Bayer Zsolt anyázva küldte el a Quimby énekesét

Publikálás dátuma
2017.03.13. 15:41
Bayer Zsoltnak nem tetszett Kiss Tibi verse FOTÓ: Népszava
Érzelgős, már-már szentimentális válasz versike Kiss Tibinek címmel, egy kétsorossal reagált Bayer Zsolt a Quimby frontemberének a Hír Tv-ben elmondott dalszövegére. "Te felülsz az álmok foltos indián lovára,/és ellovagolsz hamar a k*rva anyádba" - írta a Magyar Idők munkatársa.

Kiss Tibi Veiszer Alinda műsorában arra a kérdésére, hogy politizál-e a dalaiban mostanában, elszavalta egyik versét, amely első két strófája a következő: "Miért ba*átok szét az országomat,/Miért rúgjátok hasba az ápolót,/Miért ültetitek szamárpadba a tanárokat,/Miért szarjátok szájba az álmodót? Ti még a Sátánnak is túl ge*k vagytok,/Még ő is megvet titeket,/Mert a Sátán bátran vállalja magát,/De ti hívőként lettetek hitetlenek."

A Quimby énekese a Hír TV-ben elhangzott vers után az Indexnek azt mondta, hogy a színházi darabhoz készült szerzeményt személyes élmény ihlette: egy ápolóval beszélt hosszan, aki elmesélte neki a történetét. A verset a darab szerint egy nagyon mérges csuklyás ember mondja el, aki - mint fogalmaz - "lehet néger, zsidó, meleg vagy mocskos libsi”. Hozzátette, hogy bár a vers az eredeti környezetében nyeri el valódi értelmét, a benne megfogalmazott dühöt ő is átélte.

A mostani politikai helyzetről azt mondta, lassan inkább kabaréhangulata van, és művészileg egyre kevésbé ihlető, mert nem kihívás már, nincsenek benne inspiráló dolgok, olyan részletek, amelyeket nehéz átlátni.

Szerző

Sípolhat-e a polgár? - Bíróságon támadták meg a tilalmat

Publikálás dátuma
2017.03.13. 14:47
2016 október 23 - Népszava fotó/Tóth Gergő
A BRFK a múlt héten is, és ma is megtiltotta, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke sípolással egybekötött tüntetést tartson március 15-én, nem messze a miniszterelnök múzeumkerti beszédétől. A tiltás alapja a „nemzet méltósága” és a „méltó megemlékezéshez való jog” sérelme. A TASZ a bíróságon támadta meg a tilalmat, a döntés még az ünnepnap előtt megszülethet - tudatja közleményében az emberi jogi jogvédő civil szervezet.

Az ellenzéki politikus március 15-re, az Múzeum-kert környéki metrókijáratokhoz jelentett be síposztással egybekötött demonstrációt, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a kormánnyal elégedetlen honpolgárok is kifejezhessék véleményüket a nemzeti ünnepen a miniszterelnök beszéde alatt. Budapest Rendőr-főkapitánya azonban megtiltotta a rendezvény megtartását a „nemzet méltóságának” és a „méltó megemlékezéshez való jognak” a vélt sérelmére hivatkozva. A TASZ szerint azonban a főkapitány nem létező jogokra és értékekre hivatkozva, még a tiltás alkalmatlanságát is figyelmen kívül hagyva hozott tiltó határozatot, ezért annak hatályon kívül helyezését kérte a hétvégén a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól. A mai tiltással kapcsolatban a TASZ továbbra is jogsegélyt nyújt Juhásznak.

A felülvizsgálati kérelem tételesen rámutat arra, hogy bár az alapjogok és kivételesen alkotmányos értékek korlátozhatják a gyülekezési jog érvényesülését, a jelen esetben ilyen indok nem merül fel. Az, hogy a miniszterelnök zavartalanul szónokolhasson nem alkotmányos érték. Aki őt kifütyüli, róla mond véleményt, nem a magyar nemzetről, hiszen a magyar nemzetet önmagában sem a kormányzat, sem a miniszterelnök nem testesíti meg. Nemzeti ünnepről lévén szó, senkinek, még a kormányzatnak vagy a miniszterelnöknek sincs joga azt kisajátítani.

