Előfizetés

Babos legyőzte ellenfelét az Indian Wells-i tornán

A 25. helyen kiemelt Babos Tímea három játszmában legyőzte az amerikai Varvara Lepchenkót az Indian Wells-i keménypályás tenisztorna 7,67 millió dollár (2,3 milliárd forint) összdíjazású női versenyének második fordulójában.

A magyar játékos honlapjának vasárnapi beszámolója szerint a számos fordulatot és izgalmat hozó mérkőzés 2 óra 57 percig tartott.

"Elképesztően nehéz és hosszú meccsen vagyok túl. Az Indian Wells-i körülmények nem igazán fekszenek nekem. Nagyon örülök, hogy meg tudtam fordítani a meccset, büszke vagyok arra, hogy így kiküzdöttem a győzelmet" - nyilatkozta Babos Tímea, majd kiemelte, hogy rengeteg magyar szurkoló volt a lelátókon.

A világranglista 28. helyén álló magyar teniszező következő ellenfele - magyar idő szerint vasárnap este - a 14. helyen kiemelt orosz Jelena Vesznyina lesz. A 30 éves orosz játékos a 15. helyen áll a WTA-rangsorban, ez pályafutása eddigi legjobbja.
     
Eredmények:
nők, 2. forduló (a 32 közé jutásért):

Babos Tímea (25.)-Lepchenko (amerikai) 4:6, 7:6 (7-2), 6:2

további eredmények:
Halep (román, 4.)-Vekic (horvát) 6:4, 6:1
Radwanska (lengyel, 6.)-Sorribes Tormo (spanyol) 6:3, 6:4
Keys (amerikai, 9.)-Duque (kolumbiai) 6:1, 7:5
V. Williams (amerikai, 12.)-Jankovic (szerb) 1:6, 7:6 (7-5), 6:1
Vesznyina (orosz, 14.)-Rogers (amerikai) 6:4, 7:5
Görges (német)-Stosur (ausztrál, 16.) 4:6, 6:4, 6:4
Safarova (cseh)-Vandeweghe (amerikai, 20.) 4:6, 6:4, 6:1
Davis (amerikai)-Sevastova (lett, 22.) 7:5, 6:3
Siniakova (cseh)-Suarez Navarro (spanyol, 23.) 6:3, 7:5
Mladenovic (francia, 28.)-Beck (német) 6:0, 7:5
Oszaka (japán)-Csang Suaj (kínai, 30.) 6:4, 6:2
Peng Suaj (kínai)-Konjuh (horvát, 31.) 6:4, 6:2

"Soros jelöltje" - Majtényit turbó sebességen próbálja lejáratni a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.03.12. 13:34
Majtényi László az MSZP Deák Körének rendezvényén, az OKISZ Inkubátorházban FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Az államfőválasztás előtt egy nappal turbó sebességre kapcsolt a Fidesz az általuk jelölt Áder János jelenlegi köztársasági elnök ellenfele, Majtényi László lejáratásában. Legújabb közleményükben Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója állította, hogy Majtényi Soros György államfőjelöltje, az üzletember áll mögötte.

A Fidesz és a neki hűen behódoló médiumok nem először próbálják Soros Györggyel lejáratni az ellenzék közös köztársasági elnök-jelöltjét. Az utóbbi napokban a kormányzati retorikát mind magasabb szinten elsajátító Origo, a CÖF és a Magyar Idők is teljes gőzzel támadta az Eötvös Károly Intézetet, amelynek elnöke Majtényi László.

A lejárató cikkekben az intézet pénzügyeit próbálták "leleplezni", a Civil Összefogás Fórum (CÖF-CÖKA) pedig lendületből „vállalhatatlannak” minősítette az intézetet. Az EKINT pénteki közleményében tételesen cáfolta az Origo és a CÖF vádaskodásait.

Mint írták: az EKINT közhasznúsági jelentéseiben, a törvényi előírásoknak megfelelően, minden évben közzéteszi, milyen támogatásokkal járul hozzá egy-egy alapítvány vagy szervezet – köztük az Open Society Institute – az intézet működéséhez vagy egyes projektekhez. Az Origo újságíróit az intézet szerint valószínűleg az "zavarhatta meg", hogy léteznek olyan projektek, amelyek több évig tartanak. Ez esetben a több évre szánt keretösszeg és a tárgyévben folyósított – azaz az intézethez valóban eljuttatott – összeg is olvasható a jelentésekben, sőt, rögtön nem is egyben, hanem az évek számától függően több jelentésben is. Ezeket a számokat az Origo lelkesen összeadta, tehát bizonyos összegeket többször is beszámított a végeredménybe, pedig józan ésszel könnyen belátható, hogy ez összeadási hiba.

