Országos szintű frusztráció

Somfai Péter (Népszava, 02.28.) Az irigylésre méltó feledékenység c. jegyzetében fanyarul élcelődve megmondta: egyeseknek olyan nagy vagyona van, melyet az emberi értelem már-már nehezen tud átlátni, ezért nem tudnak teljes körű képet adni anyagi helyzetükről. Így fordulhat elő, hogy néhány oligarcha vagyonbevallásában "megfeledkezik" egy–másfél milliárd forintjáról. A politikai rendszerváltozás hajnalán Sárközy Tamás professzor azt mondta: a piacgazdasági rendszer nem lesz igazságosabb, mint a szocialista volt, csak más lesz. Ezért azt javasolta, hogy évente írjuk fel a vagyoni állapotunkat, de ezt a javaslatot figyelemre sem méltattuk. A magyar emberek szemében a vagyonnyilatkozat olyan okmány lett, amelytől úgy kell félni, mint az ördögnek a tömjénfüsttől. A gazdag azt mondja, senkinek semmi köze hozzá, a szegény meg azért húzódozik, mert szégyelli a szegénységét. Pedig a társadalmi igazságosságérzetünk azt diktálná, hogy egymás vagyoni helyzetével valamelyest mégis csak tisztában kellene lennünk. A társadalmi igazságosság e kérdésében jelenleg országos szintű a frusztráció, talán tényleg csak iróniával lehet szóba hozni. A vagyoni szétszakadás jelenlegi mértékéről bő negyed századdal ezelőtt sem a mai gazdag, sem a mai szegény még csak nem is álmodott.

Szerző

Az elsőség a tét a Népligetben

A női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjében is az utolsó játéknapokra kerül sor szombaton és vasárnap.

 Az 1. csoport listavezetője, a Ferencváros ma az Elek Gyula Arénában látja vendégül a montenegrói Buducnost Podgorica együttesét (15.00, Tv.: Sport1), amelyet egy hónappal korábban egyszer már legyőzött idegenben. Amennyiben a budapesti zöld-fehéreknek hazai közönségük előtt is sikerül ez a bravúr, megőrzik csoportelső pozíciójukat. „Ne tévesszen meg senkit, hogy idegenben sikerült jelentős különbséggel, nyolc góllal megverni a Podgoricát, mert változatlanul a világ egyik legjobb csapatáról van szó. Tudjuk, ha esetleg nagyon kikapnánk, a Larvikkal találkoznánk, amennyiben viszont az első vagy a második helyről jutunk tovább, a CSM Bucuresti vagy a Midtjylland lesz az ellenfelünk. Nem lehet eldönteni, melyik lenne a jobb” – nyilatkozta Jeney Zsolt Ákos, az FTC-Rail Cargo Hungaria szakosztályelnöke az M1 aktuális csatornán.

A BL legutóbbi kiírását ezüstérmesként záró, a negyeddöntőben biztosan a francia Metz csapatával játszó vasárnap lép pályára a norvég Larvik otthonában (17.00, Tv.: Sport1). A mérkőzésnek nincs tétje, mert a magyar csapat biztosan az első, a skandináv együttes pedig a második helyen zár a 2. csoportban.

Szerző

Az FA-kupában vigasztalódna az Arsenal

Rendhagyó hétvége elé néznek az angol labdarúgócsapatok, ugyanis ezúttal bajnoki és kupamérkőzéseket egyaránt rendeznek. 

Az FA-kupában már csak nyolc klub van versenyben a végső győzelemért, s izgalmas párharcokra van kilátás: már csak azért is, mert a Chelsea-nek a Manchester Uniteden kellene átverekednie magát. A londoni együttes kedvezőbb előjelekkel várhatja a hétfő esti küzdelmet, hiszen magabiztosan vezeti a Premier Leauge-t, s nem érdekelt egyetlen nemzetközi kupasorozatban sem. Az United játékosai viszont csütörtökön Rosztovban vendégeskedtek az Európa-ligában, s péntek hajnalban másodszor tették meg a csaknem ötezer kilométeres repülőutat.

Az Arsenal az elmúlt hetekben több pofonba is beleszaladt, a Liverpool elleni 3-1-es verség után 10-2-es összesítéssel búcsúzott a Bajnokok Ligája küzdelmeitől a Bayern München ellenében. Arsene Wenger tanítványai alighanem a bajnoki címről is lemondhatnak, így csupán FA-kupa győzelemmel törleszthetnek a szurkolóiknak. Ehhez a közvetkező lépés az ötödosztályú Lincolt legyőzése lehet.

Premier League, 28. forduló. Szombat. Bournemouth-West Ham, Everton-West Brom, Hull City-Swansea. Vasárnap. Liverpool-Burnley 17.00 (Tv.: Spíler TV). Az élmezőny. 1. Chelsea 66 pont, 2. Tottenham 56 (53-20), 3. Manchester City 56 (53-29)

FA-kupa, negyeddöntők, szombat: Middlesbrough-Manchester City 13.15 (Tv.: Sport2), Arsenal-Lincoln City 18.30 (Tv.: Sport2), Vasárnap: Tottenham-Milwall 15.00 (Tv.: Sport1). A Chelsea-Manchester United mérkőzést hétfőn rendezik.

Szerző
Témák
Arsenal FA Kupa