A BRFK szerint a sípolás az „állami ünnepségen résztvevő személyek méltóképpen történő megemlékezéshez való jogának” csorbításához is vezetne. Ilyen joga azonban senkinek sincs. Az ünnepség mindenkinek szól, ahogy az állam is mindenki állama, nemcsak azé, aki a kormánnyal egy politikai véleményen van. A BRFK arról is megfeledkezik, hogy a kormányzati szónokok kifütyülése kulturált véleménynyilvánítás, megszokott demokratikus gyakorlat. Sem a vélemény tartalma – a kormányzat kritikája –, sem annak kinyilvánítása – kifütyülés –, nem foszt meg senkit attól a jogától, hogy méltóképpen megemlékezzen a forradalomról, vagy hogy véleményt mondjon a kormányzatról.

„Sokmindent lehet mondani arra, aki a kormányzati ünneplést sípolással akarja zavarni – lehet nem egyetérteni vele, arcátlannak vagy faragatlannak nevezni – de a véleménynyilvánításhoz való jogát nem lehet elvitatni” – mondta el Hegyi Szabolcs, a TASZ Gyülekezési jogi programvezetője. „Március 15. szelleméhez méltatlan, hogy a rendőrség előzetesen kétségbe vonja egy tüntetés jogszerűségét, és politikai indokok alapján elvitatja bárkinek is a jogát ahhoz, hogy a szabadság ünnepén politikai véleményt nyilvánítson” – tette hozzá a TASZ programvezetője.

lásd még: Újra megtiltották a síposztást Juhászéknak

Szerző

Vizes vb - 3,7 milliárdért rendezi az ünnepségeket a Müpa

Publikálás dátuma
2017.03.13. 13:03
Fotó: Molnár Ádám
Egyedüli pályázóként, hirdetés nélküli közbeszerzésen 3,7 milliárd forinttért megkapta a Káel Csaba vezette, s az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó MÜPA Budapest Nonprofit Kft. a vizes világbajnokság ünnepségeinek művészeti tervezését és szervezését - derült ki az Európai Unió közbeszerzési honlapjáról. 

A pontos feladatleírás szerint Káelék feladata a VB-rendezvények showtechnikai elemeinek biztosítása, valamint lebonyolításuk koordinálása lesz. A közbeszerzési értesítő szerint hirdetményt nem tettek közzé, amire a magyar közbeszerzési törvény elvileg csak akkor ad lehetőséget, ha sürgősen szükség van valamilyen szolgáltatásra. Ugyanakkor a kiírás szerint a világbajnokság megvalósításával, valamint a rendezvények megrendezésével és szervezésével összefüggésben lebonyolítandó közbeszerzési eljárásoknál a kiíró minden esetben jogosult a "rendkívüli sürgősségre" hivatkozva hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására. A kormány előszeretettel él ezzel a lehetőséggel, mint megírtuk: ugyancsak hirdetés nélküli közbeszerzésen választották ki például az úszóvébé örző-védő cégéül a fideszes rendezvényeket rendszeresen biztosító Valton-sec Kft-t is.

A mostani közbeszerzési kiírásból kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. alá tartozó BP 2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. már február végén szerződést kötött a MÜPA-val. Az állami cég pedig egy francia alvállalkozót vont be az üzletbe, a hasonló látványos tömegrendezvények szervezésével foglalkozó francia ECA2-t. A francia cég honlapjáról kiderül, többek között az ECA2 szervezte Franciaországban a 1998-as futball világbajnokság rendezvényeit, illetve a 2000-es millenniumi ünnepségeket az Eiffel-toronynál. Bár a közbeszerzési kiírás szerint a fő kiválasztási szempont az ár volt, valójában az eredetileg becsült árhoz képest csak 100 millióval lett olcsóbb a MÜPA ajánlata. A 3,7 milliárdos vállalási árból a fővállalkozó MÜPA 1,9 milliárd forintot, míg az alvállalkozó ECA pedig 1,8 milliárdot kap. Hogy pontosan mire fordítják a hatalmas összeget, megkérdeztük Káeléktől, ám eddig nem kaptunk választ.