Előfizetés

Matolcsy magyarázza a puccsát

Publikálás dátuma
2017.03.13. 17:25
FOTÓ: Népszava (Korábbi felvétel)
Nem adja fel Matolcsy György jegybankelnök: az Országgyűlésben képviselői kérdésre ma ismét megerősítette, hogy 2014-2015 táján "valakik" megpróbálták befolyásolni a magyar belpolitikát. 

Az MSZP-s Bárándy Gergely „Van alapja a kijelentéseinek, vagy csak hülyeségeket beszélt egyszerűen?” címmel intézett kérdést Matolcsynak. Ha van alapja, mi az? - faggatta őt, majd azt is tudakolta tőle, hogy fizetett-e bérleti díjat Patai Mihálynak, amikor a lakásában lakott.

A lakáskérdésre adott válaszában a jegybankelnök azt mondta: "nemhogy az épületet és a lakást nem találta el, hanem a kerületet sem". Matolcsy a puccs-víziójával kapcsolatban semmi konkrétumot nem említett, ám szerinte „nyilvános adatok és sajtóhírek alapján" rekonstruálható az a kísérlet, amely a hazai bankrendszer iránti bizalom megrendítését, azaz bankpánik kirobbantását célozta 2015 tavaszán.”

Arra is utalt, hogy André Goodfriend amerikai követségi ügyvivő „valamiért fontosnak tartotta, hogy álláspontot mondjon, beavatkozzon, irányítsa az eseményeket.”

Korábban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott Matolcsy víziójával, ám a polgári és a katonai titkosszolgálatok semmiféle összeesküvésről nem tudtak beszámolni.

Orbán: Vona csicskapártot csinált a Jobbikból

Publikálás dátuma
2017.03.13. 16:52
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában öt kérdést is kapott, egyiket Vona Gábortól, akivel ismét összetűzésbe kerültek a T. Ház előtt. Addig jutottak, hogy a miniszterelnök hazugnak nevezte, majd lényegében lecsicskázta a Jobbik elnökét, aki eredetileg a titkosszolgálatokhoz fűződő kapcsolatáról kérdezte a kormányfőt.

"Miniszterelnök úr, tisztában vagyok azzal, hogy ön a katonaévei alatt kapcsolatba került a titkosszolgálatokkal. Azzal is tisztában vagyok, hogy az ön családjában is volt, aki 1956-ban, a forradalom idején ügynökként dolgozott az ÁVH-nak" - mondta, azt kérdezve a kormányfőtől, hogy "mi elől menekül", van-e további titkolnivalója, mire Orbán hazugnak nevezte őt, mondván, hogy nem volt köze a titkosszolgálatokhoz. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány megtárgyalta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának jelentését, és úgy döntött, átadja a titkosszolgálati mágnesszalagokon tárolt adatokat az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A levéltár nyitott, forduljon az ott dolgozókhoz bizalommal - javasolta a Jobbik elnökének.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Viszonválaszában Vona Gábor arra szólította fel a kormányfőt, mondja ki, hogy soha nem volt ügynök, soha nem jelentett senkiről, majd arra utalt, hogy a Fidesz-kommunikáció veleje manapság a sorosozás és a simicskázás. Mint mondta, érti, hogy “az S betű félelmetes, tekereg, kanyarog”, és valamiért nagyon fél Orbán az ezzel a mássalhangzóval kezdődő szavaktól, de "higgye el, az egész világot nem Simicska Lajos és Soros György irányítja!" - fogalmazott.

Orbán erre megjegyezte, hogy az S betűsökkel nincs semmi baja, itt van például rögtön Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki a kormányfő mellett foglalt helyet.

