Előfizetés

Felmondólevelek tömegét helyezték letétbe - Reagált a BKK

Publikálás dátuma
2017.03.11. 13:44
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Százszámra helyezik letétbe a felmondásukat a BKV-sok - közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A BKV úgy reagált erre, hogy mind a dolgozók, mind a vezetés tisztában van a dolgozói bérek színvonalával, így semmi értelme az ilyen jellegű feszültségkeltésnek, nyomásgyakorlásnak.

A Világgazdaság információi szerint, mivel megállapodás nélkül záródtak a bértárgyalások a BKV képviselői és a szakszervezetek között pénteken, már robbanással fenyeget a bérbomba. Több százan kitöltötték és aláírták a felmondási nyomtatványt, amely az EKSZ páncélszekrényébe fog kerülni, s a járművezetők és karbantartók egy hónap múlva élesíthetik be – jelentette be Nemes Gábor, az EKSZ elnöke.

Nemes szerint a folyamatosan növekvő munkaerőhiányban az emberek egyre kevésbé félnek attól, hogy munka nélkül maradnak, s egyre bátrabban követelik a jogaikat. Mivel a súlyos létszámhiánnyal küzdő állami cégeknél jelentősen emelik a béreket – a MÁV-nál és a Volánnál is –, ezek a társaságok felszippanthatják a BKV-tól menekülőket. Elindult a lavina, amit csak megfelelő béremeléssel lehet megállítani.

Az akció, vagyis a felmondólevelek kitöltése és letétbe helyezése már az első napon – március 10-én – annyira felgyorsult, hogy az ötletgazdákat, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetőit is meglepte: több gyűjtőponton – végállomások, garázsok, különféle üzemi területek –, több százan leadták már a felmondási szándékot jelző nyomtatványokat. 

BKK: nincs értelme a nyomásgyakorlásnak
A BKV átgondolatlan lépésnek tartja az EKSZ akcióját, különösen annak fényében, hogy az elnök-vezérigazgató arra kérte a bértárgyaláson résztvevőket, nyugtassák meg a dolgozókat azzal, hogy béremelés lesz, csak pillanatnyilag a mértéke nem ismeretes - olvasható a közleményben. A bértárgyalások előre menetele nem a fenyegetéseken, hanem a források megteremtésén és a közös megegyezésen múlik, utóbbihoz azonban elengedhetetlen, hogy mindkét fél részéről jelen legyen a szándék - hangsúlyozta a vállalat. A BKV vezetése nem csak ígérget, hanem mindannyiunk érdekét szem előtt tartva felelősségteljesen, mindent átgondolva, hosszú távú megoldásra törekszik és ennek szellemében folytatja a bértárgyalásokat - teszik hozzá a közleményben.

Külföldi sofőröket vennének fel?

Ha a mostani ütemben távoznak a sofőrök a főváros közlekedési cégétől, akkor nem kizárt, hogy a BKV vezetése külföldi sofőröket toboroz – közölte a vállalat elnök-vezérigazgatója a helyi szakszervezetekkel folytatott péntek délelőtti megbeszélésen. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke kategorikusan elutasította a lehetőséget, hogy román vagy ukrán buszvezetőket vegyenek fel a magyar sofőrök mellé, mert Nemes Gábor szerint nem ez a megoldás a mostani bérfeszültség feloldására, mindenképpen béremelésre van szükség, hogy a munkaerőhiány miatt ne omoljon össze Budapest közlekedése.

A megbeszélésen elejtett mondatokból kiderült, hogy a cég vezetése is több, talán hároméves, de differenciált keresetjavulást kínáló béremelési csomagban gondolkodik. A kérdésre, hogy ebbe belemennének-e a szakszervezetek, az érdekvédők válasza az volt, hogy ehhez ismerniük kellene az ajánlat részleteit. Érdemi előrelépést március végéig ígért a BKV elnök-vezérigazgatója.

Drasztikus lépésre készülnek

Az EKSZ elnöke korábban arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a pénteki tárgyalástól függetlenül a hét elején megfogalmazott egyhetes ultimátumuk érvényben marad, vagyis a jövő hét közepéig várnak, utána megkezdik forgalomlassító akcióikat. Nemes Gábor korábban példaként említette a jegyvásárlásokat gyakorlatilag leállító, korábban már kipróbált módszert, vagy a minden szabályt szigorúan betartó lehetőséget, aminek következtében autóbuszok tömegei maradhatnak a garázsokban.

Ahogyan a hét elején megírtuk, az EKSZ hónapokkal ezelőtt kezdeményezte, hogy az idén 15+5 százalékos béremelést kapjanak a BKV dolgozói, amiből az 5 százalék a legalsó kategóriák felzárkóztatását szolgálná. A bérkövetelés az állami szféra vállalatainak bérmegállapodásához hasonlóan 3 év alatt összesen 30 százalékos emelési igényt tartalmaz.

"Mondjunk nemet!" - Tüntet az ellenzék március 15-én

Publikálás dátuma
2017.03.11. 12:41
Tavaly október 23-án közös tüntetést tartott a baloldali ellenzék a Blaha Lujza téren. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A Majtényi László államfő-jelölését kezdeményező Elnököt a köztársaságnak csoport demonstrációt hirdet Séta az új köztársaságért - tüntetés március 15-én címmel.

Gyülekezés 14.30-tól az Operánál, a menet 15 órakor indul, majd a Nagymező utcán keresztülhaladva az Alkotmány utca Kossuth téri végénél fejeződik be. A séta végén beszédet mond Majtényi László, az ellenzék köztársasági elnök jelöltje.