Az EKINT nemhogy nem titkolta, de mindig is büszkén vállalta, hogy 2003-ban a Soros Alapítvány hozta létre, és támogatói között szerepel többek között az Open Society Institute is – fogalmazott az intézet, hozzátéve: nem túl meglepő fordulat az sem, hogy a liberális jogállami értékek érvényesüléséért dolgozó intézetet egy liberális értékeket képviselő alapítvány támogat, és abban is nehéz lenne kivetnivalót találni, ha ezt a jelenleginél nagyobb összeggel tenné.

Az intézet nyílt vállalása ellenére a Fidesz nem hagyott fel a támadással: Hidvéghi Balázs vasárnapi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "idegen hatalmi érdekek szolgálatáról beszélhetünk", így Majtényi méltatlan arra, hogy a magyar nemzet államfője legyen. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint szégyenteljes, hogy a baloldali pártok beálltak Majtényi László mögé ahelyett, hogy olyan jelöltet állítottak volna, aki a magyar érdekeket szolgálja. Úgy vélte, jobb lett volna, ha Majtényi László tisztázta volna azt, hogy pontosan honnan kapott pénzt, ezért cserébe milyen elvárásokat fogalmaztak meg vele szemben, és milyen érdekeket képvisel - fogalmazott Hidvéghi, annak ellenére, hogy az EKINT korábban is hangsúlyozta, hogy sosem titkolták Soros György támogatását.

Majtényi László a Népszavának adott interjújában úgy reagált a kormány "sorosozására", hogy ez ugyanolyan fantomgyártás, amit a kormánytól már megszokhattunk. "Látszik, hogy a menekültügy kifújt, most megint jöhet a Soros. De lehet ez bármi, bárki, nem az ellenség kiléte a fontos. Hogy mitől és miért rettegnek, azt csak ők tudják. Az Eötvös Károly Intézet például mindössze nyolc szelíd ember. Hogy a mi civil szervezetünktől a Nemzeti Együttműködés Rendszere miért retteg, azt a Habony-média tollnokaitól kellene megkérdezni" - nyilatkozott lapunknak Majtényi, hozzátéve, hogy ő a béke szószólója lesz.

DK: Orbánnal kezdje a Soros elleni harcot a Fidesz!
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint ha a Fidesz Soros György emberei ellen akar harcolni, akkor Orbán Viktorral kell kezdenie. A párt közleményében azt írta: Magyarországon csak egy emberről tudható biztosan, hogy "Soros György támogatásával lépett a politikai életbe, ez pedig Orbán Viktor, aki Soros-pénzből tanult Oxfordban". 

 

A CÖF is bepróbálkozott

A Civil Összefogás Fórum a március 9-én tartott sajtótájékoztatóján fejtette ki „aggályait” az Eötvös Károly Intézet átláthatóságával kapcsolatban. Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője az euobserver.com adataira hivatkozva azt állította, hogy az EKINT az „egyik legátláthatatlanabb szervezet Európában”, így a „vállalhatatlan” jelzővel illette az intézetet. Hogy jogászként mi vállalható és vállalhatatlan, arról a vélemények megoszlanak, annyi azonban bizonyos, hogy a szakmaiság az értesülések forrásainak naprakész megválasztásánál kezdődik – vélekedett a szervezet. A szóvivő megjegyzése a Transparify 2015-ben publikált jelentésére utalt, amelynek kapcsán kiderült, hogy a szervezet a Google Translate segítségével mérte fel az EKINT magyar nyelvű honlapját, és nem vette figyelembe az EKINT évekre visszamenően közzétett közhasznúsági jelentéseit. A hibát a Transparify korrigálta, aktuális adatai szerint az EKINT átláthatóságát a legmagasabb, ötcsillagos minősítéssel jutalmazta. Mellesleg, az ötcsillagos-klubban Magyarországot egyedül az Eötvös Károly Intézet képviseli.

Nemcsak az Origo, vagy épp a CÖF pörög maximális fordulatszámon, ha lejárató, dezinformációkat kell terjeszteni, a Magyar Idők pénteki cikkében például Majtényi „tévedésére” hívta fel a figyelmet. Szintén az Origón jelent meg a minap a Momentumról egy lejárató anyag, de emlékezhetünk a Vona Gábor Jobbik-elnök, a Hadházy Ákos LPM-társelnök vagy épp Juhász Péter, az Együtt mostani enöke elleni karaktergyilkossági kísérletekre is.

