztatóját Orbán Viktor-  Magyarország számára ez Európa jövőjéről, működőképességéről szólt. Miután egyetlen néppárti jelölt volt, csak őt lehetett támogatni, hisz a másik lengyel jelölt visszalépett. A helyzet azonban feszült, higgadtságra van szükség - hangsúlyozta a miniszterelnök. Szerinte ezt a csatát Lengyelország nem nyerhette meg. 

A lengyelek továbbra is számíthatnak Magyarország szolidaritására, megbecsülésünk és baráti érzelmeink változatlanok - mondta a kormányfő.

Migrációs vita

Az állam- és kormányfők nem emeltek kifogást, amikor ismertettem a magyar változásokat - jelentette ki Orbán Viktor. Megismételte a már ismert álláspontot, hogy senki sincs letartóztatva, bárki távozhat Szerbia irányába, de az eljárás lezárultáig nem léphet be Magyarországra. A jogszabály egyébként megegyezik azokkal a javaslatokkal, amelyeket Németország és Ausztria is sürgetett.

A kormányfő szerint a brüsszeli bürokratákkal lehetnek, lesznek még csaták az ügyben, de jó eséllyel azokat is meg lehet nyerni.

A menekültek bántalmazásáról azt mondta: egyetlen esetet sem ismer, ami Magyarország területén történt volna. Minden, ami kiderült, az Szerbiában történt.

Az EU jövője

Európa a világ legjobb helye - mondta a miniszterelnök. Szerinte ezt kell hangsúlyozni és ezt az állapotot kell megőrizni a jövőben is. Ám a tagállamok jogait nem lehet elvonni, ezt fontos kijelenteni. A többsebességes Európáról azt mondta: ilyen nem jöhet létre, nem lehet mag és periféria, de arról nyilván szó lehet, hogy egyes országok előbbre járjanak bizonyos ügyekben, mint mások.

A jövőről gondolkodva mégis a migráció a legnagyobb kérdés. Ellen kell állni a nyomásnak, nem szabad a migránsokat beengedni Európába - ismételte immár sokadszor Orbán Viktor.

Paks, a nagy diplomáciai siker

A Népszava kérdésére a kormányfő elmondta, hogy az osztrák kancellár szóba hozta Paks ügyét. Az osztrák álláspont szerint az atomerőmű bővítése nem jó döntés, de Magyarország folyamatosan egyeztetett a szomszédos országgal. Ausztria egyébként még indíthat jogi eljárásokat, de ez már nem akadályozhatja meg a beruházást.

A Balkánnal kapcsolatban Orbán úgy vélte, az EU-nak nincs jó stratégiája. A lehetséges bővítés nem látszik, sőt az EU frászt kap ennek hallatán, tehát a Balkánnal kapcsolatos álláspontok nem közeledtek.

Szerző
Frissítve: 2017.03.10. 15:38

A Benelux-államok tárgyalni hívják a visegrádiakat

Publikálás dátuma
2017.03.10. 13:52
Mark Rutte FOTÓ: Getty Images, Jack Taylor
A Benelux-államok hamarosan meghívják a visegrádi országcsoport vezetőit Hollandiába, hogy közösen tárgyaljanak az Európai Unió jövőjéről - közölte Mark Rutte holland kormányfő péntek délelőtt Brüsszelben, az uniós csúcsvezetők informális tanácskozását megelőzően.

Rutte belga és luxemburgi kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a visegrádi országokkal (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) tartandó megbeszélés után később a balti országokkal is hasonló egyeztetést kívánnak folytatni. Hozzátette, a Benelux-államok pozitív szerepet akarnak játszani az EU jövőjéről szóló vitában.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy Beata Szydlo lengyel kormányfő gyerekesen viselkedett, amikor a vezetők előző napi ülésén "dacból" nem írta alá a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, miután a tiltakozása ellenére újraválasztották Donald Tuskot az Európai Tanács élére.

Hasonlóan nyilatkozott az osztrák kancellár is, aki szerint az ilyen cselekedetek "nem vezetnek sehova". Christian Kern reményét fejezte ki, hogy a pénteki ülésen együttműködőbb lesz a lengyel miniszterelnök. Kern emellett az orosz szankciók ügyére is kitért. Mint mondta, Európának "kiegyensúlyozottabb kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal", ezért újra kellene gondolni a büntetőintézkedéseket. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem témája a mai ülésnek.

Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő kijelentette, nem hiszi, hogy a történtek miatt Lengyelország elszigetelt helyzetben lesz az Európai Unióban.

Név nélkül nyilatkozó uniós források szerint reggel sokan attól tartottak, hogy Beata Szydlo nem fog megjelenni a pénteki ülésen, hanem idő előtt hazautazik Lengyelországba, később azonban megérkezett a lengyel kormányfő.

Pénteken már csak az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó "huszonhetek" vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről, illetve az EU elődszervezeteit megalapító Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából rendezett március végi római csúcstalálkozó előkészítéséről egyeztessenek.

Sajtóhírek szerint a résztvevők között vita várható az európai projekt újraindításáról szóló nyilatkozat tartalmáról, amelyet a római találkozón fogadnának majd el. Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország például a többsebességes Európa gondolatát támogatja, a keleti tagállamok azonban ezt hevesen ellenzik.

Szerző

Tévétoronynak ütközött egy helikopter

Lezuhant egy helikopter pénteken Isztambul egyik külső városrészében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség. Hasan Akgün, a körzet polgármestere öt megégett holttestet látott a helyszínen.

Az Anadolu értesülése szerint a helikopter a 257 méter magas helyi tévétoronynak ütközött. A légi jármű az E-5-ös útra és környékére esett. A jármű öt nagyobb darabra tört, a lángoló roncsokhoz mentő és tűzoltó egységek érkeztek. Az utat mindkét irányban lezárták.

A Sikorsky S-76 típusú helikopter az Eczacibasi török ipari vállalatcsoport tulajdonában állt. A Dogan török hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopteren 7-en voltak; 2 pilóta, valamint 4 orosz és egy török állampolgár, akik Bilecik tartományba tartottak egy gyárlátogatásra.

A légi jármű az Atatürk nemzetközi repülőtérről szállt fel, és öt perccel később zuhant le.

Szerző