A miniszterelnök kijelentette: "természetesen a másik oldalon álltam, mi, akik itt ülünk, a másik oldalon álltunk, bennünket üldöztek, bennünket hallgattak le". "Nem működtünk együtt semmifajta állambiztonsági szolgálattal" - húzta alá.  Szerinte egyébként a Jobbik kényes helyzetben van, mert "maguk is bevallották, hogy a pártjukat eladták, és ahol eladás van, vevő is van". "Mindannyian tudjuk, hogy önök nem a saját álláspontjukat képviselik, önök benne ülnek egy nagyvállalkozó zsebében. A miniszerelnök a vita hevében kijelentette, hogy a pártelnök csicskapártot csinált a Jobbikból.

Orbán és Vona nem először kap össze az Országgyűlésben, a már megszokott összeszólalkozásuk legutóbb addig fajult, hogy a kormányfő a Jobbik-elnök állítólagos homoszexualitására utalt - amivel a Fidesz-közeli bulvársajtó próbálta lejáratni Vonát -, amikor azt mondta: "nem szoktam, illetve nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni".

A kormányfő ezt arra válaszolta, hogy Vona azt vetette Orbán szemére, hogy egyetlen szóval sem beszélt az olimpia ügyéről, csupán "Tarlós István szoknyája mögé bújik". A szélsőjobboldali párt elnöke a csörte után úgy összegezte a parlamenti összeszólalkozást, hogy Orbán Viktor lesüllyedt a saját bulvármédiája szintjére.

Kanyaró - Tíz új gyanús esetet jelentettek

Publikálás dátuma
2017.03.13. 16:35
Illusztráció: Thinkstock
Tíz új gyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta Oroszi Beatrix a központ főigazgató-főorvosa. S ugyan a múlt pénteken a járványügyi központ vezetője határozottan állította: hétfőtől a patikákban is kapható lesz az oltás, március 13-án hiába várták a gyógyszertárak, nem érkezett meg a kanyaró elleni vakcina.

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek Csongrád megyéből. Az érintettek valamennyien február 28. és március 7. között betegedtek meg. Nem biztos, hogy mindannyian a kanyaró valamennyi tünetét mutatják, a laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója szerint a többségük enyhe lefolyású eset.

A megbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Közülük tíz makói, egy szegedi egészségügyi dolgozó, egy a szegedi klinika betege, és köztük van az a makói kórházban ápolt román állampolgár is, aki behurcolta a betegséget. Felvételi zárlatot eddig csak a makói kórházban rendeltek el, ezt csak akkor oldják fel, ha nem fordul elő új megbetegedés, és új gyanús esetről sem érkezik bejelentés.

Több tízezer védőoltás áll rendelkezésre, a makói kórházban is ezt a tartalékot kezdték el használni. Közölte: folyamatos a kiszállítás a gyógyszertárakba is.

Lapunk azonban hiába érdeklődött a makói, a hódmezővásárhelyi, szegedi és a Budapest környéki patikákban, kapható-e kanyaró elleni védőoltás, mindenütt azt a választ kaptuk, hogy pillanatnyilag egyetlen darab sincs, és a nagykereskedő sem tudta megígérni, mikor szállít. Ujházi László a gyógyszerészi kamara hajdú-bihari elnöke a dehir.hu portálnak azt mondta – a korábbi hírekkel ellentétben – ezen a héten már nem várható, hogy érkezik védőoltás. A nagykereskedő ugyanis azt mondta, hogy még a gyártói beszállításra várnak és nekik is kell egy-két nap, hogy eljuttassák a patikákba a vakcinákat. A gyártó szerint csütörtökön kapják meg a nagykereskedők az oltóanyagot, csak ezt követően 1-2 napon belül tudnak szállítani, legjobb esetben a jövő hét elején lesz a készítmény a gyógyszertárakban.

Azt ugyan a járványügyi szakemberek rendre hangsúlyozzák, nagyon sok embernek „hézagos” a védettsége. Aki 1969 előtt született és nem esett át a betegségen, vagy 1969-1988 között született és csak egy oltást kapott, kérheti háziorvosától az oltást. (Az oltás ára 10 500 forint).