A csoport felhívása kiemeli: Budapest népe pár hete ellent mondott a hatalomnak. A hatalom vita helyett hazaárulózni kezdett. Mondjunk nemet az ország megosztására, mondjunk nemet a kormány arroganciájára és az ország kifosztására. Mutassuk meg, hogy kiállunk jogainkért és az országért. Ünnepeljük meg a szabadságért küzdő '48-as forradalmárokat és kívánjuk ma is a sajtó szabadságát!"

A felhívásban megjegyzik, hogy a tüntetést bejelentették a rendőrségen.

Ismét tilos kifütyülni Orbánt
A standok felállítását lehet korlátozni, megtiltani egy tömegrendezvényen, például biztonsági okokra hivatkozva, ám amennyiben a hatóságok csak az Együtt síposztó standjait tiltják ki, a kokárdás- vagy egyéb standokat nem, akkor már jogsértést követnek el - mondta lapunknak Hack Péter alkotmányjogász azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség nem engedélyezte a pártnak, hogy március 15-én, Orbán Viktor kormányfő beszéde alatt standokról sípokat osszon. 
Juhász Péter pártelnök szerint a hatósági tiltás törvénytelen, és biztosan megtartják az Astoria és a Kálvin tér közelébe tervezett sípos akciót. Az alkotmányjogász kifejtette, az Együttnek így is van lehetősége kiadni az eszközöket: "abba nem szólhat bele a rendőrség, hogy valaki egy rendezvényen mit osztogat szatyorból, táskából. Nyilván ez a tiltott dolgokra - drogok, fegyverek például - nem vonatkozik, de a síp nem ez a kategória". Arra azonban a szakember szerint a hatóságoknak van lehetőségük, hogy ne engedélyezzék az Együtt bejelentett rendezvényét, hiszen bár a kormányfő kifütyülése önmagában nem erőszakos cselekmény, de hivatkozhatnak például egy másik bejelentett rendezvényre ugyanazon a helyszínen.
A rendőrség arra hivatkozva tiltotta be az egyébként bejelentett akciót, hogy a Honvédelmi Minisztérium március 13. és 16. között az Astoria és a Kálvin tér teljes területét használhatja az állami ünnepségek szervezéséhez és lebonyolításához. Bár azt a hatóság is elismerte, hogy az Együtt nem a már lefoglalt területeken szeretne fütyülni, csak azok határán, de a sípos akcióval megzavarnák "Magyarország Miniszterelnökének" beszédét és a nemzet méltóságát. Márpedig a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása az alaptörvény IX. cikkének 5. bekezdése szerint "nem irányulhat a magyar nemzet méltóságának a megsértésére" - írták.

Juhász Péter emlékeztetett, gyülekezést csak akkor lehet betiltani, ha az akadályozza a közlekedést vagy a népképviseleti szervek munkáját - a sípos akcióra pedig egyik sem érvényes. A pártelnök azt is ismertette: három síposztó pontot nem engedélyezett a rendőrség, ezért most hatot fog bejelenteni, ha azokat is betiltják, akkor tizenkettőt, "ha kell minden sípolót bejelentünk".

 

Liptai Claudia nem tér vissza a TV2 képernyőjére

Publikálás dátuma
2017.03.11. 12:14
Forrás: Facebook/Liptai Claudia hivatalos rajongói oldal
„A Nagy Duett idei szériájában a már rutinosnak számító Tilla egyedül vezeti majd az élő adásokat, mivel Liptai Claudia jelenleg is anyai teendőinek szenteli minden idejét" – közölte a TV2 közleményében. Azaz a rajongóknak a show újabb évadában is nélkülözniük kell a kisfiával otthon maradó műsorvezetőt.

Claudia  Panka születése után hamar visszatért a munkához, most azonban úgy érzi, egyelőre még négy hónapos kisfia mellett a helye. "Amikor Panka született, egy teljesen más életszakaszban voltam, 33 évesen nagyon aktív korszakomat éltem, és úgy gondoltam, hogy rendjén van, ha hamar visszatérek a munkámhoz. Nekem ezek most jó ideig az utolsó pillanataim a nyilvánosság előtt" – fogalmazott a műsorvezető az Édeskettes című könyv bemutatóján, tavaly októberben.

„Tárgyalásokat folytattunk, hiszen Claudia még nem szeretne visszatérni a képernyőre, és nagyon hálás, hogy figyelembe veszik és elfogadják a kérését" – nyilatkozta a Borsnak a Liptai sajtóügyeit intéző cég.

Claudia döntését Till Attila is elfogadta. A lapnak úgy nyilatkozott: - Persze nagyon örültem volna, ha jön Clau, de egyedül sem lesz nehéz dolgom. Ott a zsűri is, tulajdonképpen egy műsorvezető elég. A kettőnek akkor volt szerepe, amikor működött a kulisszák mögött, hátul a lihegő, és egyikünk ott beszélgetett a versenyzőkkel. De ez már nincs. Megértem Claut, kisgyerekkel van otthon, az egy másik világ. Nem kell a nőket ilyenkor azzal stresszelni, hogy dolgozzanak. Ha ő a gyerekkel érzi jól magát otthon, akkor nem kell sürgetni a visszatérését - fogalmazott a Nagy Duett műsorvezetője.

Forrás: Facebook/Liptai Claudia hivatalos rajongói oldal

Claudia a kisfiával Forrás: Facebook/Liptai Claudia hivatalos rajongói oldal