A mocskolódások háttere

„A Fidesz és a kormány által vezérelt sajtó negatív lejárató kampányai alapvetően nem a fideszes szavazótábor bővítését célozzák, nem a bizonytalanokat akarják meggyőzni arról, hogy a Fideszre szavazzanak. Sokkal inkább szeretnék egyben tartani a saját tábort, ehhez pedig ilyen megerősítések szükségesek” – vélekedett lapunknak Ceglédi Zoltán. A politikai elemző szerint a lejárató cikkek és a mocskolódások másfelől figyelmeztetések a politikába belépő, vagy az ellenzéki oldalon mozgó szereplőknek. „A kabinet a lejáratásokkal az egykor heterogén összetételű és a mainál nagyobb Fidesz-tábor maradékához szól, mivel ezzel a maradékkal is lehet választást nyerni az ellenzék aktuális helyzete miatt” – mutatott rá a szakértő, hozzátéve: a 2018-as választási kampányban a mostaninál is durvább dolgokat fogunk látni. A Fidesz és Orbán Viktor meggyőződése mindig az volt, hogy a választás a fontos, előtte bármit meg lehet tenni. A kormányfő egy 2006-os beszédében úgy fogalmazott: „(..) majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot.” A szakértő szerint ez a hozzáállás azóta sem változott.

Hétfőn választ államfőt a Ház
Az Országgyűlés hétfőn választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét öt évre. Az ülésnapot reggel 8 órától napirend előtti felszólalások nyitják, majd 9.30-tól megkezdődik az államfőválasztás folyamata. Felszólal 15-15 perces időtartamban a két jelölt, a képviselők ezt követően titkos szavazáson adhatják le szavazatukat.
Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt válik államfővé, aki - a voksok számától függetlenül - a legtöbb szavazatot kapta. Az ülésnap a kérdésekkel és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.

A Quimby frontembere versben osztotta ki az Orbán-kormányt - Videó!

Publikálás dátuma
2017.03.12. 13:03
A Quimby fellépése a Szigeten FOTÓ: Népszava
Kiss Tibi, a Quimby zenekar frontembere volt a vendég a HírTV Alinda című műsorában. Veiszer Alinda a hétfőn adásba kerülő műsorból töltött fel egy kis ízelítőt a Facebook-oldalára, amiben az énekes vers formájában bírálta a kormányt. Később kiderült, hogy a vers valójában egy színdarabhoz készült, de személyes élmény ihlette.

„Megkérdeztem, miért mondja mindig azt, hogy a dalai nem politizálnak. Azt mondta, azért, mert tényleg nem , de ír olyan szövegeket is, amelyek tényleg aktuálisak. Csak heccből megkérdeztem, akkor elmondana-e egyet. Esküszöm, nem gondoltam, hogy megteszi. Kiss Tibi, a Quimby frontembere ilyeneket rejteget a fiókjában” – írta Veiszer Alinda saját Facebook-oldalán, ahova egy előzetest is feltett a műsorából. A videóban hangzott el Kiss Tibi verse is, amit a trágár kifejezések miatt nem írunk le, hallgassák inkább meg saját fülükkel:

Kiss Tibi a facebookos előzetes után az Indexnek azt mondta, a verset, amely egyébként egy színházi darabhoz készült, személyes élmény ihlette: egy ápolóval beszélt hosszan, aki elmesélte neki a történetét. A verset a darab szerint egy nagyon mérges csuklyás ember mondja el, aki - mint fogalmaz - "lehet néger, zsidó, meleg vagy mocskos libsi”. Hozzátette, hogy bár a vers az eredeti környezetében nyeri el valódi értelmét, a benne megfogalmazott dühöt ő is átélte.

A mostani politikai helyzetről azt mondta, lassan inkább kabaréhangulata van, és művészileg egyre kevésbé ihlető, mert nem kihívás már, nincsenek benne inspiráló dolgok, olyan részletek, amelyeket nehéz átlátni.

Korábban a Quimby rajongói azért akadtak ki a zenekarra, mert részt vettek a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Tusnádfürdőn, ahol Orbán Viktor tartott beszédet hívőinek.

A Quimbyvel tavaly novemberben készített interjúnkat ide kattintva olvashatja el!